Ενα είναι το κυδώνι

Σαρώνει και σκοτώνει η «Φρειδερίκη» σε Βόρεια Θάλασσα, Ολλανδία και Γερμανία. Στη Μεσόγειο ο «Θησέας» διέσχισε Αδριατική, Ιόνιο, Αιγαίο και έφθασε ως την Κύπρο. Αλλά αφού και οι δύο ήσαν υψηλότατοι πριν γίνουν μεγαλειότατοι, γιατί δίνουν σε βαρομετρικά χαμηλά τα ονόματά τους;
Ξέπεσαν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, ημερολόγιό μου: πρόεδροι και πρωθυπουργοί χαίρονται σήμερα τα μεγαλεία που ήσαν κάποτε δικά τους. Βασίλισσες και βασιλιάδες, πραγματικές και μυθικοί, γίνονται κακά δαιμόνια που σκοτώνουν κόσμο, βουλιάζουν πλοία, ρίχνουν δέντρα.
Αν οι μετεωρολόγοι κατέβαζαν λίγο τα μάτια τους από τους ουρανούς και χαμηλόβλεπαν γύρω τους, «Αλέξανδρο» και όχι «Θησέα» θα είχαν ονομάσει το τελευταίο καταστροφικό βαρομετρικό χαμηλό: αν δεν είχε κατακτήσει με το σπαθί του την οικουμένη ο Μεγαλέξαντρος, ποιος θα νοιαζόταν για το όνομα «Μακεδονία»;
Αν δεν είχε κατακτήσει την υφήλιο, αντί για «Αλέξανδρο Μακεδόνα» θα τον λέγαμε όλοι περιπαικτικά «Αλέκο με τα κυδώνια», όπως ο Καραγκιόζης. Ποιος νοιάζεται αν ο, επίσης Μακεδόνας, Αριστοτέλης κατέκτησε την οικουμένη με τα βιβλία του; Ποιος διεκδικεί το όνομα «Στάγειρα»; Τα ξίφη κυριαρχούν ακόμη πάνω στις λέξεις και στην ευφυΐα, αυτή είναι η πικρή αλήθεια με τους καβγάδες για τα ονόματα.

Erga Omnes

Αν όμως έχουν τόση σημασία τα ονόματα, πώς είναι δυνατόν να είναι κεντρικός ομιλητής στη Θεσσαλονίκη επί του θέματος «Μία είναι η Μακεδονία» κάποιος «Φραγκούλης Φράγκος», ήτοι κουτός εις το τετράγωνο, από εκείνους που έτρωγαν βαλανίδια όταν ο Μεγαλέξαντρος έκαιγε την Περσέπολη και ισοπέδωνε τη Θήβα;
˜
Ας το λύσουν μεταξύ τους οι μακεδονομάχοι το ζήτημα του κουτόφραγκου –εμένα αυτό που με απασχολεί είναι πως κάποιος διαβάζει κρυφά τις σελίδες σου και κλέβει ιδέες, ημερολόγιό μου: Μακεντονίγια τη γράφω χρόνια πολλά τώρα την ακατονόμαστη χώρα. Και Μακεντόντσι τους κατοίκους.
Ε, αυτό προτείνει και ο Μάθιου Νίμιτς! Αλλά για να μη φανεί η λογοκλοπή προσθέτει κάτι «άνω», «κάτω», «δεξιά», «παλιά», «νέα», για να διαλέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Τουλάχιστον να μου έδινε μερίδιο από τον μισθό του διαμεσολαβητή που παίρνει δύο δεκαετίες τώρα…
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, δεν θα φταίει ούτε ο κραταιός Κοτζιάς ούτε ο κράτιστος Τσίπρας ούτε οι της άλλης πλευράς που ακόμη δεν έχω μάθει τα ονόματά τους. Ο Νίμιτς θα τα έχει τινάξει όλα στον αέρα για να μη μείνει άνεργος: 20 χρόνια κολλάει ένσημα –βαρέα και ανθυγιεινά, βαλκανικά δηλαδή, είναι αλήθεια. Αλλά αν μπορούσε να βρει καλύτερη δουλειά, δεν θα είχε αλλάξει;
˜
Και το Erga Omnes που προτείνουν ορισμένοι, πολύ ωραίο όνομα –«ομνύω να εργάζομαι» πρέπει να σημαίνει. Αριστερό, σταχανοβίτικο –δένει και με την ιδεολογία της κυβέρνησης και με το σοσιαλιστικό παρελθόν της Μακεντονίγιας.

Επικίνδυνη largesse

Θυμάμαι όμως πως πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να λύσει και το Κυπριακό, δέθηκε όμως η ίδια στον κόμπο του. Τώρα αποφάσισε να παίξει Σκραμπλ μήπως και βρει τις λέξεις που φέρνουν ψήφους –μακάρι να τα καταφέρει, κοντεύει πια να κλείσει 30 χρόνια αυτή η γελοία ιστορία με την ονομασία.
˜
Για τούτο, θετικό το βρίσκω ότι ο Πρωθυπουργός είδε τον Αρχιεπίσκοπο και ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα πάρει τους δρόμους για το «Ονομα». Και για τους δύο και για όλους μας.
Αλλά πολύ λαρζ μού φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν οι βουλευτές, να πάνε ή να μην πάνε στο συλλαλητήριο» –αν όμως οι μητροπολίτες δεν δικαιούνται να κάνουν εξωτερική πολιτική στους δρόμους, από πότε το δικαιούνται οι βουλευτές; Και αν στη Θεσσαλονίκη οι βουλευτές που θα χειροκροτούν τον κουτόφραγκο είναι περισσότεροι από τους κληρικούς, θα αισθάνεται άνετα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
˜
Ισως τον απασχολούν περισσότερο οι γεροντοέρωτες που εκτυλίσσονται πίσω από την πλάτη του στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη: κάποιος Καρράς ηράσθη περιπαθώς τη Φώφη Γεννηματά, κάποια Μεγαλοοικονόμου ηράσθη σφόδρα τον Αλέξη Τσίπρα –άφησαν Λεβέντη άνθρωπο και οι δύο για να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους.
Εντάξει, κάποιοι λένε ότι ακολούθησαν τον δρόμο της κάλπης, της επανεκλογής τους· τιποτένιοι άνθρωποι, δεν καταλαβαίνουν από αισθήματα –είναι οι ίδιοι που ισχυρίζονται πως ο Ρωμαίος ήθελε την Ιουλιέτα για την προίκα της.
Και έτσι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον 145 βουλευτές –μια που πλησιάζει η τρίτη επέτειος της νίκης του 2015, εύχομαι ολόψυχα να τους εκατοστίσει, ημερολόγιό μου.

Προεδρικά μεγαλεία

˜ Δεν λέω, δεν τα παίρνουν άδικα τα μεγαλεία οι πρόεδροι από τους βασιλιάδες, είναι σκληρό το επάγγελμά τους: έφτασε φορώντας γούνα, γυμνός από κάτω· του είχαν ανοίξει τρύπα στον πάγο λίμνης, έβγαλε τη γούνα, έκανε τον σταυρό του και βούτηξε στα παγωμένα νερά ο Βλαδίμηρος Πούτιν, επί τη εορτή των ρωσικών Θεοφανίων. Από πάνω του χρυσοντυμένος παπάς τον λιβάνιζε με θυμιατήρι. Ολα αυτά με -5 βαθμούς θερμοκρασία.
Τέτοια κάνουν οι άνθρωποι για να εκλεγούν πρόεδροι –γιατί έχουν προεδρικές εκλογές στη Ρωσία τον Μάρτιο. Θα τα μπορούσε αυτά ο Αλέκος με τα Κυδώνια; Μπα, με τίποτα: λίγο κρύο νεράκι ήπιε εκεί στην έρημο της Γεδρωσίας, έπαθε πνευμονία, πάει καλιά του.
˜
Το περίεργο όμως είναι ότι, αφού ο ρώσος πρόεδρος υπερέχει εμφανώς του Μεγαλέξαντρου, ο επί των Εξωτερικών υπουργός του προτρέπει την Ελλάδα να μην υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας, και ας την έχει αναγνωρίσει η χώρα του τη Μακεντονίγια ως Μακεδονία, νέτη σκέτη.
Μήπως μετάνιωσαν οι Ρώσοι; Μπα, τους ενδιαφέρει να συντηρείται η διαμάχη γιατί τους συμφέρει να κρατάμε εμείς με το πείσμα μας έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ τη Μακεντονίγια.
Αρα μάλλον υπέρ του Πούτιν παρά υπέρ του Μεγαλέξαντρου διαδηλώνουν εκεί στη Θεσσαλονίκη, ημερολόγιό μου –με το δίκιο τους, αφού όπως δείξαμε οι πρόεδροι είναι ανώτεροι των βασιλέων.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μακάρι, με την τωρινή σύνθεση της Βουλής, να φτάσαμε όντως στο ναδίρ πολιτικής ευπρέπειας, αξιοπιστίας αλλά και αισθητικής· γιατί η γιαγιά μου ευχόταν «να μη μας λάχουν όσα – ακόμη χειρότερα – αντέχουν να δουν τα μάτια μας».
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΝΥΝ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
nnn
Οταν η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός, το πολιτικό γίγνεσθαι καθορίζεται από τα σώβρακα και τις φανέλες του Ζουράρι και των οπαδών αντίστοιχα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Στο προηγούμενο «Βήμα» ο κ. Αντώνης Τριφύλλης αναφέρθηκε στη ρήση του Κομφούκιου: «Αν θες να προγραμματίσεις για ένα έτος, σπείρε ρύζι. Αν για δέκα χρόνια, φύτεψε δέντρα. Αν για εκατό, μόρφωσε παιδιά». Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει: «Αν θες να προγραμματίσεις το μέλλον των Ελλήνων και κυρίως των νέων, μοίρασε επιδόματα, όχι θέσεις εργασίας».
ΚΑΤ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ
nnn
«Νεαρός και σοφός» λέει. Το «συναμφότερο» τούτο είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι η σοφία ταιριάζει στο γήρας, το οποίον ήδη περπατάμε «σε αυτόν τον πεπλανημένο πλανήτη». Πλανώμαι;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΠΛΑΝΗΣ
nnn
Ο στόχος να διασωθούν ή και να δοξαστούν μέσω του Σκοπιανού ήκιστα ρεαλιστικός. Αλλά χαμπαριάζουν οι καλαμοκαβαλάρηδες;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Υβρις και Νέμεσις για το «μέζεο» Ζουράρι. Υβρις και έπαινοι για τα «μέζεα» Πολάκη, Καρανίκα κ.ά. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, βλέπεις.
ΓΙΑΝΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Το γλέντι στο νοσοκομείο Μυτιλήνης αποτυπώνει την κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. Κυριολεκτικά ή μεταφορικά, το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια καταστήματα καθημερινά.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Εκεχειρία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, διακοπή πολεμικών ασκήσεων και κοινοί Ολυμπιακοί Αγώνες – αρχαίο πνεύμα αθάνατο!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Καλά, την Μεγαλοκονόμα που πήγε στον Σύριζα τη γνωρίζουμε άπαντες – αυτός ο Κουτίνιο που πήρε η Μπαρτσελόνα, ποιος στην ευχή είναι;
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ