Στο ‘Κοριτσάκι με τα σπίρτα’ του Hans Christian Andersen, το κοριτσάκι βγάζει από το κουτάκι και αμέσως ανάβει αλλεπάλληλα σπίρτα προκειμένου να καθυστερήσει, όσο μπορεί, το «μοιραίο». Πολύ φοβάμαι ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον νεώτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης ο οποίος ανάβει, το ένα μετά το άλλο, σπίρτα έτσι ώστε να επιμηκύνει την πολιτική του επιβίωση. Πρόκειται για καλοστημένο σχέδιο το οποίο η συγκεκριμένη Αριστερά, ευρισκόμενη επί δεκαετίες στην Αντιπολίτευση, είχε άπλετο χρόνο για να προετοιμάσει.

Αλλεπάλληλα σπίρτα, τα οποία ανάβουν κάθε λίγο και λιγάκι, έχουν να κάνουν με την Παιδεία – βλέπε τηναντιμετώπιση της αριστείας ως ρετσινιά, την επιλογή Σημαιφόρων στις μαθητικές παρελάσεις όχι πια με βάση τις σχολικές επιδόσεις (χωρίς βέβαια να τολμά ο κ. Τσίπρας την κατάργηση τους παρά το γεγονός ότι ο γράφων, όπως και τόσοι άλλοι, τις θεωρούμε αναχρονιστικές), την αποκαθήλωση του περιβόητου νόμου Διαμαντοπούλου, την επαναφορά του Πανεπιστημιακού ασύλου,και, βεβαίως, τις αλλεπάλληλες εξαγελλίες για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το τελευταίο σπίρτο, με τις 10 κάλπες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μας ξαναφέρνει στο «βρώμικο» 1989 όταν,ως φοιτητής της πρώην ΑΣΟΕΕ, «σκότωνα» τις όποιες ελεύθερες ώρες μου διαβάζοντας στις εφημερίδες της εποχής τις (αστήρικτες) καταγγελίες για μεταφορά κούτες…Pampersμε Δραχμούλες στον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Εκεί τουλάχιστον, εαν θυμάμαι καλά, οι «μάρτυρες» είχαν ονοματεπώνυμο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, υποτίθεται, ότι προετοιμαζόμαστε για καθαρή έξοδο στις αγορές. Κάτι το οποίο δεν έχει καμμία λογική καθώς η χώρα μας παραμένει (παρά τις τελευταίες αναβαθμίσεις) έως και 5 βαθμίδες εντός της πιστοληπτικής περιοχής junkbonds.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, όταν με το καλό βγούμε «απροστάτευτοι», κατά την κυβέρνηση, στις χρηματοοικονομικές αγορές από τον Αύγουστο και μετά, θα εξακολουθούμε να δανειζόμαστε, σε 10-ετές χρονικό ορίζοντα, με επιτόκιο εφάμιλλο του σημερινού 4,4% το οποίο ήδη βρίσκεται σε εκρηκτική άνοδο λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής αστάθειας αλλά και του τελευταίου, στα χέρια του κ. Τσίπρα, σπίρτου.

Αυτά λοιπόν βλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας ο οποίος προκρίνει,με ενοχλητικό πάντα για τους κυβερνώντες τρόπο,κάποια στοιχειώδη «προληπτική γραμμή στήριξης». Επειδή όμως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ενεπλάκη, μεταξύ άλλων, και το όνομα του κ. Διοικητή στο άναμμα του τελευταίου σπίρτου…

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool