Εμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας, καθώς σήμερα διεξάγεται το δεύτερο τεράστιο συλλαλητήριο για την ξακουστή μας Μακεδονία (με την επίσημη μάλιστα συμμετοχή της Εκκλησίας που δεν υπήρξε στο πρώτο), φαίνεται να μη μας έχει προκαλέσει καμία ανησυχία το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ άλλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας παρατάχθηκαν μπροστά στα Ιμια (προφανώς μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα) για να εμποδίσουν τον γνωστό μακεδονομάχο υπουργό Αμυνας να ρίξει το στεφάνι στη μνήμη των αξιωματικών που πνίγηκαν εκεί στην κρίση του 1996.
Επαίρεται μάλιστα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ότι η κανονιοφόρος που μετέφερε τον υπουργό «με κατάλληλους χειρισμούς προσέγγισε το προκαθορισμένο σημείο». Δεν μπόρεσε δηλαδή το ελληνικό σκάφος να κινηθεί ανεμπόδιστο μέσα στα χωρικά μας ύδατα! Οποιος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Αλλά, αλήθεια, πώς να το αντιληφθεί όταν όλοι, από τον Αρχιεπίσκοπο έως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών είναι το κύριο πρόβλημα. Και ας επιμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι το ζήτημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί και νομικά επιλυθεί με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.
Πώς να υπάρξει όμως μια λογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων όταν ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ενημερώσει (πριν ακόμη από τους πολιτικούς αρχηγούς) τον Αρχιεπίσκοπο, καθιστώντας έτσι την Εκκλησία συνδιαμορφωτή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από μια κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς» (με το δεκανίκι της Ακροδεξιάς βέβαια), που όχι μόνο δεν προχώρησε στον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ούτε καν τους περιώνυμους «διακριτούς ρόλους» δεν μπορεί να τηρήσει.
Ετσι ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μάς είχε διαβεβαιώσει ότι νοιάζεται μόνο για το πρόβλημα της αποσχιστικής Μακεδονικής Εκκλησίας, έδωσε τώρα την ευλογία του για το συλλαλητήριο της Αθήνας, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως μας έδειξαν τα κανάλια, μετέφερε τον επισκοπικό του θρόνο στην εξέδρα του συλλαλητηρίου για να μπορεί να το παρακολουθήσει με όλη του την άνεση.
Πέρα όμως από αυτά τα ευτράπελα, παραμένει το σοβαρότατο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, αντί να ηγείται με σύνεση και υπευθυνότητα, τροφοδοτεί για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους το απαράδεκτο εθνικολαϊκιστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο τόση ζημιά έχει προκαλέσει στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα. Με αποτέλεσμα η επιμονή μας να μην υπάρξει σύνθετη ονομασία, εδώ και 25 χρόνια, να έχει οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση του σκέτου «Μακεδονία». Μία ακόμα μεγάλη εθνική μας επιτυχία!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ