Ως υποτιμητική, απρεπή, θρασύτατη και… ντροπιαστική θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης (φωτογραφία) οποιαδήποτε συνάντηση ή επαφή (έστω και τηλεφωνική) με τον Πάνο Καμμένο. Δεν θέλει καμία ενημέρωση από αυτόν για τα Ιμια, ούτε καν να τον ακούει, όπως μου διεμήνυσαν στενοί συνεργάτες του γαλάζιου προέδρου: «Δεν μπορεί κάθε ημέρα να τον εξυβρίζει και μετά να ζητεί να τον συναντήσει για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα» έλεγαν, με την προσθήκη ότι εάν ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, δεν θα έβαζε τον Καμμένο να επικοινωνήσει με τον Μητσοτάκη, αλλά θα ενημέρωνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: «Πού όμως τέτοια ευαισθησία από τον Τσίπρα» διερωτήθηκαν.
nnn
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο για το οποίο αρνείται ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωση από τον κ. Καμμένο. Θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος τον δουλεύει (!) όταν του λέει να τον ενημερώσει για τα Ιμια και μάλιστα από το… Μόναχο, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης Munich Security Conference: «Δηλαδή δεν είναι δούλεμα αυτό; Είναι σαν να του λέει πέρνα μια βόλτα στο Μόναχο να τα πούμε για τα Ιμια. Ε, όχι, δεν θα του κάνει τη χάρη, ούτε του Καμμένου ούτε του Τσίπρα» έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.


Ποιος ενημερώνει τον Κικίλια;

Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον σκιώδη υπουργό τού κόμματός του να επικοινωνήσει με τον υπουργό Αμυνας και να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στα Ιμια και γενικά για τις τουρκικές προκλήσεις. Το ερώτημα όμως παραμένει: από πού ενημερώνεται η ΝΔ για θέματα Αμύνης; Περιμένει δηλαδή τον κ. Καμμένο, όποτε αυτός κρίνει, να την ενημερώσει μέσω Κικίλια; Η απάντηση που δόθηκε σε αυτό το ερώτημα έχει ενδιαφέρον. Ο κ. Κικίλιας, μου είπαν, ενημερώνεται από… στραταίους (εν ενεργεία, όπως η στρατιωτική ηγεσία ή εν αποστρατεία), όπως επίσης και από διπλωμάτες (εν ενεργεία ή επί τιμή). Και εν συνεχεία ενημερώνει τον πρόεδρό του, ο οποίος να σημειώσω ότι έχει και αυτός τις πηγές του, πλην όμως δεν τις αποκαλύπτει. Τώρα, θα πείτε, έχουν αποτέλεσμα οι ενημερώσεις που γίνονται στον αρμόδιο τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ;
nnn
Εως τώρα μου λένε ότι ο κ. Κικίλιας αφήνει θετικές εντυπώσεις. Δεν ξέρουν (και δεν ρωτούν) πού βρίσκει τις πληροφορίες, αλλά ενημερώνει το κόμμα του μέσω κλειστών συνδιασκέψεων. Οταν λέμε «κλειστές», εννοούμε μη ανακοινώσιμες, ούτε για το περιεχόμενό τους ούτε για τη συμμετοχή σε αυτές. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε και ουδέν κρυπτόν από αυτή τη στήλη. Υπήρξε λοιπόν μια τέτοια ενημέρωση από τον κ. Κικίλια (και με συμμετοχή διπλωματών, όπως του κ. Σαββαΐδη καθώς και καθηγητών) μόλις χθες, προτού δηλαδή υπάρξει επαφή με τον κ. Καμμένο. Προέβλεψε, για παράδειγμα, ότι εάν δεν υπάρξει στις αμέσως επόμενες ώρες αποκλιμάκωση της έντασης στα Ιμια (με την επιστροφή της συμφωνίας τού ’96 «όχι σημαίες, όχι πλοία, όχι στρατεύματα»), τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν δύο ειδών κλιμακώσεις: η κάθετη και η οριζόντια. Η πρώτη σημαίνει θερμό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων και η δεύτερη «γκριζάρισμα και άλλων ζωνών στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας».
nnn
Και μια και ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο, σας πληροφορώ ότι παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου ως ο υπουργός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Φαίνεται πως δεν του έχουν εμπιστοσύνη, όχι μόνον για τα Ελληνοτουρκικά αλλά και για το Σκοπιανό. Δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσει. Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο έκανε προς την κυβέρνηση και ειδικά προς τον κ. Καμμένο μια πράξη αβροφροσύνης. Εως ότου τελειώσει η κρίση στο Αιγαίο, δεν πρόκειται η ΝΔ να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το φιάσκο της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Οι 580 της οικονομικής ελίτ της χώρας

Η λίστα που άφησαν να διαρρεύσει (ουδείς γνωρίζει ακόμη από πού) αφορά την οικονομική ελίτ ολόκληρης της χώρας, η οποία ελέγχεται από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ποσά που, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία. Πρόκειται, όπως έμαθα, για τη λίστα με γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, οι περισσότεροι με δραστηριότητα στο εξωτερικό, γεγονός που δικαιολογεί για ορισμένους και τα εμβάσματα που έστειλαν σε τράπεζες της αλλοδαπής. Για πολλές υποθέσεις ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί. Για όσες προέκυψαν διαφορές μεταξύ δηλωθέντων ποσών και καταθέσεων επιβλήθηκαν φόροι και οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
nnn
Στη λίστα περιλαμβάνονται βιομήχανοι, οικογένειες βιομηχάνων, επιχειρηματίες, CEO φαρμακευτικών εταιρειών, μεγαλέμποροι, εκδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. εγνωσμένου κύρους και οικονομικής επιφάνειας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίκεντρο του ελέγχου βρίσκεται στα έτη 2007 και εντεύθεν με τους ελεγκτές να ερευνούν εάν οι ελεγχόμενοι ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό. Αναρωτιέται κανείς για το πώς και από πού διέρρευσε η λίστα (τη δημοσιεύει η ιστοσελίδα Zougla.gr) και μάλιστα όχι μόνον με τα ονόματα, αλλά και τα ΑΦΜ των φορολογουμένων. Μήπως –λένε στην αντιπολίτευση –ο κ. Πιτσιλής να επιληφθεί του θέματος;

HeliosPlus