Μια συνύπαρξη με πολλαπλές συνειρμικές συνδηλώσεις αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Από τη μια η Βουλή θα βυθίζεται στον βούρκο του σκανδάλου Novartis και από την άλλη θα εγκαινιάζει έκθεση προς τιμήν του Μανόλη Αναγνωστάκη με τίτλο μάλιστα «Το θέμα είναι τώρα τι λες» από το ομώνυμο ποίημα. Με μπόλικη δόση φαντασίας, η έκθεση θα μπορούσε και να εκληφθεί ως μια ελάχιστη δόση αυτοκριτικής από τους παλιούς συντρόφους του ποιητή, που εγκατέλειψαν τάχιστα ανανεωτικές και ρηξικέλευθες αναζητήσεις και επέπεσαν με βουλιμία στην απόλαυση των καρπών της εξουσίας.

Δεν νομίζω να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Μ. Αναγνωστάκης εκπροσωπούσε και εξέφραζε μια Αριστερά που το ήθος, η ευθύνη και οι ιδέες της πόρρω απέχουν από αυτό που βίωνε στον καιρό του αλλά και από αυτό που ζούμε σήμερα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος: ο πειρασμός της έπαρσης, της περιφρόνησης των πρώην φίλων, των επιδεικτικών χειρονομιών αηδίας. Η μάχη να δίνεται μ ε τ ά την αηδία και την επίγνωση της ματαιότητας –μη συναντηθείς σε καμιά παρακαμπτήριο μαζί τους» έγραφε ο ποιητής, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι σύντροφοι του, που αποφάσισαν να τον τιμήσουν, έχουν και την ελάχιστη έστω συνάφεια με τις εύστοχες προειδοποιήσεις του…

Η έπαρση και η περιφρόνηση παλιών συντρόφων και βέβαια πολιτικών αντιπάλων είναι μόνιμο και διαρκές χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όπως τώρα με το σκάνδαλο Novartis, ανακατεύουν τη λάσπη, παραβιάζουν με ευκολία κράτος Δικαίου και θεσμούς για να κερδίσουν λίγες πρόσκαιρες εντυπώσεις, ελπίζοντας ότι θα κρατηθούν στην εξουσία.
«Ολοι αυτοί που γράφουν, συζητούν, αγορεύουν, από προοδευτική πάντα σκοπιά, αριστερή και συνήθως άκρως ριζοσπαστική –πόσο βολεμένοι οι ίδιοι σε θέσεις με γερούς μισθούς και επιμίσθια, με παροχές και ταξίδια, πόσο δεμένοι οι ίδιοι με το σύστημα που καταριούνται και, υποτίθεται, αγωνίζονται για την ανατροπή του, πόσο βέβαιοι τελικά πως τίποτα ευτυχώς δεν κινδυνεύει ν’ αλλάξει, τουλάχιστο στο αμέσως προσεχές μέλλον» προειδοποιούσε εγκαίρως και προφητικά ο Αναγνωστάκης στο «Περιθώριο 68-69».

Ευτυχώς ο ποιητής έφυγε νωρίς προτού επιβεβαιωθεί για μία φορά ακόμη για όσα προανήγγειλε μέσα από τη λιτή αλλά τόσο διορατική, τόσο κοντά στην πραγματικότητα, ποίησή του…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ