Χάσαμε και τη φέτα

Βιάστηκε φέτος η Καθαρή Δευτέρα, άρον άρον έφθασε και θα ξεκινήσει η Σαρακοστή, ενώ είναι ολοφάνερο πως πρέπει να διαρκέσουν πολύ ακόμη οι Απόκριες και οι μασκαράτες –πάντως ο Αντώνης Σαμαράς πρόλαβε και κατέθεσε εγκαίρως τη μήνυσή του.
Πενήντα έξι σελίδες, τις διάβασα επιτροχάδην, ημερολόγιό μου. Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τρεις δικαστικούς και τους τρεις «προστατευόμενους μάρτυρες» για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης –συμμορία προτιμά να την αποκαλεί ο πρώην πρωθυπουργός και τον νυν πρωθυπουργό «αρχισυμμορίτη», προφανώς για να μας ξαναφέρει στην ορολογία και στις πρακτικές της δεκαετίας του 1940 και να δικαιώσει όσους τον αποκαλούμε ακροδεξιό.
Ωραία θα περάσουμε: ο εισαγγελέας που θα παραλάβει τη μήνυση θα τη στείλει αμελλητί στη Βουλή και εκεί θα γίνει συζήτηση για το αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τους Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο, ενώ θα έχει αρχίσει να λειτουργεί η προανακριτική για Σαμαρά, Βενιζέλο, Πικραμμένο, κ.τ.λ. –και ενώ θα διασκεδάζουμε και θα γελάει ο κάθε πικραμένος, η απόδοση των ομολόγων από 3,5% θα φθάσει 10%, ο Τσακαλώτος θα υπογράψει 2-3 μνημόνια για να κατοχυρώσει την «καθαρή έξοδο», το τουρκικό ναυτικό θα εμβολίσει τον γηραιό «Αβέρωφ» που του το χρωστάει από το 1912, η μισή Κύπρος θα ενωθεί με το Ισραήλ και η άλλη μισή με την Τουρκία, η ανεργία θα ξαναγίνει 25%, οι τράπεζες θα ετοιμάζονται για νέα ανακεφαλαιοποίηση –και επιπλέον θα έχουμε χάσει και το προνόμιο της αποκλειστικής χρήσης του ονόματος «φέτα».
Ετσι είναι: πώς θα περάσεις καλά, να διασκεδάζεις βλέποντας τους πρωθυπουργούς να αλληλομηνύονται, αν δεν πληρώσεις κάτι παραπάνω;

Τσάρος καρνάβαλος

Στην Καλαμάτα, οι πανεπιστημιακοί της Φιλοσοφικής Σχολής συνειδητοποίησαν ότι η 22α Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ανακήρυσσαν επίτιμο διδάκτορα τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται εκτός Απόκρεω. Και ανέβαλαν την τελετή –η καλύτερη λύση είναι να γίνει η απονομή του χρόνου, στο καρναβάλι της Πάτρας: λίγο πριν από το κάψιμο του τσάρου-καρνάβαλου θα γίνει «περιένδυσή του με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου». Θα έχει τρομερό σουξέ.
˜
Χαρταετό –πρέπει επειγόντως να φτιάξω χαρταετό· τρομερό πολύχρωμο βουτηχτάρι που να σηκωθεί ψηλά ως τα σύννεφα. Μετά θα περάσω σκληρό χαρτόνι από την κλωστή, θα αρχίσει ο αέρας να το ανεβάζει, θα το πιάσω και θα ανέβω και εγώ ως τα σύννεφα.
Ο πολυεκατομμυριούχος Ελον Μασκ της Tesla έστειλε διαστημόπλοιο για τον Αρη –όμως χαρταετούς σαν τους δικούς μου δεν ξέρει να φτιάχνει. Και τι είναι το διαστημόπλοιό του μπροστά στο γερανοφόρο του Οδηγού που με πήγε βόλτα σε όλο το ηλιακό σύστημα; Γιατί οι άνθρωποι νομίζουν πως είναι τόσο σπουδαίοι ενώ δεν είναι;
˜
Α, ξέχασα: υπάρχει και η προανακριτική που θέλει η ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, για τα βλήματα που θα μοσχοπουλούσε στη Σαουδική Αραβία. Αιώνιες Απόκριες στη Βουλή, όπως τα χιόνια στις Αλπεις.

Μακεδονία, Novartis, Ιμια

Γενικά, η χρονιά πάει θαυμάσια: ξεκινήσαμε με διαδηλώσεις υπέρ της αποκλειστικής χρήσης του «Μακεδονία» (στην οποία συμμετείχαν και οι υποστηρικτές του «μία είναι η φέτα και όλα τα υπόλοιπα απλώς άσπρα τυριά»), συνεχίσαμε με τη Novartis και τώρα βρεθήκαμε στα Ιμια. Περίπου μία κρίση κάθε 20 ημέρες –νομίζω σπάσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ· ελληνικό, που βεβαίως πάντα είναι και παγκόσμιο.
Τα πράγματα είναι σοβαρά: διότι οι Τούρκοι αμφισβητούν τώρα ότι ο Μεγαλέξαντρος έτρωγε φέτα Ιμίων –κατσικίσια, από τα κατσίκια για τα οποία, όπως σχολίασε ο Μπιλ Κλίντον, το 1996 «παραλίγο να γίνει πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας». Αν τα νησιά είναι τουρκικά, τότε το κατσικίσιο τυρί δεν είναι φέτα, ο Μεγαλέξαντρος έτρωγε «λευκό τυρί»! Επιτρέπεται Ελλην που σέβεται το έθνος του να τρώει λευκό τυρί αντί για φέτα; Αρα αμφισβητείται και η ελληνικότητα του Αλέξανδρου –τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ημερολόγιό μου.
Ενώ το να σου πέφτει τούρκικο πολεμικό πλοίο να σε διεμβολίσει είναι χαριτωμένο αστείο. Είναι χωρατατζής ο Ερντογάν, του αρέσουν οι φάρσες: μία προσπαθεί να ανατρέψει τους Ασαντ (που τους στηρίζουν οι Ρώσοι) συμμαχώντας με τους Αμερικανούς· την άλλη συμμαχεί με τους Ρώσους και βομβαρδίζει τους Κούρδους που τους στηρίζουν οι Αμερικανοί. Τη μία συμμαχεί με τον Γκιουλέν για να διαλύσει το κεμαλικό κατεστημένο, την άλλη κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι αυτός οργάνωσε το προπέρσινο πραξικόπημα εναντίον του.

Κυρα-δασκάλα…

Τα αστεία του Ερντογάν κάποιοι τα πληρώνουν ακριβά, όπως η δασκάλα που πνίγηκε στον Εβρο με τα δύο αγοράκια της προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα για να γλιτώσει τις διώξεις του καθεστώτος του. Θυμήθηκα τον Νικηφόρο Μανδηλαρά που προσπαθώντας να διαφύγει από τη χούντα πνίγηκε το 1968 στη Ρόδο –άλλοι λένε ότι δολοφονήθηκε.
Οταν παίρνεις τα μικρά παιδιά σου και φεύγεις από την πατρίδα σου γιατί φοβάσαι την κυβέρνησή σου, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στη χώρα σου, ημερολόγιό μου. Τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι να έγινε σε εμάς επί δικτατορίας –ο Μανδηλαράς δεν ήταν απλός πολίτης, ήταν πολιτικός-, μόνο επί Εμφυλίου συνέβαιναν.
Που θα πει, στην Τουρκία ζουν σε Εβδομάδα των Παθών, εδώ και αρκετό καιρό. Από τότε που ο Ερντογάν ένιωσε μοναδικός, αήττητος ηγέτης –το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν η επιβεβαίωση του μεγαλείου του. Νιώθει παντοδύναμος, αθάνατος, ικανός για όλα –ικανός να εξάγει τη Μεγάλη Εβδομάδα που επέβαλε στη χώρα του.
Για τούτο ανησυχώ που έρχεται τόσο νωρίς η Σαρακοστή, είναι κακός οιωνός. Και δυστυχώς, από τη δική μας πλευρά, δεν κυβερνά ο Κώστας Σημίτης αλλά οι Τσίπρας – Καμμένος –τι ασφάλεια να νιώθεις;
˜
Ψιθυρίζω μέσα μου εκείνο το παλιό παραδοσιακό, την «Κυρα -δασκάλα» (είμαστε ορκισμένα τα καημένα… να πάρουμε τη δασκάλα, να την πάμε στα νησιά, …κι εκείνη δεν το εδέχθη και της κόψαν’ τα μαλλιά…) –ήταν ανάγκη να συνειδητοποιήσω με τέτοιον τρόπο και τέτοιες μέρες πόσο αντι-δασκαλικό είναι;

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Κατάληψη λυκείου ένεκα χαμηλής βαθμολογίας. Απομένει να βάζει τα θέματα το 15μελές και οι γονείς τη βαθμολογία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ 15,2

nnn

Ωραία ανακάτεψε τη λάσπη για τη Novartis ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πολιτικός μηχανικός, τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ξέρει από λάσπες και χαμούρια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Κι όμως, υπάρχει σκάνδαλο. Η εταιρεία κυκλοφόρησε φάρμακο κατά της παθολογικής ψευδολογίας το οποίο δοκιμάστηκε για 3 συναπτά έτη σε νεαρό πολιτικό με μηδενικά αποτελέσματα.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

Με θριαμβολογίες και τυμπανοκρουσίες οι Συριζοανέλ διαχειρίστηκαν την επίσκεψη Ερντογάν. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», τα τύμπανα πολέμου αντηχούν στα Ιμια.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Διόδωρε, παρηγορήσου! Τη Δευτέρα θα είμαστε μια κανονική χώρα – όλες τις υπόλοιπες μέρες είμαστε μουτσουνιασμένοι!
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Ζούμε στο απόλυτο καρναβάλι των θεσμών και των αξιών – μήπως να γίνουμε τούρκικο προτεκτοράτο με το όνομα Μακεδονία να ησυχάσουμε;
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ο Λουδοβίκος, ο γνωστός αοιδός των Ανωγείων, / κατάρτισε κατάλογο νεοφανών αγίων. / Ετσι λοιπόν, για σήμερα, τη προτροπή εκείνου, / γιορτάζει ο Υάκινθος αντί του Βαλεντίνου.
Γ. ΚΟΚ., ΧΑΝΙΑ

nnn

…έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός… συγκρίνεται ο «ετερόκλητος όχλος των συλλαλητηρίων» με τους ζυγισμένους στοιχισμένους, ατσαλάκωτους, αστραφτερούς (ωπ, μια κρεμάλα στην Οθωνος…) Αγανακτισμένους που τον έκαναν Πρωθυπουργό;
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ

nnn

Novartis! Βαριά οσμή FBI μάς γυρίζει συνειρμικά πολύ πίσω, στα «πέτρινα χρόνια». Τότε που η Ελλη Ιωαννίδου «ανακρίθηκε» νύκτωρ από αμερικανούς πράκτορες – λες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον εμβολισμό σκάφους του: «’Νταξ’ μωρέ, δεν έγινε και τίποτα – και επαναλαμβάνουμε ότι ο υπουργός κ. Κουρουμπλής δεν έχει ανάμειξη στο σκάνδαλο Novartis».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ