Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το πολιτικό του γραφείο στη Βουλή (και όχι το Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου) για να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο, την επομένη κιόλας της αποκάλυψης του σκανδάλου Novartis, και να ασχοληθεί κυρίως με αυτό, σίγουρα κάτι θέλει να δείξει. Οτι δηλαδή στη Βουλή θα συζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ότι στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, ότι στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για το σκάνδαλο με την εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών. Θέλει όμως να δείξει και κάτι άλλο…
nnn
Ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι το κόμμα του και η κυβέρνησή του αποτελούν τη μοναδική δύναμη κάθαρσης και ότι με το σκάνδαλο Novartis (και τις επιπτώσεις που θα έχει στα άλλα κόμματα) μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νίκη (πιθανόν και με διαφορά) στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2019. Επιπλέον, όπως λένε οι Συριζαίοι, ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε το σκάνδαλο «βελτίωσε τον κομματικό πατριωτισμό των βουλευτών του», μετά τα όσα συνέβησαν με το Μακεδονικό, τα συλλαλητήρια και το Αλβανικό. Αν τεκμηριωθούν οι καταγγελίες για τις μίζες στο σκάνδαλο Novartis, τότε ο κ. Τσίπρας, λένε, θα έχει την ευκαιρία να «τελειώσει μια κι έξω το παλιό σύστημα» και να εμφανιστεί στις εκλογές ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και πολέμησε ουσιαστικά τη διαφθορά. Φτάνει βεβαίως να επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες (οι οποίες είναι ανατριχιαστικές) των προστατευόμενων και άλλων μαρτύρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τραγικές.
Το λένε και οι Γερμανοί
Αυτό ακριβώς επισημαίνεται και στον γερμανικό Τύπο. Η «Handelsblatt» διερωτάται: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο μιζών όλων των εποχών; Ή μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα πολιτικών αντιπάλων; Πάνω από έναν χρόνο ερευνούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις φερόμενες πρακτικές δωροδοκίας του ελβετικού φαρμακευτικού ομίλου Novartis. Τώρα η υπόθεση καθίσταται πολιτικό ζήτημα. Τουλάχιστον οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ο θιγόμενοι διαψεύδουν τις κατηγορίες μετ’ επιτάσεως». Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχολιάζει επίσης ότι «μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά. Το σκάνδαλο που αφορά αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από τη Novartis είναι ο άσσος στο μανίκι της (κυβέρνησης)».
Καβγάς για τους προστατευόμενους μάρτυρες
Ολόκληρος καβγάς στήθηκε για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο Παύλος Πολάκης προχώρησε στην αποκάλυψη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες από τους οποίους «χτίστηκε» το κατηγορητήριο για την υπόθεση ήταν στελέχη της εταιρείας. «Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που άρχισαν να «κελαηδούν» και να «δίνουν»» αποκάλυψε, για να προσθέσει ότι πρόκειται για στελέχη τα οποία βρέθηκαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και τώρα, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκαν «άρχισαν να κελαηδούν».
nnn
Αμέσως πήρε απάντηση από τον «ορκισμένο αντίπαλό του» Αδωνι Γεωργιάδη: «Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η κυβέρνηση. Δεύτερον, έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος» έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τώρα, μεταξύ μας, τι σημαίνει προστατευόμενος μάρτυρας ή «κουκουλοφόρος», όπως ορισμένοι επιμένουν να τους αποκαλούν, τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο τους γνωρίζουν, όπως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Πολάκης)…
Οι εξαιρέσεις της Novartis
Μου λένε από την αντιπολίτευση (δηλαδή βουλευτές από ΝΔ και ΠαΣοΚ): Μήπως υπάρχουν στελέχη που δεν μπήκαν επίτηδες στο κάδρο του σκανδάλου της Novartis; Μήπως έγινε κάποια επιλογή πολιτικών προσώπων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένους, ανεπιθύμητους προς την κυβέρνηση πολιτικούς; Ωστε να τελειώσουν με αυτόν τον τρόπο την πολιτική τους καριέρα; Και γιατί εξαιρέθηκαν ορισμένοι άλλοι πολιτικοί που είχαν και αυτοί θέσεις ευθύνης (ίσως και μεγαλύτερης); Μήπως (ξαναρωτούν οι βουλευτές) με την εξαίρεση συγκεκριμένων πολιτικών από το κάδρο των ευθυνών, στήνεται από τώρα ένα σκηνικό σύγκλισης ή συμμαχίας, ακόμη και συνεργασίας για τις επερχόμενες εκλογές;


Ναι σε όλα…
Στη ΝΔ μετά το πρώτο σοκ που δέχθηκαν από τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το σκάνδαλο Novartis άρχισαν να οργανώνονται. Μαθαίνω ότι ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους βουλευτές τού κόμματός του να πουν «ναι σε όλα». Δηλαδή «ναι» στη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, «ναι» στο ενδιάμεσο στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης (από δικαστικό συμβούλιο), «ναι» στα πάντα, ώστε όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «να μη μείνει καμία σκιά». Μόνον, όπως λέει, οι κατηγορίες να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, γιατί δεν πρόκειται να δεχθεί σπίλωση των στελεχών της ΝΔ.
Πρόεδρος από… σαρδάμ
Ε, όχι και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βιάστηκε ο (πασοκογενής) Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας να αναγορεύσει τον Αλέξη Τσίπρα σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αθελά του βεβαίως και με σαρδάμ στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα. Διόρθωσε βεβαίως το λάθος του και με χιούμορ, κάνοντας τον κ. Τσίπρα να σκάει στα γέλια.

Ο άρχοντας του σασπένς της Novartis

Ούτε ο άρχοντας του σασπένς, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, δεν θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο σκηνικό σαν αυτό που είχε διαμορφωθεί χθες στην Βουλή, όπου ταυτόχρονα συνέβαιναν τα εξής: στο πρωθυπουργικό γραφείο στο ισόγειο του κτηρίου συνεδρίαζαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα μαζί με το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν την υπόθεση Novartis –προανακριτική κλπ. Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Εντευκτήριο των βουλευτών, το …αίμα έρεε άφθονο, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η αιμοληψία που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Και στον πρώτο όροφο, στο γραφείο 131 σημειώνονταν διάφορα παρατράγουδα με την ανάγνωση της δικογραφίας για την Novartis.

***

Το κορυφαίο όλων ήταν πέρα από τον συνωστισμό ενδιαφερομένων που ήθελαν να λάβουν γνώση της δικογραφίας, αυτό που συνέβη με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ και άλλοτε βουλευτή του ΠαΣοΚ Δ. Λιντζέρη, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο κ. Λιντζέρης δεν περιορίστηκε στην μελέτη της δικογραφίας, αλλά ήθελε και φωτογραφίες. Έβγαλε, λοιπόν, το κινητό του τηλέφωνο και άρχισε να φωτογραφίζει. Τον είδε όμως ένας αστυνομικός της φρουράς που ειδοποίησε τους αρμοδίους ενώ ενημερώθηκε και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής Κ. Βασιλάκης που έσπευσε εκεί. «Μας δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα», είπε ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας στον κ. Λιντζέρη, ενώ ο κ. Βασιλάκης ήταν πιο αυστηρός μαζί του, αξιώνοντας να διαγράψει τις επίμαχες εικόνες, κάτι που έπραξε αδιαμαρτύρητα. Όμως το πράγμα είχε και συνέχεια, καθώς απαίτησαν να αποχωρήσει από τον χώρο. Έτσι, ο κ. Λιντζέρης αναγκάστηκε να φύγει. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το προηγούμενο βράδυ με τον νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να τραβήξει φωτογραφίες με το κινητό του. Όμως τον είδαν, όπως ήταν φυσικό, και του ζήτησαν να τις διαγράψει πάραυτα, όπως και έγινε. Πάντως εκείνος δεν αποβλήθηκε.

***

Και ενώ εξελίσσονταν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά, άρχισαν να καταφθάνουν στο κοινοβούλιο συνεργάτες των εμπλεκομένων δέκα προσώπων προκειμένου να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας μετά από σχετικό αίτημά τους. Ήδη είχαν φωτοτυπηθεί τα δέκα αντίγραφα και είχαν μεταφερθεί με καρότσι μεταφοράς στο γραφείο της Ειδικής Γραμματείας της Βουλής στο ισόγειο του κτηρίου. Πρώτος έσπευσε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ενώ λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε αυτοπροσώπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, αλλά όχι μόνος του. Είχε μαζί του και τον φρουρό καθότι ο ίδιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μέση του και ήταν αδύνατον να σηκώσει την κούτα Α4 με τις 2.500 σελίδες της δικογραφίας…

HeliosPlus