Η κόντρα κυβέρνησης – κεντρικού τραπεζίτη σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, καλά κρατεί. Η ανάγκη ή όχι ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής στήριξης για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο αποτελεί τη μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που για μία ακόμη φορά εκφράστηκαν δημόσια και φάνηκε η διαφορετική εκτίμηση που έχουν πάνω στο θέμα. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία) ότι υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Αν η Ελλάδα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, «θολώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Ο κ. Στουρνάρας επιμένει πως αυτή είναι η πιο ασφαλής οδός, που θα κρατήσει με σιγουριά την ελληνική οικονομία.
Τα υπόγεια του Μαξίμου

Ποια είναι τέλος πάντων αυτά τα «υπόγεια του Μαξίμου» για τα οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αφήνουν η μία εναντίον της άλλης αιχμές; Τι είδους σενάρια άραγε επεξεργάζονται; Τι δουλειά κάνουν ακριβώς; Προτού πάρουμε τα πράγματα και τα γεγονότα με τη σειρά, θα πρέπει να σας πω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει υπόγειο (όπου είναι εγκατεστημένο το επικοινωνιακό στρατηγείο του εκάστοτε πρωθυπουργού), υπάρχει ισόγειο (όπου βρίσκεται το γραφείο του Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών) και το δώμα του Μεγάρου. Αλλά κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην κυβέρνηση, τα «υπόγεια του Μαξίμου» έχουν την τιμητική τους.
nnn
Αυτή τη φορά, με αφορμή την επίθεση με γκαζάκια που δέχθηκε η επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη, ο σύζυγός της Κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του ευθέως προς το Μαξίμου λέγοντας «εκεί οδηγεί η ανελέητη στοχοποίησή της από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα φερέφωνά τους». Απάντησε αμέσως με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού που ενημέρωνε το ζεύγος Μητσοτάκη ότι «στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνεταίρος τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιον φορολογικό παράδεισο». Λέξεις σκληρές, διαλεγμένες μία προς μία για να πλήξουν τους περισσότερους κατά το παρελθόν ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, προτού εγκατασταθεί σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Μερικοί στην αντιπολίτευση παρατήρησαν ότι εάν δεν υπήρχε στην ανακοίνωση το εθνόσημο και η ένδειξη «Γραφείο Πρωθυπουργού», τότε σίγουρα θα νόμιζε κανείς ότι επρόκειτο για απάντηση κάποιου συριζαίου βουλευτή σε τηλεοπτικό πάνελ.
nnn
Ρωτήθηκε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος για το ύφος και το ήθος της ανακοίνωσης και απάντησε απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαπλεκόμενοι και ότι επήλθε επιτέλους η κάθαρση από τη διαφθορά. Η αντιπολίτευση βεβαίως εξοργίστηκε κατηγορώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι «δικάζει και καταδικάζει χωρίς αποδείξεις» (ειδικά για τις «βαλίτσες τις τροχήλατες»). Η κυβέρνηση ωστόσο διά του κ. Τζανακόπουλου επιμένει ότι η διατύπωση για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η πολιτικά πρέπουσα.
nnn
Πλην του Πρωθυπουργού (και ίσως μερικών υπουργών, ενοίκων του Μαξίμου, όπως των Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Παππά) ουδείς εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο από την οδό Ηρώδου Αττικού. Η συνηθισμένη είσοδος είναι η λεγόμενη «πίσω πόρτα του Μαξίμου», στην οδό Βασ. Γεωργίου, η οποία διαθέτει και μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών και οδηγεί πρώτα στο καφενείο και εν συνεχεία εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία των Δ. Τζανακόπουλου, Θανάση Καρτερού και Αγγελου Τσέκερη. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι συνεργάτες τους. Ακόμη ένοικοι των υπογείων είναι δυο-τρεις πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, ενώ στο ισόγειο κοντά στο γραφείο του κ. Τσίπρα, διαθέτουν γραφεία οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Χρ. Βερναρδάκης, Δ. Λιάκος. Στον πρώτο όροφο γίνονται οι συσκέψεις του πρωινού καφέ, όπου ετοιμάζεται η ατζέντα της ημέρας και οι γνωστές επιθέσεις με τα non papers.
nnn
Οι συνήθεις επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι «θεσμικοί» (όπως για παράδειγμα ο αρχηγός της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης) ή ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, ή υπουργοί με τους οποίους συνεργάζεται ο Πρωθυπουργός. Εν συνεχεία είναι οι λεγόμενοι «επενδυτές», όπως επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εταιρειών που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, συνδέσμων κ.ά.
Ο Ευκλείδης και ο Ρουβίκωνας

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας πλησιάζουν τον Ευ. Τσακαλώτο. Την πρώτη φορά έφτασαν έως το γραφείο του, αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν καταδέχτηκε να ανοίξει την πόρτα και να τους συναντήσει. Προχθές όμως οι Ρουβίκωνες άλλαξαν τακτική: προσποιήθηκαν πως είναι νεολαίοι τού… ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν άνω κάτω κομματική εκδήλωση στην οποία μιλούσε ο κ. Τσακαλώτος. Μάλιστα τον χαιρέτισαν ως εξής: «Αρκετά είπες, υπουργάρα», αλλά ο υπουργός δεν τους έδωσε σημασία. Αλλα μέλη της οργάνωσης φώναξαν τότε «ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά» και πάλι ο κ. Τσακαλώτος δεν αντέδρασε. Αντέδρασαν όμως κάποιοι από τους παρευρισκομένους του ΣΥΡΙΖΑ που φώναξαν: «Μη μας χαλάτε την παράσταση». Ηρθαν μάλιστα στα χέρια με δυο-τρία μέλη του Ρουβίκωνα. Οταν αποχώρησαν από την αίθουσα ο υπουργός Οικονομικών είπε με ανακούφιση: «Αφού ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τους συντρόφους, τώρα μπορώ να συνεχίσω την ομιλία μου».

HeliosPlus