Η συζήτηση στη Βουλή περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis ήταν μαραθώνια, διάρκειας 20 ωρών. Οσοι την παρακολούθησαν σίγουρα θα διαπίστωσαν ότι κανένας από τους υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) δεν υπερασπίστηκε την ποινική ευθύνη της σοβαρής αυτής υπόθεσης. Μιλούσαν κυρίως για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, για «κουκούλες», για νομικίστικα θέματα, ενώ οι υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν γνώριζαν τη δικογραφία προτού αυτή έρθει στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας φάνηκε καθαρά να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποκαλεί το σκάνδαλο… «πολιτική ευθύνη», λέγοντας ότι δεν είναι νομικός και ότι δεν προτίθεται να μιλήσει νομικά. Ποιος όμως δεν θυμάται ότι το προηγούμενο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, με εμφανή στόχο να ενοχοποιήσουν πολιτικούς αντιπάλους; Ετσι όμως η διαδικασία κατέληξε να πάσχει σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της ποινικής ευθύνης και το ερώτημα που κυριαρχεί στα κόμματα είναι: Πώς παραπέμπονται με ποινικές διαστάσεις οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις; Με μία μόνο κατηγορία της κυβέρνησης, εκείνη περί πολιτικής ευθύνης;
nnn
Στη ΝΔ κυριαρχούν δύο τάσεις όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με την πρώτη επρόκειτο για ένα Βατερλό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη υπήρξε ένα είδος… ισοπαλίας ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ προσεκτικοί (μάλλον θα σκέφτηκαν ότι είναι προτιμότερο να χαμηλώσουν τους τόνους γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει εάν νέα στοιχεία έλθουν στο φως). Παρά ταύτα στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατούσε εκνευρισμός. Για παράδειγμα, πολλοί σαμαρικοί βουλευτές διερωτώνταν γιατί απουσίαζε ο Κ. Καραμανλής από την ομιλία Σαμαρά.


Η συνήθεια του Τσίπρα πριν από την κάλπη

Τι κάνει, νομίζετε, ο Αλέξης Τσίπρας όταν βλέπει φάκελο για ψηφοφορία (φωτογραφία); Τον σαλιώνει… πάραυτα. Στις εκλογές του 2015, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε εκλογική νίκη, ο κ. Τσίπρας βγήκε χαρούμενος από το παραβάν και ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών σάλιωσε τον φάκελο που περιείχε το ψηφοδέλτιο προτού το ρίξει στην κάλπη. Το ίδιο έκανε και στο δημοψήφισμα του 2015. Το ίδιο και την Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης), όταν σάλιωσε τον φάκελο στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παρά τις σαφείς οδηγίες του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου.
Το λευκό Audi Q7

Τόσο ο δήμαρχος της Σκύρου όσο και πολλοί κάτοικοι του νησιού πιστοποιούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τριήμερη παραμονή του στο νησί εμφανιζόταν με ένα λευκό Audi Q7, το οποίο μάλιστα οδηγούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ο ίδιος (όταν έκανε τη βόλτα του στη βόρεια, καταπράσινη πλευρά του νησιού). Εάν το πολυτελές (και τζιποειδές) αυτό αυτοκίνητο δεν ήταν ενοικιασμένο ή εάν δεν ανήκε στον παιδικό του φίλο μηχανικό από την Αρτα (που πήγαν μαζί στη Σκύρο), τότε τίνος είναι; Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση προτιμούσε τα Skoda και τις μηχανές, αναβάθμισε λόγω θέσης το γούστο του! Να σημειώσω ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Σκύρο με πλοίο της γραμμής και το Audi συνοδευόταν πάντοτε από ένα Opel Astra της προσωπικής του ασφαλείας.


Ερχονται Καμίλα και Κάρολος

Το πρόγραμμα των VIP επισκέψεων (δηλαδή των αρχηγών κρατών) στη χώρα μας έχει ως εξής: Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Ιρλανδίας κ. Χίγκινς (μετά της συζύγου του), προς τιμήν του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επρόκειτο να παραθέσει την Πέμπτη το βράδυ επίσημο δείπνο. Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι ο ελληνικός λαός ίσως υπέφερε περισσότερο από τον ιρλανδικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ακολουθούν σε λίγες ημέρες ο εσθονός Πρόεδρος και, αμέσως μετά, ο πορτογάλος Πρόεδρος. Τον Μάιο επισκέπτονται τη χώρα μας, με πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου, ο Κάρολος και η Καμίλα. Τώρα θα αναρωτηθείτε τι θα προσφέρει μια επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου μετά της συζύγου του…

HeliosPlus