H έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis αφορά την περίοδο 2006 – 2014. Αθροιστικά ο τζίρος της εταιρείας στην Ελλάδα αυτή την περίοδο προσέγγισε τα 3,5 δισ. ευρώ. Οπότε η ζημιά από τις παράνομες πρακτικές της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά το εξεταζόμενο διάστημα είναι δύσκολο να φτάνει τα 23 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Οπως δύσκολο είναι η ζημιά του Δημοσίου από τον «τυφώνα» Βαρουφάκη να φτάνει τα 200 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Euro Working Group κ. Τόμας Βίζερ, πιο γνωστός ως… σκιέρ, από τη φράση του το 2013 ότι «η συμφωνία με την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί μετά τις διακοπές του σκι».
Η ζημιά από την «περήφανη» διαπραγμάτευση είναι λίγο-πολύ γνωστή και μετρήσιμη: 14 δισ. νέα μέτρα, 40 δισ. ευρώ φυγή καταθέσεων που λείπουν από την οικονομία, εξαΰλωση του ποσοστού που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες (30 δισ. ευρώ), εκτίναξη του ELA και του κόστους δανεισμού. Ενας λογαριασμός κοντά στα 100 δισ., όπως έχουν επισήμως αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπάρχουν όμως και οι μη μετρήσιμες απώλειες που δεν είναι καθόλου αμελητέες. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη για το 2015 – 2017 κυμαινόταν μεταξύ του 2%-2,5%. Μπορεί παλαιότερα οι προβλέψεις του ΔΝΤ να ήταν άστοχες, αλλά μάλλον για αυτή την περίοδο ήταν μετριοπαθείς. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση των μνημονίων που ευτύχησε να ασκεί την οικονομική του πολιτική με 50% μικρότερο κόστος για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας λόγω της πτώσης του πετρελαίου (περίπου 6 δισ. ετήσια εξοικονόμηση) αλλά και επειδή αν δεν μπαίναμε σε τρίτο Μνημόνιο, θα απολαμβάναμε και εμείς τα οφέλη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τη «βροχή» δισεκατομμυρίων του Μάριο Ντράγκι.
Αν συνυπολογίσουμε τις ζημιές από τα capital controls, τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την παράταση των υψηλών πλεονασμάτων, το φούντωμα των «κόκκινων» δανείων και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, τότε ναι, η ζημιά είναι πάνω από 100 δισ. ευρώ, αλλά όπως σωστά είπε ο Βίζερ, από κάποια στιγμή και μετά δεν μιλάμε για ευθύνες Βαρουφάκη, αλλά για συνολικές κυβερνητικές ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ