Χωρίς περιστροφές λοιπόν, ναι, η κλοπή του εθνικού προϋπολογισμού με τις υπέρογκες δαπάνες για την Υγεία, φάρμακο και αναλώσιμα, είναι το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μέρος του σκανδάλου αποτελεί η Νovartis και πρωταγωνιστές του επίορκοι γιατροί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως πολιτικοί, που ευθύνονται διά παραλείψεων, ανεπάρκειας ή δόλου. Χωρίς να είναι εύκολος ο υπολογισμός, την καταραμένη δεκαετία της κατασπατάλησης, που απέκτησε ρυθμούς ιλιγγιώδεις μετά το 2004, φαίνεται ότι χάθηκαν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν κανένας πολιτικός δεν εμπλέκεται στις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος με το οποίο οι πολυεθνικές του φαρμάκου και των αναλωσίμων εξασφάλιζαν ευνοϊκές ρυθμίσεις και χαριστικές νομοθεσίες, όλοι όσοι χειρίστηκαν τα θέματα αυτά είναι πολιτικά καταδικαστέοι. Αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην Υγεία ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρακούσης, με ένα εκτενές αναλυτικό κείμενό του, περιγράφει στις 5 Μαΐου του 2009 επακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργούσε το παραοικονομικό σύστημα που κατασπαταλούσε τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως ήδη γνωρίζαμε, η Novartis είχε ξεπεράσει όλα τα όρια στο πάρτι της Υγείας, πράγμα που οδήγησε σε οικονομικό πόλεμο με τις εταιρείες των ΗΠΑ και στην ανάμειξη του FBI. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το σκάνδαλο φτάνει σε κάποια διαλεύκανση. Οι εμπλεκόμενοι γιατροί και τα στελέχη της διοίκησης θα οδηγηθούν κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη. Από αυτή την εβδομάδα όμως η χώρα βυθίστηκε στη δίνη μιας πολιτικής αναταραχής με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς το σκέλος της δικογραφίας που αφορά το πολιτικό προσωπικό εμπλέκει πρωθυπουργούς και υπουργούς που χρηματίστηκαν από την εταιρεία, όπως ισχυρίζονται ανώνυμοι μάρτυρες, χωρίς μέχρι στιγμής καμία στοιχειώδη τεκμηρίωση. Τους ισχυρισμούς ενστερνίστηκαν ήδη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα λιοντάρια βγήκαν στην αρένα, ο εμφύλιος ξεκίνησε.

Είναι στοιχειώδες ότι δεν κατηγορείς τον τέως πρωθυπουργό μιας χώρας για «λάδωμα» με βαλίτσες μέσα στο Μαξίμου αν δεν έχεις αδιάσειστα στοιχεία. Ούτε υπουργούς με εικασίες και συνειρμούς. Ο τέως πρωθυπουργός και οι υπουργοί είναι τμήμα της ιστορίας της χώρας και του έθνους, μέρος του οικοδομήματος. Δεν λασπώνεις έναν αντίπαλο με τη σκανδαλολογία, δεν γονατίζεις το απέναντι κόμμα, χτυπάς στην καρδιά τη Δημοκρατία, το σύστημα υπονομεύεις. Δίνεις το σύνθημα στην κερκίδα των αλαφιασμένων, να ουρλιάξουν και πάλι «αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Νομίζει η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν κερδισμένοι από την αιματοχυσία, εκτός από τα λιοντάρια; Η Ελλάδα πάει να σηκώσει σιγά-σιγά κεφάλι, με το σκάνδαλο πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα, διαφανώς, και να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι. Αλλιώς η ηρεμία και η σταθερότητα, προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία, θα τιναχθούν στον αέρα και ένοχοι θα καταστούν οι τιμητές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ