Εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) περπατούσε στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, περιχαρής μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και με τα δωράκια (μια μπάλα ποδοσφαίρου και μια κούκλα-μασκότ του Μουντιάλ της Ρωσίας) που εισέπραξε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, πέφτει τυχαία (;) στον Ανχελ Γκουρία.
nnn
Ο μεξικανός γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, μόλις τον είδε έτσι χαρούμενο, τον χαιρέτησε εγκάρδια και τον αποκάλεσε «ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής», κάνοντας τον έλληνα Πρωθυπουργό πανευτυχή. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως άφησαν να διαρρεύσει οι συνεργάτες του, το κομπλιμέντο έγινε ενώπιον πλήθους κόσμου και το άκουσαν όλοι. Δυστυχώς δεν είχε αφιχθεί ακόμα στο Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ για να το ακούσει και αυτός.
nnn
Βλέποντας τον κ. Γκουρία να χαριεντίζεται με τον κ. Τσίπρα, αποδίδοντάς του μάλιστα εύσημα διεθνούς κλάσεως, θυμήθηκα μια ηλιόλουστη ημέρα του Μαρτίου του 2010 (προ Καστελλόριζου), όταν ο ισχυρός άνδρας του ΟΟΣΑ κάλεσε ορισμένους δημοσιογράφους στη Βρετανία και τους εξηγούσε ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα η Ελλάδα εάν… πτωχεύσει, ίσα-ίσα θα κόψει το νόμισμά της και θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του κράτους στην οικονομία και κατά της ασυδοσίας των αγορών, θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική εκδοχή του δημοφιλούς και στο Μεξικό παιχνιδιού «πάρ’ τα όλα» έχει μία επιλογή: «Βάλτε όλοι».


Ενημερώνει Πρόεδρο και αρχηγούς

Μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ο κ. Τσίπρας, έμαθα ότι συγκάλεσε σύσκεψη συνεργατών του. Δηλαδή τους Νίκο Κοτζιά, Δ. Τζανακόπουλο, Ευ. Καλπαδάκη και Δ. Λιάκο με θέμα την ανασκόπηση της συνάντησης (και τα οφέλη της ελληνικής πλευράς), αλλά και πώς θα διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός το θέμα στην Αθήνα. Θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία ή θα καλέσει έναν-έναν τους αρχηγούς των κομμάτων ή θα ενημερώσει τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση. Μάλλον προς το δεύτερο κινείται, θεωρώντας ότι στη Βουλή διαθέτει εμφανές πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.
nnn
Το πρωί της Πέμπτης είχε μια άλλη σύσκεψη, αυτήν τη φορά με τον Νίκο Κοτζιά. Μάλιστα τη φωτογραφία την ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι κάποια σύννεφα που είχαν μαζευτεί με τη μυστική διπλωματία του κ. Κοτζιά στο Μακεδονικό ανήκουν στο παρελθόν.
Ο υποβόσκων καβγάς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αρχισαν τα όργανα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι Συριζαίοι έβγαλαν τα μαχαίρια από τη θήκη και άρχισαν τις επιθέσεις τους κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου. Στην πραγματικότητα, καβγάς συριζαίων με τους Καμμένους δεν άρχισε τώρα, απλώς διεξαγόταν υπογείως, ούτως ώστε να διατηρηθούν τα προσχήματα της δήθεν κυβερνητικής συνοχής. Ουδέποτε άλλωστε οι Συριζαίοι είδαν με καλό μάτι τη συνεργασία του αρχηγού τους με τον Πάνο Καμμένο, τον θεωρούσαν πάντοτε «ξένο και προβληματικό σώμα» μέσα σε μια κυβέρνηση Αριστεράς. Δεν του είχαν –και εξακολουθούν να μην του έχουν –εμπιστοσύνη (θεωρώντας πολύ πιθανόν να βρει μια ευκαιρία και να αποχωρήσει), απλώς έως τώρα τον ανέχονταν για να μη χάσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Οι διαφωνίες τους όμως κλιμακώθηκαν σε καβγάδες.
nnn
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έβλεπε με αισιοδοξία τις εξελίξεις για τη λύση στο ζήτημα με τη σύνθετη ονομασία στο Σκοπιανό, τη στιγμή που τα non papers του Μαξίμου μετέδιδαν διθυράμβους για τα τρία χρόνια κυβέρνησης και καυτηρίαζαν με ειρωνικό ύφος τη στάση του Κ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό, άρχισαν οι πρώτοι φραστικοί διαπληκτισμοί ανάμεσα στους Συριζαίους και στους βουλευτές του κ. Καμμένου. Την αρχή έκανε η ομάδα 53+ στην Κεντρική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική συμμαχία «παρά φύσιν». Τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο Πάνος Σκουρλέτης, που εξέφρασε τη δυσφορία του για τον κυβερνητικό εταίρο, προειδοποιώντας παράλληλα ευθέως τον κ. Καμμένο ότι πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση. Και για να είναι σίγουρος ότι θα το ακούσουν και οι βουλευτές του κ. Καμμένου, συνέστησε σε αυτούς να είναι από εδώ και πέρα προσεκτικοί στις κινήσεις τους.
nnn
Προσθέτω και το «ξέσπασμα» Γ. Κατρούγκαλου. Σε μια κρίση ειλικρίνειας συμπεριέλαβε (μιλώντας στη Βουλή) στους ακραίους και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Και μόλις προσφάτως μπήκε στον καβγά και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του προειδοποίησε τον κ. Καμμένο ότι «η κυβέρνηση έχει μία γραμμή, όχι δύο, και εάν ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική άποψη, θα συζητηθεί στη Βουλή όταν έρθει το θέμα».
nnn
Τώρα, θα πείτε, τα ακούει όλα αυτά (κριτική, καταγγελίες, ακόμα και… τελεσίγραφα) ο κ. Καμμένος και μένει σιωπηλός; Τη στιγμή που έτσι και αναφέρει κανείς τα «καμώματά» του επιτίθεται σε αυτούς με ακραίους χαρακτηρισμούς; Εβαλε ωστόσο τον άλλον… Καμμένο, τον Δ. Καμμένο (που είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής) να απαντήσει αντ’ αυτού. Επιτέθηκε λοιπόν και αυτός με τη σειρά του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν χειρίζεται καλά τα θέματα «Ρουβίκωνα» και σημείωσε: «Εμείς παρέα με «Ρουβίκωνες» δεν κάνουμε, ούτε στήνουμε ΚΕΠ στα Εξάρχεια, ούτε κάνουμε παρέα με αναρχικούς, ούτε γουστάρουμε που βγαίνει έξω ο Κουφοντίνας ο δολοφόνος, ούτε πετάμε την εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια». Επεται, να είστε βέβαιοι, συνέχεια…

HeliosPlus