Σας έχω νέα από το τριήμερο που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας, η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα και τα παιδιά τους στη Σκύρο. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός δεν πήγε στο νησί μαζί με τον Πάνο Καμμένο, αλλά με ένα φιλικό του ζευγάρι μηχανικών από την Αρτα (και τα παιδιά τους). Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε με τον αρχηγό ΓΕΑ μόνο στη αεροπορική βάση, όταν την επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός (η φωτογραφία από την επίσκεψη). Ούτε βόλτες μαζί του στο νησί έκανε, ούτε καν γευμάτισαν μαζί. Ηταν άλλωστε η πρώτη δημόσια συνάντηση που είχαν Πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Αμυνας μετά τη νέα κρίση των Ιμίων με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Είχαν μία συνομιλία στην οποία παρευρισκόταν και ο αρχηγός της Αεροπορίας προτού συνομιλήσουν με τους πιλότους. Πέραν τούτου ουδέν. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός και η οικογένειά του πήγαν στη Σκύρο με το πλοίο της γραμμής, ενώ ο κ. Καμμένος με… ελικόπτερο (όπως το συνηθίζει).
nnn
Προτού σας μεταφέρω την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τους χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Σκύρου, σας ενημερώνω ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος έμεινε κατενθουσιασμένο από το νησί, τόσο που υποσχέθηκαν στον δήμαρχο ότι θα ξανάρθουν και πάλι το καλοκαίρι για ολιγοήμερες διακοπές. Ιδιαιτέρως εντυπωσιάστηκαν από το βόρειο τμήμα του νησιού, που είναι και καταπράσινο, αλλά και από τις ταβέρνες της Σκύρου τις οποίες τίμησαν δεόντως. Στην ταβέρνα Ιστορίες του Μπάρμπα έφαγαν κολιούς και ψαρομεζέδες, ενώ στην ταβέρνα Αμάλθεια «χτύπησαν» κατσικάκι. Τόσο πολύ τους άρεσε, που ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας πήρε ένα ολόκληρο κατσικάκι, το τεμάχισε και το δώρισε στο πρωθυπουργικό ζεύγος. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό δώρο που εισέπραξαν από τη Σκύρο. Εφεραν μαζί τους στην Αθήνα μέλι, τυριά, ελιές, μαρμελάδες, όλα προσφορές των κατοίκων του νησιού. Ο κ. Τσίπρας φεύγοντας στις 3 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας με το πλοίο (λαϊκής βάσης) Αχιλλέας, τους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και οι κάτοικοι τον ευχαρίστησαν και αυτοί με τη σειρά τους.
nnn
Πάμε τώρα στην αεροπορική βάση της Σκύρου, εκεί όπου απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά για να αναχαιτίσουν τους τούρκους εισβολείς. Οπου η εντολή για «scrabble» (άμεση απογείωση) ακούγεται καθημερινώς. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να μάθει πώς γίνεται μια αναχαίτιση και τις διαδικασίες της εμπλοκής (dogfight), τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι και κυρίως εάν μετά το επεισόδιο στα Ιμια και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει αυξηθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εάν δηλαδή έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις και οι εικονικές αερομαχίες. Οι πιλότοι τού απάντησαν ότι παραβιάσεις βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα…


Κατήγγειλε την Τουρκία στη Μέρκελ

Την επομένη πάντως της επίσκεψής του στην αεροπορική βάση της Σκύρου ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στην κυρία Μέρκελ. Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να περιμένει ως την Παρασκευή στη Διάσκεψη Κορυφής όπου θα συναντηθούν, αλλά της τηλεφώνησε αμέσως για να καταγγείλει κυρίως την τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αλλά ίσως για πρώτη φορά δεν μίλησαν για… οικονομία.


Πολεμικό κλίμα στη Βουλή

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis δεν θα είναι μία συνηθισμένη συζήτηση, καθώς το κλίμα είναι πολεμικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Προβλέπω πως η επιθετική ρητορική θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από τη μεριά της η κυβέρνηση επιμένει να κάνει λόγο για τεράστιο σκάνδαλο με σαφή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αν και έχει χαμηλώσει κάπως τους τόνους μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρξαν οι αποκαλύψεις που υποσχόταν. Η αντιπολίτευση και κυρίως οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι έχουν σηκώσει το γάντι και επιμένουν να κατηγορούν το Μαξίμου ότι έχει ουσιαστικά στήσει μια σκευωρία σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο πολεμικό από τις πολυσέλιδες μηνύσεις που κατέθεσαν οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης, ενώ ακολουθούν και άλλες. Η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί, πιθανόν και με ψήφους από την αντιπολίτευση, η οποία δεν αρνείται την έρευνα της υπόθεσης από τη Βουλή.


Μείωση αφορο-λογήτου εν όψει

Μαθαίνω πως το βασικό προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, η οποία θα φέρει επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα οδηγήσουν σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ! Αυτό γίνεται διότι το ΔΝΤ ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκαθαρίσει πως κατά τις δικές του προβλέψεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

HeliosPlus