«Μακεδονικό» ομόλογο

Την ώρα που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ, τα Σκόπια,με αναδόχους τιςCitigroup, DeutscheBankκαιErsteGroup,εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες 7ετές «μακεδονικό» –όπως αποκαλείται –κρατικό ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 2,75%. Στις αγορές βέβαια τα σχόλια που κυριάρχησαν δεν εστιάστηκαν στην ονοματολογία, αλλά στο γεγονός ότι το αμείλικτο κυνήγι των αποδόσεων δημιουργεί ενίοτε στρεβλώσεις, καθώς με παρόμοιο επιτόκιο δανειζόταν πριν από λίγα χρόνια η Γερμανία. Το μεγάλο ερώτημα επίσης έχει να κάνει με το αν τελικά και η Ελλάδα, που πρόκειται να τεστάρει τις αγορές με 7ετές ομόλογο στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, θα επιτύχει παρόμοιο επιτόκιο ή θα υποστούμε τελικά μια ακόμη «εθνική ήττα».

Προσφορές για την «αμοιβάδα»

Στις 2 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους στον διαγωνισμό για την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 1,5 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις βιομηχανικών, επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων. Το project αυτό, με την κωδική ονομασία «Αμοιβάδα», τρέχει για λογαριασμό της Πειραιώς η UBS. O διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου (σκίτσο) έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ρευστοποίησης χαρτοφυλακίων από την ημέρα που ανέλαβε και έπεται συνέχεια.

Πανηγυρίζουν

«HΕλλάδα ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που έφτασε σε πλήρη αξιοποίηση και απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων 2007-2013 και είναι από τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων 2014-2020. Είμαι πεπεισμένη ότι κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα επιτεύγματα της Ελλάδας θα είναι ακόμη περισσότερα» δήλωσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η ρουμάνα επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου. Την επίδοση αυτήν την πιστώνεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα, και από το υπουργείο πανηγυρίζουν γιατί όπως λένε «διαψεύστηκαν οι καταστροφολόγοι, που ακόμη και στησυζήτηση για το πολυνομοσχέδιοισχυρίζονταν ότι η Ελλάδα είναι 10η στην απορρόφηση».

Κάποιοι θα κερδίσουν…

Κοντά σε (προσωρινή) λύση φαίνεται να βρίσκονται η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΒΖ σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας ώστε να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τη σοδειά του 2017.ÜΣύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει 4 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης και θα τα πάρει πίσω από πωλήσεις ενεχυριασμένης ζάχαρης. Εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΔΣ της τράπεζας. ÜΗ εταιρεία θα πωλήσει επίσης ποσότητες ζάχαρης με στόχο να συγκεντρώσει άλλα 3-4 εκατ. ευρώ ώστε να δοθούν συνολικά 7-8 εκατ. ευρώ στους αγρότες από τα 10,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται.ÜΗ Πειραιώς όμως, για να κάνει την παραπάνω διευκόλυνση, θα λάβει 4 εκατ. ευρώ μέρισμα από τη θυγατρική της ΕΒΖ στη Σερβία, το οποίο θα κατευθυνθεί άμεσα για τη μείωση του δανεισμού της μητρικής.
… και κάποιοι θα χάσουν
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι οι ποσότητες ζάχαρης που θα απομείνουν προς πώληση δεν είναι σίγουρο ότι φτάνουν για να βγάλει τη χρονιά η ΕΒΖ καλύπτοντας τα λειτουργικά της έξοδα. Επίσης, σε μια περίοδο σημαντικής πτώσης των τιμών της ζάχαρης, η εκροή 4 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στη Σερβία θα προκαλέσει στην τελευταία σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ