Πόσο μόνος άραγε αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) με τους σοβαρούς τριγμούς που αντιμετωπίζει στην κυβέρνησή του λόγω του Μακεδονικού; Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι απομονωμένος, «κλεισμένος στον γυάλινο κόσμο του Μαξίμου», ότι κανένα κόμμα δεν τον στηρίζει και το σημαντικότερο, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του αναφέρουν πλέον ανοιχτά και χωρίς προσχήματα ότι βουλευτές των ΑΝΕΛ (όπως ο Δ. Καμμένος) θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Εως τώρα βεβαίως έλεγαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση ή ότι «η κυβέρνηση δεν πέφτει με το Μακεδονικό». Να λοιπόν που άλλαξαν ρότα και εντοπίζουν κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης από τους συγκυβερνήτες τους, για τους οποίους να σημειώσω ότι δεν τρέφουν πλέον καμία συμπάθεια, δεν έχουν καν τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη. Τους κατηγορούν μάλιστα ότι διακατέχονται από έναν αντιπολιτευτικό… οίστρο με στόχο την πτώση της κυβέρνησης.
Οι τριγμοί με τους Καμμένους
Ετσι, ο κ. Τσίπρας μόνος στο Μαξίμου αρχίζει να ρίχνει δίχτυα για άλλες συνεργασίες. Θεωρεί, όπως μαθαίνω, ευκαιρία το Μακεδονικό, ώστε να αποσπάσει τη θετική ψήφο από στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι και από μερικούς ανεξάρτητους βουλευτές. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις (όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του) με τον Γ. Παπανδρέου και έτσι δεν αισθάνεται και τόσο μόνος. Μάλιστα, προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια εξουσίας και την επιβολή τόσων μέτρων όχι μόνον κλείνει η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων με τη ΝΔ, αλλά κατάφερε να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη (με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) και εάν έρθει η συμφωνία με τα Σκόπια, θα την περάσει (με τη βοήθεια και άλλων κομμάτων) χωρίς να έχει την ανάγκη των ΑΝΕΛ και των Καμμένων (Πάνου και Δημήτρη). Είναι όμως έτσι τα πράγματα, όπως τα υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου; Θα δείξει…

Πάει ο Δανέλλης στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ενας τον οποίο οι Συριζαίοι και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκούν να εντάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Στο Ποτάμι οι συνάδελφοί του το έχουν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος συνεχώς το αρνείται, αλλά δεν κάνει και τίποτα ώστε να διαψεύσει τις φήμες. Αντιθέτως, όποτε βρει την ευκαιρία στηρίζει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες έκλεισε πάλι το μάτι στην κυβέρνηση και τάχθηκε (στη Βουλή) κατά των συλλαλητηρίων κάνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον… χειροκροτήσουν. Δεν γνωρίζω πότε θα κάνει το βήμα και θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δανέλλης. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Κρήτη με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απόβαση» στα Ιμια
Πάμε τώρα στα του συλλαλητηρίου της Κυριακής που πονοκεφαλιάζει σχεδόν όλα τα κόμματα, ακόμη και την Εκκλησία. Η αστυνομία, όπως μαθαίνω, άρχισε την παρακολούθηση ενός ατόμου που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και στην οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε την Τετάρτη στην Κάλυμνο και προσπαθούσε να πείσει ορισμένους ψαράδες να μεταβούν με δυο-τρία καΐκια στα Ιμια και να υψώσουν πάνω στη βραχονησίδα την ελληνική σημαία (αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις). Το σχέδιό τους είναι η «απόβαση» στα Ιμια να γίνει την Κυριακή, λίγο προτού αρχίσει το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Και σφαίρες στους προδότες…
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως κινούνται και διάφοροι ακροδεξιοί κύκλοι με αφορμή το συλλαλητήριο, με μία εκ των διοργανωτών να καλεί ανοιχτά μέσω Facebook σε βιαιοπραγίες. Η πρόεδρος της ένωσης που ονομάζεται «Ελλήνων Πολιτεία» υπόσχεται «μία σφαίρα στον εχθρό, δύο στους προδότες, και τρεις άμα χρειαστεί».
Η ακροδεξιά αυτή «Ενωση», κατά πώς φαίνεται από μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, στο Facebook, επικεφαλής της οποίας είναι μια Νίκη Παυλίδου, θα δώσει το «παρών» την Κυριακή στο Σύνταγμα, με την ίδια να απευθύνει κάλεσμα μέσω Facebook, στο οποίο καλεί τους «συνέλληνες» να προσέλθουν στο συλλαλητήριο «για να τελειώσουν την κυβέρνηση». Αυτή τη Νίκη Παυλίδου κάπου την έχει πάρει το μάτι μου. Και ξέρετε πού; Σε κάποιες συνάξεις του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη που τελευταίως, όπως μαθαίνω, διευρύνει τη βάση του (!) από τα ρετάλια του εθνικιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Αλήθεια, ούτε ένας εισαγγελέας δεν είδε το βίντεο της Παυλίδου;

Και η Ζωή με το όπλο παρά πόδα
Να μην ξεχάσω και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βλέπει το συλλαλητήριο της Αθήνας ως «ξεσηκωμό εναντίον της κυβέρνησης». Ετσι, αφού στήριξε το πρώτο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη, παραλληλίζοντάς το με τις μέρες δημοψηφίσματος του 2015, παίρνει τώρα πιο ενεργό ρόλο εν όψει του δεύτερου συλλαλητηρίου, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Με βίντεο στο «Freedom Tv» καλεί σε… ξεσηκωμό τον κόσμο προκειμένου να «διαδηλώσει για την πατρίδα του, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του».

Το αστειάκι του Κυριάκου
«Βλέπω ότι φοράς τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη φορά να φοράς μόνο μπλε, σε παρακαλώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν οπαδό του κόμματός του στη Βάρδα Ηλείας. Το μπουφάν τού εν λόγω οπαδού είχε έντονο κόκκινο χρώμα και ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να κάνει χιούμορ. Ο οπαδός δεν ξαφνιάστηκε και του είπε: «Είναι τα ρούχα της δουλειάς…».

Αναζητείται πολιτική ευθιξία

Στην Ελλάδα αναζητούμε συχνά την πολιτική ευθιξία με το κιάλι, όμως στη Βρετανία όπως φαίνεται έχουν φτάσει αυτή τη «νοοτροπία» σε… άλλο επίπεδο. Βρετανός υφυπουργός καθυστέρησε μισή ώρα να πάει στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση, δήλωσε πως «ντρέπεται» για αυτό και υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην Ελλάδα οι καθυστερήσεις πολιτικών γίνονται μόδα και ανέκδοτα. Ποιος αλήθεια δεν θυμάται το επικό «ώρα ΠαΣοΚ»; ή «ώρα Συριζα», ή ακόμα (το ανέκδοτο) που ο Ανδρέας Παπανδρέου ρωτά τον Ακη Τσοχατζόπουλο «Τι ώρα είναι Ακη;» για να απαντήσει «ότι ώρα θέλετε εσείς Πρόεδρε;». Αφήστε που οι Συριζαίοι υπουργοί (όπως και ο Πάνος Καμμένος) τις περισσότερες φορές δεν προσέρχονται καν στη Βουλή για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ακόμα και σε ερωτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης.

Πάντως η περίπτωση του βρετανού υφυπουργού άφησε εχθές εμβρόντητα τα μέλη της Βουλής των Λόρδων όταν δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί επειδή… είχε αργήσει. Ο Μάικλ Μπέιτς, υφυπουργός στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης αποχώρησε με θεαματικό τρόπο από την αίθουσα της Βουλής των Λόρδων αφού είπε στα μέλη της ότι «ντρέπεται βαθιά» που δεν ήταν εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ωστόσο, η Τερέζα Μέι δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του, με αποτέλεσμα ο Μπέιτς να παραμένει στη θέση του.

HeliosPlus