από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Μετά το συλλαλητήριο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να υποβαθμίσει το μέγεθος του συλλαλητηρίου η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά και συμβολικά με όλα όσα συνδέονται με το "μακεδονικό" ζήτημα. Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν είχαν προφανώς το δικαίωμα να εκδηλώσουν  την αντίθεση τους, ουσιαστικά σε κάθε είδους διαπραγμάτευση, αγνοώντας διπλωματικές, πολιτικές παραμέτρους και τελικά το ευρύτερο συμφέρον της χώρας.

Ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, στα χρόνια της κρίσης έχει διαμορφώσει μια αντίληψη απομονωτισμού, μια αρνητική στάση σε παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας, ενώ παράλληλα επικρατεί μια λογική συνωμοσιολογίας και θυματοποίησης. Νοιώθουν προδομένοι και από τους ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και από το πολιτικό σύστημα με αποτέλεσμα να εκφράζουν απόψεις και θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  
Την ευθύνη για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων δεν την έχουν όμως  οι πολίτες, αλλά η πολιτική ηγεσία που οφείλει να παίρνει μεν υπόψη της τις τάσεις της κοινής γνώμης, αλλά  και να μην υποτάσσεται σε αυτές, όταν συγκρούονται με το ευρύτερο συμφέρον της χώρας. Είτε μας αρέσει είτε όχι εδώ και χρόνια το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας, έχει προκρίνει τη λύση της σύνθετης  ονομασίας για τη γειτονική χώρα, προκειμένου να μην καταλήξουμε στη χειρότερη εκδοχή.

Η πλήρης άρνηση για να συμπεριλαμβάνεται  η λέξη Μακεδονία, που εκφράστηκε από το συλλαλητήριο της Αθήνας, μπορεί να δικαιολογείται από τη συναισθηματική φόρτιση των συμμετεχόντων, αλλά δεν δίνει καμιά διέξοδο λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε άλλωστε ως χώρα πικρή εμπειρία από αδιάλλακτες θέσεις και τακτικές που διαμορφώθηκαν, όταν η πολιτική ηγεσία υποτάχθηκε στις απαιτήσεις μιας εκρηκτικά φορτισμένης κοινής γνώμης.

Η άγνοια των διεθνών συσχετισμών,αλλά και των διαδρομών της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ καλός σύμβουλος. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να γίνει το γειτονικό κράτος μια κανονική χώρα, που θα ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα εγκαταλείψουν κι αυτοί κάθε είδους αλυτρωτισμούς και παραχαράξεις της ιστορίας.

Αντί  λοιπόν η κυβέρνηση να ασχολείται με το μέγεθος του συλλαλητηρίου οφείλει να εξηγήσει με καθαρότητα και υπευθυνότητα τόσο τις δικές μας θέσεις,όσο και το τι επιβάλλει το ευρύτερο  εθνικό συμφέρον. Και η πλειοψηφία των πολιτών που διαμαρτύρονται σήμερα θα αντιληφθούν ,έστω και με καθυστέρηση, ότι το συμφέρον της χώρας προηγείται οποιονδήποτε συναισθηματικών εκρήξεων.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (41)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ίων, ηρέμησε. | 06/02/2018 21:07
  Η αιματοχυσία μετά τον ΒΠΠ οφείλεται στον Στάλιν, ο οποίος, ισχυριζόμενος ότι στην συμφωνία της Γιάλτας δεν διευκρινίστηκε επαρκώς σε ποιο μπλόκο θα ανήκει η Ελλάδα, επέφερε κατόπιν όλα τα τραγικά επακόλουθα. Εγώ μάχομαι για μια αυτούσια σημερινή Ελληνική Ταυτότητα και Κοινωνία. Και αυτή δύναται να δημιουργηθεί μόνο με ισχυρούς απομείναντες Νεοέλληνες, εδώ και έξω, αρκεί να μην τους κοπεί το κεφάλι πριν καν το ξεπροβάλουν. Μπορείς να συμβάλεις και εσύ σε αυτό εάν συμφωνείς? Εγώ είχα κάνει προτάσεις. Όχι εμένα, θεωρώ τον εαυτό μου συγκριτικά μικρό. Αλλά η έμμονη πολιτική πυξίδα και οι κομματικοί χρωματισμοί εμμένουν από την λεγόμενη Εθνοσυνέλευση (1823) και πέρα ως κεκτημένα. Φοβάμαι ότι ως Νεοελληνικό Έθνος διατρέχουμε τον κίνδυνο να εξαφανιστούμε. Πλην όμως όχι η αρχαία Ελληνική κουλτούρα. Περίπου 50% των επιστημονικών λέξεων ανά την Δύση είναι αρχαίες Ελληνικές λέξεις. Αυτό τουλάχιστον το γνωρίζω από την πείρα μου, και το οποίο με ωφέλησε πάρα πολύ.
  Michail Leon
  απάντηση22
   
   
   
  Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΕΙ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ | 06/02/2018 14:35
  Άν η κυβέρνηση πιστεύει ότι όσοι Έλληνες έμειναν στο σπίτι τους δεν συντάσσονται με το Συλλαλητήριο αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά να προκηρύξει ένα αντι-Συλλαλητήριο με σύνθημα "ΝΑΙ στην Σλαβομακεδονία", επικαλούμενη τις κομμουνιστικές μνήμες του περασμένου αιώνα. Τότε θα δούμε πόσους θα μαζέψει, εκτός από τον Ρουβίκωνα και τον θλιβερό εσμό των αναρχοσυμμοριτών. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός ομίλησε και όπως πάντα, η πατρίδα νίκησε. Οψέποτε η εθνική συνείδηση των Ελλήνων συγκρούστηκε με την ταξική συνείδηση των κομμουνιστών, η ταξική συνείδηση ηττήθηκε κατά κράτος, ήγουν συνετρίβη. Γι' αυτό οι κομμουνιστές λυσσομανούν και αφρίζουν από μίσος αβυσσαλέο κατά της Πατρίδος και του Συλλαλητηρίου.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση429
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ... | 06/02/2018 12:37
  Οι εργάτες και οι νεολαίοι Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και όλων των Βαλκανικών χωρών δεν έχουμε καμία θέση στα εθνικιστικά συλλαλητήρια – μαζί με αστούς και φασίστες – που μας έχουν καταντήσει δούλους των εργοδοτών/πολυεθνικών και πιόνια των ιμπεριαλιστών. Η θέση μας είναι στους αγώνες και στις απεργίες για να συντρίψουμε τον μνημονιακό μεσαίωνα που μας επέβαλαν, για να διώξουμε όλες τις μνημονιακές συμμορίες από νεοφιλελεύθερους/πρώην σταλινικούς και απογόνους των φασιστών του Β΄ΠΠ και τους πάτρωνές τους ιμπεριαλιστές. Στο κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων των Βαλκανίων και της Ευρώπης, για ειρήνη, ταξική ενότητα και δικαιοσύνη. Για να απαλλαγούμε από το δολοφονικό καπιταλιστικό σύστημα.
  I give pain for Macedonia!
  απάντηση654
   
   
   
  Μια πεισματωμένη, κατηγορηματική άρνηση | 06/02/2018 12:00
  σύνθετης ονομασίας θα είναι εις βάρος μας. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο, πρέπει να απαλλαγούμε από την ακραία αυτή συναισθηματική σύγχυση, θέτοντας όμως ΩΣ ΣΑΦΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ την (νομική) εξάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού. Το πρόγραμμα του κ. Νίμιτς -κατά την γνώμη μου- δεν ικανοποιεί αυτήν την προϋπόθεση. Παραμένω όμως θετικός και αισιόδοξος για μια συνέχιση των διαβουλεύσεων. Μόνο εάν οι Σκοπιανοί εμμείνουν (σ.σ. ιδιαιτέρως ότι αφορά το σύνταγμά τους), τότε να απορρίψουμε την πρόταση ζητώντας δημοψήφισμα -αλλά μόνο τότε, πιστεύω.
  Michail Leon
  απάντηση279
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τι εννοείτε, κύριε; | 06/02/2018 10:19
  Παρακαλώ, γίνετε σαφής, διότι σκοπίμως μας φοβίζετε. Γράφετε 1) "... προκειμένου να μην καταλήξουμε στη χειρότερη εκδοχή". Ποια είναι αυτή; 2)" Έχουμε άλλωστε ως χώρα πικρή εμπειρία από αδιάλλακτες θέσεις και τακτικές που διαμορφώθηκαν, όταν η πολιτική ηγεσία υποτάχθηκε στις απαιτήσεις μιας εκρηκτικά φορτισμένης κοινής γνώμης". Πότε έγινε αυτό; 3) "Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα εγκαταλείψουν κι αυτοί κάθε είδους αλυτρωτισμούς και παραχαράξεις της ιστορίας". Το Βόρεια Μακεδονία είναι ή όχι παραχάραξη της Ιστορίας;" ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο στο οποίο θέλουμε, δεξιοί και αριστεροί, να να ανήκομεν, με το κεφάλι ψηλά και όχι κρυμμένο στα σκέλια.
  ηττημένος
  απάντηση2413
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  «Οἱ παραδοσιακοί σύμμαχοι τῆς χώρας» | 06/02/2018 10:14
  SPIEGEL-Online,03.02.18. "Was Griechenland macht ist absurd" Αὐτό ποὺ κάνει ἡ ῾Ελλὰς,εἲναι ἀσυνάρτητον,παράλογον ἀνόητον. Συνέντευξις τοῦ Stefan Troebst,καθηγητοῦ ἱστορίας εἰς τὸ πανεπιστήμιον τῆς Λειψίας καὶ εἰς τὴν στρατιωτικὴν σχολὴν τοῦ ῾Αμβούργου.Κατὰ πᾶσαν πιθανότηταν πράκτωρ τῆς Στάζι ἐπὶ DDR καὶ νῦν τοῦ ἀνθελληνικοῦ γερμανισμοῦ,ὃλοι τους ἐστρατολογήυησαν εἰς τὴν προπαγάνδα του,φεῦ! καὶ ὃλα τὰ ἰδικά μας ῥεμάλια. Τὶ δὲν καταλαβαίνεται;᾽Εδῶ ἐξυφαίνονται ὃλα τὰ μισελληνικὰ σχέδια.῾Η Γενοκτονία τῶν Ποντίων,ἡ Γενοκτονία τοῦ μικρασιατικοῦ ἑλληνισμοῦ,ἡ ξετσίπωτος ὑποστήριξις τῶν Τούρκων εἰς βάρος μας,, ἡ διαίρεσις τῆς Κύπρου,διαμελιστικὰ σχέδια εἰς βάρος μας.᾽Απὸ τὴν ἐποχὴν τοῦ Καρλομάγνου!
  ᾽Ιατρός,Γεώργιος Ν.Βασιλειάδης
  απάντηση229
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σας διακρίνει η διορατικότητά σας. | 06/02/2018 09:36
  Δεν υπάρχει πιο κουτό πράγμα,από το να προσπαθείς να σκαρφαλώσεις ,με γυμνά χέρια, σε έναν λείο μαρμαρένιο τοίχο δέκα μέτρων.Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείς ,τόσο πιο καλά για τα άκρα των δακτύλων σου. Αυτό ακριβώς ισχύει για το μακεδονικό. Συλλαλητήριο θα πει διαμαρτυρία. Λόγους για να διαμαρτυρηθούν υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί ,το μακεδονικό ήταν μόνο ο σπινθήρας ανάφλεξης.Ο Μίκης και οι Ιεράρχες έσπευσαν για συγκομιδή χειροκροτημάτων και ικανοποιήθηκαν γιατί εμείς οι Έλληνες σε ότι δεν κοστίζει,δεν είμαστε τσιφούτηδες. Ο διάσημος και συμπαθητικός μουσικοσυνθέτης είναι εξαρτημένος από το χειροκρότημα και δεν είναι και τόσο επιλεκτικός στο από που σερβίρεται. Επικρίσεις είναι ταμπού....
  απ.80
  απάντηση1933
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα σημαντικά | 06/02/2018 07:55
  Ο καθένας μας μπορεί να έχει άποψη για το πώς μπορεί να επιλυθεί το θέμα των Σκοπίων αλλά α καθένας μας δεν είναι ειδικός, δεν έχει εκλεγεί ως ειδικός και δεν απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του να είναι εκλεγμένος ως ειδικός και το ξέρει. Οπότε ο καθένας μας απλά απαιτεί την επίλυση από αυτούς που είναι ή περνάνε ως ειδικοί και φυσικά ο καθένας μας κάθε φορά απογοητεύεται και καταλαβαίνει ότι όλοι αυτοί οι ειδικοί είναι κάθε φορά ειδικοί σε άλλα πράγματα διαφορετικά από τα δύσκολα και σημαντικά.
  Βοδιτηρητής
  απάντηση165