Αναμενόμενη η ένταση και οι υψηλοί τόνοι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο όσοι την παρακολούθησαν μπόρεσαν να σχηματίσουν μια ουσιαστική εικόνα για το βάρος των καταγγελιών κατά των 2 πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ υπουργών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι από τους υπό προστασία μάρτυρες, αποδόμησαν βήμα προς βήμα τις κατηγορίες εναντίον τους, προσπαθώντας να αποδείξουν με στοιχεία πως προετοιμάστηκε και πώς οργανώθηκε η σκευωρία, όπως υποστήριξαν εναντίον τους.

Ήταν επίσης εμφανής η αδυναμία και η αμηχανία των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που πήραν το λόγο να τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία την ανάμειξη των προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Οι γενικές αναφορές στο υπαρκτό πράγματι σκάνδαλο της διόγκωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγεί – και δεν δικαιολογεί – αναπόφευκτα και την εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων σε έκνομες ενέργειες.

Ήταν χαρακτηριστική η αγανάκτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ.Πικραμένου, που όπως είπε μετά από 40 χρόνια άμεμπτης θητείας στο δικαστικό σώμα, βρέθηκε σήμερα να απολογείται και να υπερασπίζεται την τιμή και την ακεραιότητα του, από μια ανακριβή αναφορά ενός προστατευόμενου μάρτυρα.

Πέρα όμως από την αντίκρουση των κατηγοριών, μεγαλύτερη σημασία ίσως έχει ότι εντοπίστηκαν μια σειρά δικαστικές ενέργειες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και υπονομεύουν τη διαδικασία για την εκκαθάριση του σκανδάλου. Περιγράφηκε μια ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος που υπονομεύει την ανεξαρτησία του και ακυρώνει το διακριτό θεσμικό του ρόλο.
Έγινε φανερό επίσης από τη χθεσινή συζήτηση ότι η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, όχι μόνο δεν πρόκειται να φωτίσει την ουσία και τις ευθύνες του σκανδάλου, αλλά απλώς θα παρατείνει μια αδιέξοδη πολιτική σύγκρουση και θα αφήσει την κοινή γνώμη να αιωρείται η αίσθηση της πολιτικής διαφθοράς .

Σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπροστά της πλήθος σοβαρά ανοικτά θέματα, από το καθεστώς εξόδου από το μνημόνιο μέχρι τα κρίσιμα εθνικά θέματα, η πολιτική ζωή θα συνεχίσει να κινείται σε πολωτικό κλίμα και να περιστρέφεται γύρω από μια ατέρμονη σκανδαλολογία. Με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης που επέλεξε να αναδείξει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το σκάνδαλο της Νovartis για να πλήξει και να στοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους της.


TO BHMA