Η ιστορία του σκανδάλου της Novartis είναι μακρά και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκτείνεται σε αρκετές χώρες. Την υπόθεση άλλωστε ερευνά η αμερικανική δικαιοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια. Εξίσου γνωστή είναι και η δική μας ιστορία της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης που για αρκετά χρόνια υπονόμευσε τα οικονομικά της υγείας.

Είναι ενδεικτικό της απόλυτης σπατάλης ότι η φαρμακευτική δαπάνη ξεκίνησε το 2000 με 1,275 δισ. ευρώ και με συνεχώς ανοδική τάση την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, εκτοξεύθηκε το 2009 στα 5,108 δισ. ευρώ, για να αρχίσει να περιορίζεται στα χρόνια της κρίσης για να πέσει το 2014 στα 2,019 δισ. ενώ και να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια κοντά στα 2 δισ.

Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για αυτό το πάρτι στην υγεία. Μόνο που η δικογραφία που έφτασε χθες στη Βουλή, εξ όσων τουλάχιστον έχουν διαρρεύσει, είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι, με στόχο όπως φαίνεται την πολιτική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση.
Με τρεις αόρατες μαρτυρίες στοχοποιούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ,με μόνα πειστήρια τις καταθέσεις τριών προστατατεύομενων μαρτύρων που είδαν, άκουσαν και κατηγόρησαν. Όλοι οι πολιτικού που εμπλέκονται μιλούν για εκστρατεία συκοφαντίας, για λάσπη στο ανεμιστήρα και δηλώνουν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις κατά πάντων για συκοφαντία.
Είναι εμφανές επίσης ότι όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι προβληματική και δεν προσιδιάζει σε ένα κράτος δικαίου. Υπουργοί επισκέπτονται και συσκέπτονται στον Άρειο Πάγο, πριν την αποστολή της δικογραφίας, υπουργοί εμφανίζονται πλήρως ενημερωμένοι για το περιεχόμενο της δικογραφίας, μιλώντας για το σκάνδαλο του αιώνα, ενώ ο πρωθυπουργός αναρμοδίως ζητά την άμεση κατάθεση του στη Βουλή.

Μόνο που τα υπαρκτά πράγματι σκάνδαλα διασπάθισης δημόσιου χρήματος στη υγεία είναι πολύ σοβαρά, για να διαχειρίζονται με τέτοια προχειρότητα και με εμφανή την πρόθεση στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και τη δημιουργία του κατάλληλου για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος.

Είναι δυνατόν να ασχοληθεί η Βουλή με τόσο σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό πρώην πρωθυπουργών και υπουργών με βάση καταγγελίες κρυπτόμενων μαρτύρων; Είτε μας βολεύει είτε όχι ουδείς ενοχοποιείται, με αόρατους μάρτυρες,χωρίς να μπορεί να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες τους. Εκτός κι αν ο στόχος είναι να κρατούνται κάποιοι ως όμηροι για να συντηρείται ένα πολωτικό, διχαστικό κλίμα λασπολογίας μέχρι όποτε γίνουν οι εκλογές.

Η υπόθεση Novartis αλλά και γενικότερα των σκανδάλων στην υγεία είναι πολύ σοβαρές, αν φυσικά μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουν κάποτε, για να γίνεται τέτοια επιπόλαιη επικοινωνιακή διαχείριση τους. Η αλήθεια πρέπει να έρθει στο φως για να πληρώσουν όμως οι όποιοι πραγματικοί ένοχοι και όχι απλώς για να επικρατήσει ένας οχετός λάσπης που στο τέλος θα συγκαλύψει τα πάντα…

ΤΟ ΒΗΜΑ