Ισως πολλοί να έχετε διερωτηθεί πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να επισκέφτηκε νυχτιάτικα (φωτογραφία) τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για να τον ενημερώσει για το Μακεδονικό και δεν ενημέρωσε πρώτα κάποιον θεσμικό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή, ή τους αρχηγούς των κομμάτων. Την ίδια απορία είχαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προχώρησαν μάλιστα και σε καταγγελτικές ανακοινώσεις. Τι είχε συμβεί;
nnn
Πρώτα απ’ όλα (σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Αρχιεπισκοπή), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που τηλεφώνησε και ζήτησε «εδώ και τώρα» ραντεβού με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, κάτι βεβαίως που ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε. Ο λόγος, έτσι όπως τον αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, ήταν επειδή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα της Μακεδονίας και ζητούσε ενημέρωση.
nnn
Αυτό που θεωρούν σημαντικό οι εκκλησιαστικοί κύκλοι είναι ότι ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που πήγε στην Αρχιεπισκοπή, και όχι ο Αρχιεπίσκοπος στο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκεσε 90 λεπτά και στο διάστημα αυτό συζητήθηκαν τα πάντα. Η Αρχιεπισκοπή ωστόσο δεν αποκαλύπτει τι ακριβώς συζητήθηκε, «αν θέλει ο Τσίπρας μπορεί να δώσει τους διαλόγους» έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Σημείωναν ωστόσο και κάτι άλλο που έχει την αξία του.
nnn
Με την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός θέλησε κατ’ αρχάς να απαλύνει τους χαρακτηρισμούς του Ν. Κοτζιά (ή των κύκλων του) έναντι της Εκκλησίας και δεύτερον, με την παρουσία του εκεί έδειξε σαφέστατα ότι δίνει το δικαίωμα στην Εκκλησία να έχει λόγο, άποψη και κριτική και επί των εθνικών θεμάτων, κάτι που τα non papers της κυβέρνησης έως τώρα καυτηρίαζαν.
nnn
Ρώτησα εάν ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει κάποια δήλωση κατά των συλλαλητηρίων. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι εδώ και καιρό ο Μακαριότατος είχε δηλώσει ότι δεν ενθαρρύνει τα συλλαλητήρια και ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να ανακατεύεται σε αυτά: «Μα ο Ανθιμος διοργανώνει ολόκληρη λειτουργία για το Μακεδονικό» παρατήρησα, για να εισπράξω την απάντηση: «Η λειτουργία δεν είναι συλλαλητήριο». Και ο Αμβρόσιος; ξαναρώτησα: «Ο Αμβρόσιος κάνει τα δικά του» ήταν η απάντηση. Τέλος, με πληροφόρησαν ότι η νυχτερινή επίσκεψη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή έστειλε τα δικά της μηνύματα, τα οποία καλόν είναι να τα λάβουν υπόψη οι πολιτικοί.


Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον… Πρόεδρο

Δεν ξέρω πόσο έπεισαν τον Αρχιεπίσκοπο αυτά που του είπε ο Πρωθυπουργός. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Μακαριότατος ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στο Προεδρικό Μέγαρο), προφανώς για το Μακεδονικό. Αν δηλαδή το καλοσκεφτεί κανείς, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο και ο Αρχιεπίσκοπος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αυτά που τον ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός; Και γιατί δεν ενημερώνει απευθείας τον Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός;


Απίστευτοι γαλάζιοι διάλογοι

Χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις σε ανώτατο επίπεδο για να αποφασίζουν στη ΝΔ εάν θα πάνε ή όχι οι βουλευτές και τα στελέχη της στα συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, και πάλι απόφαση δεν έχει ληφθεί, παρά μόνον η συμβουλή που τους έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης «κάντε ό,τι θέλετε»! Σε αυτές όμως τις συνεδριάσεις υπήρξαν έντονοι διάλογοι, διαφοροποιήσεις από την έως τώρα γραμμή της ΝΔ για το Μακεδονικό και κάποιες σκέψεις ή προβλέψεις του Κ. Μητσοτάκη για τον… χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
nnn
Το βασικό ερώτημα που απασχολούσε τους βουλευτές (κυρίως τους Βορειοελλαδίτες) είναι τι θα γίνει εάν θα πάνε στο συλλαλητήριο και κυρίως τι θα γίνει εάν δεν πάνε. Στην πρώτη περίπτωση θα τους ονομάσουν, έλεγαν, «εθνοσωτήρες» και θα εισπράξουν στις εκλογές τις ψήφους και στη δεύτερη θα τους αποκαλέσουν «προδότες» και θα εξαφανιστούν από τον εκλογικό χάρτη… Ερωτήματα σοβαρά, τα οποία οι βουλευτές έθεσαν ευθέως και στον πρόεδρο, αλλά και στους συναδέλφους τους.
nnn
Το «κάντε ό,τι θέλετε» του κ. Μητσοτάκη πυροδότησε πρώτα απορίες και εν συνεχεία εντάσεις. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Φλωρίνης Ι. Αντωνιάδης έκανε… παρατήρηση στον αρχηγό του λέγοντας ότι είναι λάθος αυτή η οδηγία (το «κάντε ό,τι θέλετε») και ότι δεν είναι καλό να σέρνεται η ΝΔ πίσω απόν Καμμένο. Προς στιγμήν μόλις ακούστηκε το όνομα «Καμμένος» τα «αίματα άναψαν», πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης, ήρεμος, του απάντησε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και εξήγησε το γιατί.
nnn
Η δεύτερη ερώτηση που έγινε ήταν γιατί να μην αποφασιστεί ενιαία γραμμή στη ΝΔ. Αλλά το μόνο που τους ζητήθηκε μετά από αυτή την ερώτηση είναι να μην πάνε στο συλλαλητήριο ως «μπουλούκια». Εν συνεχεία, πήρε τον λόγο ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής. Εθεσε το ερώτημα για τον διαχωρισμό που θα υπάρχει σε «εθνοσωτήρες» ή σε «προδότες» για όσους πάνε και για όσους όχι. Ρώτησε τι θα γίνει στις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τότε ότι κανείς δεν θα θυμάται ποιος πήγε στο συλλαλητήριο έως τις εκλογές, αφού ο χρόνος έως την εκλογική αναμέτρηση θα είναι μακρύς. Ισως σε εννέα μήνες ή σε έναν χρόνο, είπε, για να επαναλάβει «κανείς έως τότε δεν θα θυμάται».

HeliosPlus