Παρέμβαση Στουρνάρα

Πολύ έχει παίξει στον Τύπο το δίλημμα «καθαρή έξοδος ή προληπτική γραμμή» μετά το Μνημόνιο, λες και στην τελική εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε. Και σε αυτό το μέτωπο η κόντρα κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα καλά κρατεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αναφανδόν υπέρ της χρηματοοικονομικής υποστήριξης από τους εταίρους μας, για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση στις αγορές και να μη διακινδυνέψουμε άλλο πισωγύρισμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφοριοδότες της στήλης, στην έκθεση του διοικητή που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ο κ. Στουρνάρας θα εξηγεί με «το νι και με το σίγμα» για το τι μπορεί να σημαίνει καθαρή έξοδος και τι προληπτική γραμμή για την ελληνική οικονομία. Με επιχειρήματα και αριθμούς, για να το καταλάβουν και οι πιο… αδαείς.

Οι ευθύνες…

Τη συνήθητακτική τωνπολιτικών, το να αναβάλλουν για το μέλλον τις δύσκολες αποφάσεις, φαίνεται πως έχουν ασπαστεί οι τραπεζίτες. Ο λόγος γίνεται για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο άνοιγμα υποθέσεων μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, τα οποία χρήζουν αναδιάρθρωσης… χθες. Ü Οπως επεσήμανε στη στήλη έμπειρη κοινοτική πηγή που παρακολουθεί τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ο λόγος είναι σχετικάαπλός. Εάν ξεκινήσει η αναδιάρθρωση χορηγήσεων στην επιχειρηματική πίστη, οι τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να δικαιολογήσουν τόσο στους μετόχους τους όσο και στις Αρχές. Και τότε, πρόσθεσε η ίδια πηγή, θα αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους όταν ενέκριναν αυτά τα δάνεια.

…και το ερώτημα

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της κατηγορίας ανέρχονται σήμερα σε 60 δισ. ευρώ περίπου και πρέπει, βάσει των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών, να μειωθούν κατά 23 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2019. Ü Θα πρέπει να αναγνωριστεί πάντως στις τραπεζικές διοικήσεις η δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» έχουν λάβει χρηματοδότηση από δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου απαιτείται συντονισμός. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους;

Οι θεσμοί για τη Novartis

Οπως μαθαίνει η στήλη, οι θεσμοί μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησαν να ενημερωθούν για την υπόθεση Novartis, επικεντρώνοντας στην επίπτωση που είχε στα δημοσιονομικά της χώρας στο παρελθόν, αλλά και στον συσχετισμό με πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Κοστέλο, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, εκτιμά ότι το σκάνδαλο Novartis θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη και δημοσιονομικά αλλά και σε θέματα διαφάνειας. Γενικότερα προκύπτει πως στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών η Novartis είναι top θέμα και τους ανησυχεί η ενδεχόμενη σύνδεση πολιτικού και επιχειρηματικού προσωπικού.

Τα σχέδια για την Cosmote TV

Ο ΟΤΕ έχει δαπανήσει για την ανάπτυξη της Cosmote TV 250 εκατ. ευρώ και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ (σκίτσο), σήμερα η μονάδα είναι break even. Ακόμη δεν δίνει κέρδη στον ΟΤΕ, αλλά βοηθάει στη διατήρηση πελατών εντός του ομίλου. Αλλωστε για αυτόν τον λόγο στήθηκε πριν από επτά χρόνια η συνδρομητική πλατφόρμα: για να αναπληρώσει ο ΟΤΕ ένα μέρος των εσόδων από τη διαρροή πελατών στη σταθερή τηλεφωνία. Τώρα όμως ο στόχος είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας από αυτή τη δραστηριότητα που στο χαρτοφυλάκιό της έχει από τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά γεγονότα (Champions League, Europa League κ.ά.). Στο τέλος του 2017 η Cosmote TV είχε 525.000 πελάτες και η διοίκηση θα συνεχίσει και εφέτος τις επενδύσεις για την ανάπτυξή της. Σύντομα θα διατίθεται συσκευή WiFi για ευκολότερη σύνδεση του αποκωδικοποιητή με το Διαδίκτυο, ώστε οι συνδρομητές να απολαμβάνουν διαδραστικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ