Βασικό ερώτημα. Μπορούν δύο αδύναμες κυβερνήσεις να λύσουν ένα περίπλοκο και φορτισμένο πρόβλημα όπως το Σκοπιανό;
Απλή απάντηση. Πολύ δύσκολα –όση καλή διάθεση κι αν επιδείξουν…
Ξέρετε γιατί; Επειδή μια αδύναμη κυβέρνηση δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτεί ένας γενναίος συμβιβασμός. Και χωρίς κάποιον γενναίο συμβιβασμό, το Σκοπιανό δεν μπορεί να λυθεί. Στοιχειώδες.
Από την πλευρά της πΓΔΜ δεν έχουμε (ακόμη) πλήρη εικόνα για τις διαθέσεις της. Η σύσκεψη των κομμάτων θα γινόταν αργά το Σάββατο, ουσιαστικά μετά την έκδοση του «Βήματος».
Από ελληνικής πλευράς, είναι προφανές ότι η σύνθετη ονομασία θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο αν η πΓΔΜ υπέστελλε τα λάβαρα του αλυτρωτισμού.
Πώς; Συμβολικά και ουσιαστικά.
Συμβολικά, με μια σειρά κινήσεων καλής θέλησης, όπως η μετονομασία του αεροδρομίου και των λεωφόρων.
Ουσιαστικά, με την αλλαγή των επίμαχων άρθρων του Συντάγματος. Ούτως ή άλλως, η αλλαγή της ονομασίας της χώρας για μια ονομασία «έναντι όλων» μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να επιτευχθεί.
Και τα δύο είναι απαραίτητα. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει μια σύνθετη ονομασία μόνο και μόνο «για ένα αεροδρόμιο αδειανό / για μια λεωφόρο…».
Είναι διατεθειμένοι οι γείτονες να προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές; Δεν το γνωρίζω, η σύσκεψη θα μας το πει. Το βρίσκω πάντως δύσκολο –άλλωστε χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής τους.
Εκεί όμως κρύβεται το μυστικό.
Μπορεί η πΓΔΜ να εκπληρώσει τη συνταγματική προϋπόθεση;
Μπορεί η Ελλάδα να υποχωρήσει από αυτή την προϋπόθεση;
Και εδώ επιστρέφουμε αισίως στην αρχική παρατήρηση. Οτι είναι πολύ δύσκολο για μια αδύναμη κυβέρνηση να κάνει το ένα ή το άλλο.
Ασφαλώς θα διερευνηθούν διάφορα ενδιάμεσα ενδεχόμενα.
Αντιλαμβάνομαι, ας πούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να συζητούσε μια ηπιότερη εφαρμογή της συνταγματικής προϋπόθεσης στην προοπτική μιας συμφωνίας. Αλλά δεν θα βρει πολλούς να τον ακολουθήσουν.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν και όχι επειδή το λέει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί. Δεν πιστεύω όμως ότι ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί σε Βατερλό για τα Σκόπια –θα προτιμήσει άλλη μια κωλοτούμπα.
Η μπάλα συνεπώς βρίσκεται στα χέρια των γειτόνων μας.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν τους έχω για μεγάλους μπαλαδόρους, αλλά ας περιμένουμε να δούμε πριν κρίνουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ