Αν το πολιτικό σύστημα θέλει πράγματι να βρει τον δρόμο η χώρα για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων, πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς σχέδιο για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας και συναίνεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αφήνει η κρίση το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για όλους.
Αυτό απέδειξε περίτρανα το «φτάρνισμα» των κεφαλαιαγορών στις αρχές της εβδομάδας που στάθηκε αρκετό για να ανατραπεί, έστω και για λίγες ημέρες, το σχέδιο επιστροφής στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου.
Αυτό αποδεικνύει μια συνομιλία που είχε ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο ιρλανδός επικεφαλής του ελληνικού Μνημονίου, με έλληνες πολιτικούς και η απορία που εξέφρασε πώς με τόσες αλλαγές που έγιναν στο κράτος και στην αγορά, αυτό που λέμε «μεταρρυθμίσεις», η οικονομία δεν έχει πάρει ακόμη μπροστά και δεν τρέχει με ρυθμούς πάνω από 3% τον χρόνο, όπως περίμεναν ο ίδιος και οι θεσμοί.
Η απάντηση βρίσκεται στο πολιτικό κλίμα, στις αδιέξοδες συγκρούσεις και στον αστείρευτο λαϊκισμό που δεν έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση και στα κόμματα να συμφωνήσουν ακόμη και στον πιο βασικό στόχο μιας υγιούς χώρας. Να περιορίσει την ανεργία που εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 21%, με κοντά ένα εκατομμύριο ανέργους, εκ των οποίων οι μισοί είναι νέοι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ασφαλώς το ποσοστό ανεργίας των νέων –έως 25 ετών –το οποίο, παρότι μειώθηκε το 2017 στην Ελλάδα, ξεπερνά το 44% (!).
Με άλλα λόγια, ο ένας στους δύο νέους που τελειώνει τις σπουδές του βρίσκεται στον δρόμο αναζητώντας απαντήσεις για την επόμενη ημέρα της ζωής του.
Τα αμέσως υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ισπανία (38%) και στην Ιταλία (35,5%) και το χαμηλότερο ποσοστό στη Γερμανία (6,5%).
Για να ξεφύγουμε λοιπόν από τη διαρκή κρίση και αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα πέτρινα χρόνια, το πολιτικό σύστημα οφείλει να επεξεργαστεί και να συμφωνήσει στο σχέδιο της επόμενης ημέρας για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Με το κατάλληλο σχέδιο και όσο αναπτύσσεται η οικονομία, και οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να μειωθούν και οι μισθοί των εργαζομένων να ενισχυθούν.
Ευτυχώς όλα αυτά έβαλαν τώρα στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι στις συναντήσεις που είχαν ο Πιερ Μοσκοβισί και οι ακόλουθοί του με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ