Ξαφνικά μέσα σε 24 ώρες εγκαταλείψαμε τη συζήτηση για τη Νοva Makedonija για να ασχοληθούμε με τη Novartis. Εχουν βέβαια και τα δύο αυτά ζητήματα τον κοινό όρο «Nοva», αλλά πέραν αυτού καμία άλλη σχέση. Αποδεικνύεται όμως έτσι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα εθνικά μας θέματα, τα οποία δεν διστάζει να μεταχειριστεί για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και να τα εγκαταλείψει, όταν η προσπάθεια αυτή αποτυγχάνει, για να φέρει αιφνιδίως στην επικαιρότητα ένα πιο πιασάρικο, αμφιλεγόμενο όμως, θέμα. Κύριος πάντοτε στόχος η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων και όχι η εφαρμογή μιας συγκροτημένης και με συνέχεια πολιτικής. Ετσι η Ελλάδα χάνει για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να λύσει ένα ζήτημα που θα της επέτρεπε να παίξει τον ηγετικό ρόλο που δικαιωματικά τής ανήκει στα Βαλκάνια, ως μοναδική χώρα-μέλος ταυτόχρονα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Την ευκαιρία όμως αυτή δεν φαίνεται να θέλει να χάσει η Τουρκία. Ετσι αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισκέπτεται την Αγκυρα, σε μια περίοδο που ο γνωστός μας νεοσουλτάνος αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα στα Βαλκάνια, εμφανιζόμενος ως προστάτης των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής και κατηγορώντας ανοιχτά την Ελλάδα για τη στάση της στο θέμα της ονομασίας.
Αντί λοιπόν να τα βρούμε στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, οι πολίτες της χώρας μας αντιδρούν. Προφανώς, εξουθενωμένοι από τη σημερινή κατάσταση, προσφεύγουν στην παρηγορητική αγκαλιά του ένδοξου παρελθόντος μας, αρνούμενοι να δουν το μέλλον. Ενα μέλλον που τόλμησαν να διαγράψουν με σαφήνεια σε κοινό τους άρθρο («Τα Νέα», 8.2.2018) οι δήμαρχοι Αθήνας και Σκοπίων. Τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις και τις εμπρηστικές φωνές. Και ότι τώρα επιβάλλεται να υπερισχύσει η διάθεση για επίλυση και για στενότερη συνεργασία, ώστε να μη χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία.
Για να συμβεί όμως αυτό, επιβάλλεται να υπάρξουν ηγεσίες που θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας, αντί να σύρονται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους από τις Σειρήνες ενός βολικού εθνικολαϊκισμού. Αυτό δηλαδή που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 όταν επισκέφθηκε τη Σόφια και μαζί με τον πρόεδρο Ζίβκοφ έθεσαν τις βάσεις για την αποκατάσταση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, ύστερα από δεκαετίες βουλγαρικών διεκδικήσεων στην ελληνική Μακεδονία, με το αίτημα για έξοδο στο Αιγαίο. Διεκδικήσεις που είχαν οδηγήσει στον πολυθρύλητο Μακεδονικό Αγώνα.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το ερώτημα: «Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;». Σήμερα όμως θα μπορούσαν οι Βούλγαροι να ρωτήσουν: «Τι ζητούν οι Ελληνες στη Βουλγαρία;». Με το δεδομένο ότι έχουν κατακλυστεί από ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν εγκατασταθεί εκεί λόγω των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που ισχύουν. Φαντασθείτε να συμβεί αυτό κάποια μέρα και με τα Σκόπια!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ