Η αποκάλυψη ότι άλλοι 300 τουλάχιστον γιατροί βρέθηκαν να έχουν δωροδοκηθεί από τη Novartis την περίοδο Ιανουαρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο αποδεικνύει ότι το καθεστώς στο χώρο του φαρμάκου παραμένει ανεξέλεγκτο. Αποτελεί επίσης μια σαφή ένδειξη ότι παρά τις μεγαλοστομίες του Σύριζα,παρά τα όσα προηγήθηκαν με τις μειώσεις τιμών, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει προβληματική.
Δεν είναι τυχαίο επίσης, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ότι ο αριθμός των συνταγών εξακολουθεί να αυξάνεται με σημαντικούς ρυθμούς ακόμα και σήμερα με αποτέλεσμα από 5,3 εκ. συνταγές ανά μήνα το 2014 σήμερα να ξεπερνούν τα 6,5 εκ. Εξίσου προβληματική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο των γενόσημων φαρμάκων, όπου πέρα από τη χαμηλή διείσδυση τους, παραμένει προβληματική η τιμολόγηση τους.
Πέρα λοιπόν από τις όποιες ευθύνες των πολιτικών, οι οποίες με βάση τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή είναι αμφίβολο αν αποδειχθούν και αν αποδοθούν, είναι φανερό ότι το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, παρά τη δραματική μείωση που έχει γίνει, παραμένει μια ανοικτή πληγή. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες του ΟΟΣΑ στην κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων.
Κάτι λοιπόν συνεχίζει να πηγαίνει στραβά παρά τον θόρυβο, τις κραυγές και τις εκτός ορίων πολιτικές συγκρούσεις στο χώρο της υγείας. Μειώθηκαν μεν οι υπέρογκες σπατάλες, αλλά τα κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν.
Αντί όμως η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις συνολικά να αναζητήσουν τρόπους και μεθόδους για να τελειώνουμε οριστικά το απόστημα, παρακολουθούμε μια διχαστική βεντέτα, για το ποιος, πότε και γιατί έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες. Αντί να αναζητούν τρόπους για να μειωθεί κι άλλο η φαρμακευτική δαπάνη, για να σταματήσει ο εθισμός στην πολυφαρμακία και την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, καταφεύγουν στη συνήθη ελληνική μέθοδο μιας ατέλειωτης σκανδαλολογίας, χωρίς τελικά αντίκρυσμα. Και βέβαια το πάρτι συνεχίζεται, μέχρι να ξεσπάσει το επόμενο σκάνδαλο…

ΤΟ ΒΗΜΑ