Η πολιτική ζωή, η χώρα ολόκληρη βυθίζεται σιγά σιγά στο βούρκο που αναδύεται από το σκάνδαλο Novartis. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με την υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη για μια μεγάλη περίοδο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν πέρα από τις δεδομένες πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τον κρίσιμο τομέα της υγείας.
Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τη δικογραφία που στάλθηκε στη Βουλή, δημιουργούν, τουλάχιστον, πολλά ερωτηματικά για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της. Καταθέσεις σε δόσεις, μέχρι και την παραμονή της διαβίβασης στη Βουλή, στοχευμένες διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και μια κυβερνητική σπουδή για στοχοποίηση και ενοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων.
Η όλη μεθόδευση και διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν πείθει ότι στόχος ήταν η κάθαρση και η απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους, αλλά η δημιουργία και συντήρηση ενός πολωτικού πολιτικού κλίματος με στόχο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Με δεδομένο όλο αυτό το βορβορώδες σκηνικό, δημιουργούνται πολλές αμφιβολίες αν θα μάθουμε πραγματικά την αλήθεια και κυρίως αν καταλογιστούν οι ευθύνες σε αυτούς που ανήκουν. Το σίγουρο είναι ότι μπήκαμε σε μια πολιτική περίοδο, όπου θα κυριαρχούν οι επιθέσεις, η λάσπη και ο πόλεμος μέχρι εξοντώσεως του αντιπάλου.
Ότι χειρότερο δηλαδή για μια κοινωνία που έχει υποστεί τα πάνδεινα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Με πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, που έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιώσει το πολιτικό σύστημα.

Σε μια περίοδο που η χώρα και η οικονομία χρειάζονται ηρεμία α και σταθερότητα, μήπως και καταφέρουμε να απαλλαγούμε τουλάχιστον από το σημερινό ασφυκτικό καθεστώς επιτήρησης, η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του αιόλου. Η χώρα μπαίνει ξανά σε ένα κλίμα έντονου διχασμού και απογοήτευσης, που τους μόνους που ευνοεί είναι λαϊκιστές και δήθεν αντισυστημικούς σωτήρες που καραδοκούν για να πάρουν την ευκαιρία τους.

Ένας νέος φαύλος κύκλος ανοίγει επειδή δεν πρυτανεύει το εθνικό συμφέρον, αλλά οι μικροκομματικές κυβερνητικές σκοπιμότητες. Μόνο που δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, αυτές τις μεθόδους δεν υπονομεύουν την αξιοπιστία των αντιπάλων τους, αλλά απαξιώνουν συνολικά την πολιτική και δίνουν τροφή στους υπονομευτές της δημοκρατίας και των θεσμών.


ΤΟ ΒΗΜΑ