«Μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου να θεωρεί επίτευγμα ότι στις 80 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ έθεσε σε λειτουργία 77 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό τους στα δημόσια νοσοκομεία σε 727, θα περίμενε όμως κανείς περισσότερα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Θα περίμενε να σπάσει τη σιωπή της συνενοχής στο μέγα σκάνδαλο της προμήθειας 16 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της νέας γρίπης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν οι εξελίξεις και –το κυριότερο –οι αριθμοί διαψεύδουν πολιτικούς, επιδημιολόγους και τα «παπαγαλάκια» που μετέδωσαν τον πανικό ταχύτερα από τον ιό.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα:
* Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Η1Ν1 και έχει συμφωνήσει να καταβάλει στις φαρμακοβιομηχανίες και στους μεσάζοντες 112 εκατ. ευρώ (7 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου) αν η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν καταφέρει να ακυρώσει τη δεύτερη παρτίδα της παραγγελίας και να επιστρέψει 8 εκατομμύρια εμβόλια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 56 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, αφού ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 400.000 πολίτες και, όπως προβλέπουν τώρα οι ειδικοί, ως το τέλος του χειμώνα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 700.000.

Το αποτέλεσμα θα είναι την άνοιξη να πεταχτούν 15 εκατομμύρια εμβόλια ή 7 εκατομμύρια δόσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις της υπουργού, η οποία επίσης όφειλε να πει ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει όχι 77 αλλά 330 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, το κόστος εγκατάστασης μιας κλίνης εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 120.000 ως 150.000 ευρώ.
Η σιωπή των κυβερνώντων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών μπορεί να γκρεμίσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στις αλλαγές που επιχειρούνται στην οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς όμως, εν έτει 2010, η κερδοσκοπία του πανικού και οι πολιτικοί γύρισαν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω».
Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2010. Χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ χρόνια και τρία μνημόνια για να αποκαλυφθεί η κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, με την υπόθεση Novartis.
Αυτά για την Ιστορία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ