Σφιγγόταν ο ένας πλάι στον άλλον

Υστερα από 25 χρόνια, ξανά οι μάζες στο Σύνταγμα για το Ονομα –δεν τους αρκεί των μακεδονομάχων η προχθεσινή «γαλάζια πανσέληνος», πρέπει να γίνει γαλάζια και η πλατεία. Για το Ονομα –πριν από 8 χρόνια, βρίσκονταν στην πλατεία για το μνημόνιο οι μάζες· κόκκινες και μαύρες εκείνη την εποχή.
Το έχει περιγράψει περίφημα ο Ηλίας Κανέτι στο βιβλίο του «Μάζα και Εξουσία»: ενώ οι άνθρωποι αποφεύγουμε το άγγιγμα των άλλων και με το παραμικρό ακούμπισμα σε δημόσιο χώρο ζητάμε, ή περιμένουμε να μας ζητήσουν, συγγνώμη:

…η μάζα μπορεί να λυτρώσει τον άνθρωπο απ’ τον φόβο της επαφής. Είναι η μοναδική κατάσταση στην οποία αυτός ο φόβος μεταστρέφεται στο αντίθετό του… ο καθένας νιώθει ίδιος με τους άλλους. …Αυτός που μας στριμώχνει είναι σαν τον ίδιο τον εαυτό μας… όλα γίνονται όπως στο εσωτερικό ενός και μόνου σώματος. …Οσο πιο δυνατά σφίγγονται οι άνθρωποι ο ένας με τον άλλο, τόσο πιο ασφαλείς αισθάνονται, τόσο λιγότερο φοβούνται ο ένας τον άλλο…
Πρωτόγονα, αρχέγονα συναισθήματα και καταστάσεις δημιουργούνται όταν γινόμαστε μάζα –πώς αλλιώς θα φτάναμε τόσες χιλιάδες χρόνια πίσω, ως τον Μεγαλέξανδρο και τους Μακεδόνες του; Διότι είναι κρίσιμο το ζήτημα: αν δεν είναι δικοί μας οι Αρχαίοι αλλά ανήκουν στον πρώτο τυχόντα που δηλώνει «Μακεδόνας», τότε ποιοι είμαστε εμείς;

Το μέλλον βρίσκεται στο παρελθόν

Ερχόμαστε από τον Λεωνίδα και τον Μεγαλέξαντρο και πάμε προς τον Ξεμαρμαρωμένο βασιλιά –έστω κάποιον επόμενο Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Τσίπρα –ή είμαστε σπορά της τύχης, αστρική σποδός, άνθρωποι χωρίς παρελθόν και χωρίς μέλλον, άρα χωρίς πυξίδα;
Διάβασα στο «Βήμα» πως κάποιοι επιστήμονες προβλέπουν ότι σύντομα θα αναστραφούν βόρειος-νότιος μαγνητικός πόλος –στατιστικά, έπρεπε να είχε γίνει πριν από 500.000 χρόνια αυτή η αλλαγή και όσο καθυστερεί τόσο πιθανότερη γίνεται. Σε εμάς έχει ήδη γίνει: αντί να νοιαζόμαστε για το μέλλον, κοιτάμε προς τα πίσω, στο παρελθόν.
Αρα, πρωτοπόροι πάντα οι Ελληνες: θα έχουν να λένε οι απόγονοί μας «όταν εμείς δείχναμε προς τα πίσω, εκείνοι κοίταζαν το δάχτυλό μας». Δεν καταλάβαιναν οι κουτόφραγκοι πως το μέλλον βρίσκεται στο παρελθόν.
Στο όνομα του ένδοξου παρελθόντος μας λοιπόν, η Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού –Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου μάς καλεί Γήινους, Αρειανούς, Κρόνιους και λοιπούς Πανέλληνες του ηλιακού συστήματος να αναφωνήσουμε: ουδέν καινόν υπό τον ήλιον· μία είναι η Μακεδονία, ουκ έσονται Μακεδονίες έτερες πλην αυτής, ου ποιήσεις είδωλόν της –πρώτη και βασική εντολή.
Για τούτο, «η Κυριακή θα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από την Καλαμάτα –λατρεύει τις μάζες ο πρώην πρωθυπουργός. Οπως λάτρευε ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες συνταγματικές μάζες, αυτές που έριξαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά.
Υπάρχει πολιτικός που να μην τις λατρεύει, που να μην ονειρεύεται ότι τους απευθύνεται και οι μάζες από κάτω σείονται ενωμένες σε ένα σώμα και μία ψυχή, όπως τις περιγράφει ο Κανέτι;
Ερχόμαστε εκ Συντάγματος
Και οι ποιητές, τι λένε οι ποιητές;
Τι θέλουν όλοι αυτοί που λένε / πως βρίσκουνται στην Αθήνα ή στον Πειραιά; / O ένας έρχεται από τη Σαλαμίνα και ρωτάει τον άλλο μήπως «έρχεται εξ Oμονοίας» / «Οχι έρχομαι εκ Συντάγματος» απαντά κι είν’ ευχαριστημένος / «βρήκα το Γιάννη και με κέρασε ένα παγωτό».
Αλλά η μεν Ελλάδα ταξιδεύει, όμως «δεν ξέρουμε πως είμαστε ξέμπαρκοι όλοι εμείς». Την Κυριακή οι εκ Συντάγματος ερχόμενοι θα είναι ευχαριστημένοι όχι για το παγωτό αλλά γιατί δεν θα νιώθουν ξέμπαρκοι.
Δεν θα είναι επιβάτες στο μισοβουλιαγμένο καράβι της χρεοκοπημένης Ελλάδας αλλά στην τριήρη του Θεμιστοκλή, στο μπουρλοτιέρικο του Κανάρη, στο θωρηκτό «Αβέρωφ» του Κουντουριώτη. Με καπετάνιους τον Αντώνη Σαμαρά, τον Πάνο Καμμένο, τον Νίκο Μιχαλολιάκο –ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τους κουνάνε συγκινημένοι το μαντίλι από μακριά.

Κομματικά βίτσια, δημόσιες αρετές

Καιρός να τελειώνουμε, ημερολόγιό μου, με το «Ονομα», να τα βρουν Τσίπρας – Ζάεφ. Διαβάζω εδώ και εκεί επιχειρήματα: ότι αυτά γίνονται για να διχαστεί η Νέα Δημοκρατία, για να πάρει προς το μέρος του ο Αλέξης Τσίπρας τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Πιθανότατα έτσι είναι· αλλά αν το δημόσιο συμφέρον συμπίπτει με το κομματικό συμφέρον του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουμε Αλέξη Τσίπρα. Οπως υποστηρίζαμε τον Αντώνη Σαμαρά –και ας ήταν ο πρώτος ψεύτης αντιμνημονιακός ώσπου να γίνει πρωθυπουργός και ας ήταν ακροδεξιός ιδεολογικά –διότι η πτώση της κυβέρνησής του θα ήταν καταστροφική. Και ήταν, όπως διαπιστώσαμε το 2015.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης –και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που τόσες χυδαίες επιθέσεις έχει υποστεί από τους συριζαίους, φέρθηκε σαν πραγματικός homme d’État: κατήγγειλε την εθνικολαϊκιστική στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποδέχθηκε τα συλλαλητήρια και ζητά «η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία» –δηλαδή, όταν θα είναι πρωθυπουργός αυτός· με αντιπρόεδρο τον πρώτο μακεδονομάχο, τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον μαθητή του Αντώνη Σαμαρά.
Οπως ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας απαιτούσε να ρυθμίσει τα του χρέους όταν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός –πληρώσαμε 100 δισεκατομμύρια παραπάνω, και ακόμη δεν τα έχει καταφέρει.
Ημερολόγιό μου, η τρομερή οκταετία που διανύουμε έχει δείξει πως οι περιπτώσεις που το κομματικό συμφέρον υπηρετεί και το δημόσιο, το εθνικό συμφέρον είναι σπάνιες –ας μην αδιαφορούμε όταν εμφανίζονται. Σε μισοβουλιαγμένο καράβι βρισκόμαστε, όχι σε τριήρη.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Αθρόες προσφορές κτιρίων από τους δήμους Δυτικής Αττικής για το νέο ΑΕΙ·
τους τοίχους θα αναλάβουν να βάψουν επαγγελματίες φοιτητές.
ΣΤΑΥΡΟΣ, OCCUPY

nnn

Δεν συμπαθώ ιδιαιτέρως τον κ. Τσίπρα – με ενθουσίασε όμως η συμβουλή του προς τον κ. Ζάεφ «να λέει την αλήθεια στον λαό του».
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Ο μακαρίτης Κιμ Ιλ Σουνγκ επηρέαζε μέχρι και το κλίμα στη Β. Κορέα. Ο δικός μας Αλέξης, επηρεάζει τα ουράνια φαινόμενα, κατά τον κ. Μάρδα, που ζήλεψε τον Μυνχάουζεν, έφτασε ως το φεγγάρι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Επειδή οι κρυψίνοες του Μαξίμου το πάνε για εκλογές πριν το καλοκαίρι, φουσκώνουν αισιόδοξα με κοπανιστό αέρα τον Αύγουστο και συντηρούν άγαρμπα το Μακεδονικό για να βγάλουν χειμώνα και άνοιξη. Διάβασέ με όπως σε διαβάζω και μη με λες χρησμοδότη.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ

nnn

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (ΒΗΜΑ, 8.2.2009): «Δεν με συγκινεί το σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»». Τώρα, άλλαξε γνώμη, είπα, ξείπα! Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου – αλλά και των Αγίων;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Ο εθνολαϊκισμός δεν έχει πολιτική ταυτότητα – απλώς εκφράζει καιροσκόπους πολιτικάντηδες και κουτσαβάκηδες.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Ζω στο Μόναχο και συνεχώς διαβάζω και ακούω να αποκαλείται «Μακεδονία» η ΠΓΔΜ. Πρέπει να συμφωνήσουμε στο «Βόρεια Μακεδονία» ώστε να έχουμε την Ελληνική, Βουλγαρική Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία. Αν δεν γίνει αυτό, όλοι θα συνεχίσουν να μιλούν και να γράφουν «Μακεδονία».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΦΕΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΟΝΑΧΟ

nnn

Ακολουθώντας το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, στην κυβέρνηση η Αριστερά δεν γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά – αν και προσωπικά πιστεύω ότι ποιεί την πάπια.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

…η κυνικά ρεαλιστική επισήμανση του Νίκου Αναστασιάδη για το όνομα του γειτονικού κράτους τού κόστισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών· απομένει να διαπιστώσουμε σε λίγες ώρες αν το ονοματολογικό ρίχνει κυβερνήσεις, όχι μόνο ελλαδίτικες…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΑΝΑΜΕΝΩΝ

nnn

Δ. Μάρδας: «Φέτος δεν μας έλειψε η πανσέληνος ακόμα και μέσα στον χειμώνα» – άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ