Το αφήγημα της κυβέρνησης αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα –για την κυβέρνηση…
Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε στους έλληνες τραπεζίτες που την επισκέφθηκαν ότι αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο, δεν πρόκειται να παίρνουν φθηνό χρήμα.
Επίσης, ο αποχωρών Τόμας Βίζερ ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα παραμείνει σε «ενισχυμένη εποπτεία» και μάλιστα με «πρόσθετους όρους» αν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτονόητα πράγματα.
Τέλος λοιπόν τα φούμαρα; Οχι.
Διότι, αν δεν απατώμαι, εκείνη που προσπαθεί να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα είναι η Κομισιόν –για μάλλον ακατανόητους λόγους.
Το έχει πάρει προσωπικά ή ποντάρει κάπου ο επίτροπος Μοσκοβισί; Δεν γνωρίζω.
Αλλά μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να στήσει συντόμως κλάκα στην Αθήνα, κουβαλώντας καμία εικοσαριά γάλλους δημοσιογράφους για να χειροκροτήσουν τα κυβερνητικά επιτεύγματα. Οταν ο επίτροπος κάνει περίπου τον ατζέντη μιας κυβέρνησης, δεν το λες ακριβώς «θεσμική αμεροληψία».
Μιλώντας προ ημερών στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, ο Μητσοτάκης απέδωσε την προθυμία και την επιθυμία που επιδεικνύουν «οι φίλοι μας οι Γάλλοι» στους «ιστορικούς δεσμούς φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.
Προσθέτοντας όμως ότι «τις αγορές δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς».
Υποθέτω ότι οι παρευρισκόμενοι έπιασαν το υπονοούμενο –ίσως και την ειρωνεία…
Η μια εξήγηση είναι ότι ο Μοσκοβισί έχει κάποια προσωπική ατζέντα. Αλλά ο Τσίπρας δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του, την ατζέντα του Μοσκοβισί θα σώσει;
Η άλλη εξήγηση έχει μια διεύθυνση. 23bis avenue de Messine. Στο 8ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Εκεί εδρεύει η Τράπεζα Ρότσιλντ με την οποία έχει συνάψει συμφωνία η κυβέρνηση.
Εντελώς συμπτωματικά (και εκτός από την αποστολή κλακαδόρων στην Αθήνα…) οι άνθρωποι της τράπεζας κανονίζουν ραντεβού και βραβεία του Τσίπρα στη Γαλλία.
Διότι εντελώς συμπτωματικά είναι οι μόνοι που έχουν συμφέρον να χειροκροτούν τον πελάτη τους. Αν βγούμε στις αγορές (όπως σπρώχνουν την κυβέρνηση), θα πάρουν κατιτίς –που είναι πολύ περισσότερο από κατιτίς.
Τζόγος. Διότι τι θα γίνει μετά αν η χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία της στις αγορές;
Μετά «γαία πυρί μιχθήτω». Ας κόψει τον λαιμό του ο Μητσοτάκης.
Αλλά, αν δεν θέλει να τον κόψει, μπορεί να απευθυνθεί κι αυτός στο 23bis avenue de Messine. Εδρα της Τράπεζας Ρότσιλντ στο Παρίσι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ