Το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis και ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, όχι μόνο δεν αφήνουν εχέγγυα για τη διαλεύκανση του, αλλά συντηρούν και ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης και εθνικού διχασμού.Το μόνο δηλαδή που δεν χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή.
Είναι παράλογο την ώρα που η χώρα βγαίνει στις αγορές, για να αρχίσει να αποκτά μια κανονικότητα, να δημιουργείται στους επενδυτές κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας. Την ώρα που προσπαθούμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης για να περάσουμε στην τελική φάση για το νέο καθεστώς εποπτείας και τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις του χρέους, να δημιουργούνται εκρηκτικές συνθήκες,με παρενέργειες και στην οικονομία και την πολιτική διαχείριση με τους δανειστές μας.
Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το ανοικτό μέτωπο του «Μακεδονικού» με τις γνωστές συναισθηματικές φορτίσεις που το συνοδεύουν, το άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου με δεδομένη μάλιστα την απαξία που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το πολιτικό σύστημα,είναι προφανές ότι ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
Είναι πέραν πάσης λογικής αν τους επόμενους καθοριστικούς, μήνες για την πορεία της χώρας, η πολιτική ζωή οδηγηθεί σε ατέρμονες και αδιέξοδες λασπομαχίες εντός και εκτός Βουλής. Το σκάνδαλο της Νovartis και γενικά της διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην υγεία, πρέπει πράγματι να ξεκαθαρίσει. Να αποδοθούν οι ευθύνες, εκεί που πράγματι ανήκουν, όχι για να εκδικηθεί η κυβέρνηση τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά γιατί πρέπει επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα.
Δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία και η διαχείριση του σκανδάλου από την κυβέρνηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπονομεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.
Η κοινωνία, οι πολίτες που βομβαρδίζονται από πρωτοφανείς κατηγορίες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια. Αρκεί να μη χαθεί για μια φορά ακόμα σε νομικούς δαιδάλους και σε πολιτικές βεντέτες που συσκοτίζουν το σκάνδαλο.

ΤΟ ΒΗΜΑ