Η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκαν μια σειρά κυβερνητικά στελέχη οδήγησε και πάλι σε μια αποπνικτική πολιτική ατμόσφαιρα. Ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στους βουλευτές του προσπάθησε, ως ένα βαθμό, να αποφορτίσει κάπως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και αφού υποστήριξε ότι χρειάζεται σεβασμός στο νόμο και νηφαλιότητα θεώρησε αναγκαίο να υπογραμμίσει ότι δεν αποσκοπεί στη εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, ότι δεν έχει ως στόχο ένα κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια.
Το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει όμως ήδη διαμορφωθεί δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για αποφόρτιση της δύσοσμης αυτής ατμόσφαιρας. Όταν έχουν ριχτεί στην αρένα δέκα ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, με καθημερινές διαρροές δεκάδων άλλων ονομάτων η κατάσταση δύσκολα αντιστρέφεται. Για αρκετές εβδομάδες ακόμα η πολιτική ζωή θα περιστρέφεται γύρω από από το σκάνδαλο, τη διαφθορά και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.
Με τους πολίτες να δέχονται όλο και περισσότερες τοξικές δόσεις σκανδαλολογίας, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καταρρακώνουν κι άλλο την ήδη χαμηλή αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος συνολικά, αλλά και κορυφαίων θεσμών σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπως είναι η δικαιοσύνη.
Όλο αυτό το σκηνικό διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που αναδύεται καθημερινά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη απαξία τους πολιτικούς και σε μεγαλύτερη αποστράτευση τους πολίτες. Ενισχύει τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, που ενδημούν άλλωστε διαχρονικά στη χώρα μας και τροφοδοτεί αισθήματα μίσους απέναντι σε αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας.
Δυστυχώς για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το κυνήγι μαγισσών, που θέλει να αποφύγει τώρα ο κ.Τσίπρας, δεν περιορίζεται μόνο στο παλιό πολιτικό σύστημα, όπως του αρέσει να διατυμπανίζει. Η διαχείριση της κρίσης απέδειξε ότι δεν υπάρχουν καθαροί και άφθαρτοι. Σε μια πληγωμένη και ταλαιπωρημένη κοινωνία, η απαξία απλώνεται σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κομματικής ζωής, υπονομεύοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας.
Η διαχείριση του – υπαρκτού – σκανδάλου της Novartis, πρωτίστως από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ, για το αν μπορούν να προστατεύσουν όσο κύρος και όση αξιοπιστία έχει απομείνει στο πολιτικό μας σύστημα. Αρκετά πληρώσαμε ως τώρα την πόλωση,το διχασμό και τον ακραίο λαϊκισμό ,τους «διεφθαρμένους» και τους «καθαρούς»…

ΤΟ ΒΗΜΑ