Το πρωί της Τετάρτης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέσπασε μία ακόμα πολιτική σύγκρουση. Με βαριές εκφράσεις ο ένας στράφηκε εναντίον του άλλου με αφορμή το σκάνδαλο Novartis. Το βράδυ της ίδια ημέρας όμως και οι δύο «συνελήφθησαν» να ανταλλάσσουν χαμόγελα και θερμές (θερμότατες μπορώ να πω) χειραψίες (φωτογραφία). Τι ακριβώς συνέβη και ξαφνικά… αγαπήθηκαν; Απλώς έσβησε τα πάθη και τα μίση ο Αρχιεπίσκοπος (έστω και προσωρινά). Με τη συμπλήρωση 10 ετών διακονίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής λαμπρή εκδήλωση. Να σημειώσω ότι στην εκδήλωση ήταν οι πάντες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής ως υπουργούς και βουλευτές. Αλλη μια θερμή χειραψία του κ. Τσίπρα η οποία εντυπωσίασε ήταν αυτή με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και με το ζεύγος Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Μάρτυρες προϊόν… συναλλαγής

Αμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ανάκληση της απόφασης με την οποία οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε: «Οι τρεις μάρτυρες στην υπόθεση Novartis απεκαλύφθη πλέον ότι δεν είναι μάρτυρες προστατευμένοι αλλά μάρτυρες κατασκευασμένοι. Η υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων και η αναγόρευσή τους σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσαν προϊόν συμφωνίας και άρα συναλλαγής do ut des μεταξύ των διωκτικών αρχών και των ιδίων, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι τρεις αυτοί «μάρτυρες» που είναι υπάλληλοι της Novartis κατελήφθησαν να έχουν πολύ μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν». Επομένως, κατά τον κ. Τζαβάρα, η απόφασή τους να καταθέσουν για την υπόθεση Novartis εναντίον πολιτικών αξιωματούχων δεν υπαγορεύεται από την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές και να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά να βοηθήσουν τον εαυτό τους για να αποφύγουν την εναντίον τους απειλούμενη ποινική δίωξη.


Προσκλητήριο Τσίπρα

Αυτές οι απανωτές κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή δεν έχουν σχέση μόνο με την υπόθεση Novartis, αλλά και με τη γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας ως τις… εκλογές. Ναι, καλά διαβάσατε, ως τις εκλογές. Μαθαίνω λοιπόν ότι θα ζητήσει από κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κυβέρνηση κινητοποίηση και συστράτευση, ένα είδος κομματικού και κυβερνητικού προσκλητηρίου, ώστε να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το «εθνικό σχέδιό» του (όπως το ονομάζει) για κάθαρση. Επιπλέον θα ζητήσει στήριξη (κυρίως από το κόμμα) για το λεγόμενο «μεταμνημονιακό σχέδιο» (στο οποίο θα περιλαμβάνονται και αυξήσεις συντάξεων). Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, απερίσπαστος θα ασχολείται με τη γενικότερη πολιτική, την εξωτερική πολιτική και το θέμα του χρέους. Και αν χρειαστεί, σε ζητήματα κάθαρσης θα παρεμβαίνει εκεί που νομίζει. Ακόμα και με συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Στα σχέδια αυτά του κ. Τσίπρα διακρίνεται η γνωστή πολιτική οίηση που τον διακατέχει, αφού θεωρεί ότι είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ότι «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο και ότι εύκολα μπορεί να επιβληθεί στην αντιπολίτευση (ή σε μέρος αυτής) και να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Από τη θεωρία όμως (και το τι ελπίζει ή τι πιστεύει) ως την πράξη είναι μεγάλη απόσταση, κύριε Πρωθυπουργέ.


Αν είναι μάγκας ο Στέφανος…

Ο Στέφανος Τσιαμαλής είναι ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον άλλον σεφ Αθ. Σκούρα έχει ταΐσει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και πλανητάρχες. Την Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) επρόκειτο να επιμεληθεί του επίσημου δείπνου που παρέθετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν του Προέδρου της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι: «Αν είναι μάγκας ο Στέφανος, θα βγάλει στο τραπέζι κανένα κοψίδι, κανένα παϊδάκι, έστω ένα κοντοσούβλι στο δείπνο» έλεγαν με χιούμορ (και το εννοούσαν) την Πέμπτη το πρωί συνεργάτες του Προέδρου. Και τούτο επειδή, πρώτον, είναι Τσικνοπέμπτη και, δεύτερον, επρόκειτο να περάσουν την Τσικνοπέμπτη στο Προεδρικό τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Αλέξης Τσίπρας (που του αρέσουν τα κοντοσούβλια, αν και τα έκοψε τελευταίως λόγω διατροφής και γυμναστικής) και πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δείπνο θα είναι άνευ συζύγων, έτσι δεν υπήρχε θέμα για εμφάνιση της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα και της Μαρέβας Μητσοτάκη στο Προεδρικό. Αλλά ο σεφ Στέφανος δεν καταλαβαίνει από Τσικνοπέμπτες και έθιμα της Ορθοδοξίας, και κρατούσε ως την τελευταία στιγμή μυστικό το μενού. Μάλλον για κανένα λαβράκι το βλέπω… Και κάτι ακόμα. Διαπιστώθηκε (αλλά όχι επιστημονικώς) πώς και γιατί έσπασε η καρέκλα του ισραηλινού Προέδρου την ώρα που δειπνούσε στο Προεδρικό. Το σπάσιμο της καρέκλας που σώριασε στο έδαφος τον (ευγενέστατο και γεμάτο κατανόηση κατά τα άλλα) ισραηλινό Πρόεδρο οφειλόταν στο ότι τα έπιπλα στο Προεδρικό είναι παμπάλαια (αντίκες θυμίζουν).

Η νέα άδεια του πιστολιού της 17Ν

Εντονο σκηνικό έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η νέα άδεια (και μάλιστα 48ωρη) που δόθηκε στο «πιστόλι της 17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα. Ηδη η είδηση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Οπως θυμάστε εκδηλώθηκε και έντονη ενόχληση των ΗΠΑ για την άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον Νοέμβριο . Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε δηλώσει ότι «θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων».
Σημείωσε μάλιστα ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης» αλλά εξέφρασε την ελπίδα «αυτοί που αποφασίζουν για αυτά τα θέματα να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων». Εντονη υπήρξε και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία μου επισήμανε ότι ο Κουφουντίνας βγαίνει από τις φυλακές κάθε δύο μήνες παραβιάζοντας το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού για να καταλήξει: «Εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε και δεν είμαστε οι μόνοι». Τέλος να σημειώσω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν… φυσιολογικές τις άδειες που χορηγούνται στον αρχιδολοφόνο της 17Ν, αφού όπως λένε προβλέπονται από τον κανονισμό των φυλακών.

Ποιος ξέχασε τα προαπαιτούμενα;

Πάμε τώρα σε ένα θέμα το οποίο κινδυνεύει να το ξεχάσουμε, λόγω του Μακεδονικού, των συλλαλητηρίων και του σκανδάλου Novartis, πλην όμως παραμένει ζωντανά και… απειλητικό προς την οικονομία. Αν και έχουν περάσει 17 ημέρες από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου το οποίο, να θυμίσω, ότι ζήτησε από την χώρα μας να επισπεύσει την εφαρμογή των 15 εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή μερικών εξ αυτών. Τι θα γίνει μ΄αυτά; Μαθαίνω ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα να μεταφερθούν στην τέταρτη αξιολόγηση, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου όταν και η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο… 88 προαπαιτούμενων.

***

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ακόμη εκκρεμούν περιλαμβάνονται και ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, από τον οποίο θα προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς που θα περικοπεί από το 2019. Επίσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της κινητικότητας στο Δημόσιο καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το διορισμό νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου υπάρχουν καλά νέα καθώς το Γενικό Λογιστήριο, όπως με πληροφορούν, έχει συλλέξει στοιχεία που δείχνουν πως από το Νοέμβριο έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί χρέη δημοσίων φορέων και έχουν επιστραφεί φόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου

HeliosPlus