Καμία απολύτως πολιτική συζήτηση δεν είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη νέα μεταγραφή του (από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (φωτογραφία) όταν τη φώναξε στο Μέγαρο Μαξίμου για να τη συγχαρεί για τη μεταπήδησή της στο κόμμα του. Ολα αυτά που ακούσατε για συστράτευση του πολιτικού Κέντρου στη μάχη για έξοδο από την κρίση τα είπε ο Πρωθυπουργός στις κάμερες. Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση το θέμα ήταν άλλο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Δεν το περίμενε η κυρία Μεγαλοοικονόμου ότι θα την καλούσε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Το πολύ, όπως έλεγε, να τη συναντούσε σε κάποιον από τους διαδρόμους της Βουλής και να αντάλλασσαν δυο κουβέντες. Μα στο Μέγαρο Μαξίμου; «Αν το γνώριζα ότι θα με καλούσε στο πρωθυπουργικό του γραφείο, θα του δώριζα και ένα μπουκέτο λουλούδια» έλεγε σε συναδέλφους της (Συριζαίους πλέον) στη Βουλή. Είπε πως εντυπωσιάστηκε από το Μαξίμου, πρώτη φορά πήγαινε εκεί, τις σημαίες που έχει στο γραφείο του ο Τσίπρας και βεβαίως τη θερμή υποδοχή που της έκανε. Ε, λίγο είναι από τη μια στιγμή στην άλλη, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετρά πλέον 145 βουλευτές (έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία); Ηταν ενθουσιασμένη και δεν το έκρυβε: «Ξέρεις τι σημαίνει να κάθεσαι στον λευκό καναπέ του Μαξίμου και να συνομιλείς με τον Πρωθυπουργό της χώρας;» έλεγε και ξανάλεγε και το πρόσωπό της έλαμπε από χαρά.


Το πρωθυπουργικό φιλί

«Πήγε να με φιλήσει, αλλά σταμάτησε λέγοντάς μου ότι ήταν κρυολογημένος και δεν ήθελε να με κολλήσει. Εγώ του είπα «δεν με τρομάζουν εμένα τα μικρόβια, με φοβούνται τα μικρόβια, μπορείς να με φιλήσεις»» έλεγε η κυρία Μεγαλοοικονόμου, εμφανώς καμαρώνοντας που εισέπραξε ένα πρωθυπουργικό φιλί, και μάλιστα από κρυολογημένο πρωθυπουργό.
nnn
Ο Πρωθυπουργός ως καλός οικοδεσπότης προσφέρθηκε να την κεράσει καφέ ή πορτοκαλάδα, έστω ένα τσαγάκι, πλην όμως η Θεοδώρα (ή «Μεγάλη Θεοδώρα», όπως την αποκαλούν οι πρώην συνάδελφοί της) αρνήθηκε: «Μπορώ να έχω ένα ποτήρι νερό, γιατί από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσα έκλεισε ο λαιμός μου. Μάλλιασε η γλώσσα μου. Σε λίγο θα συνεννοούμαι με τον κόσμο με τη νοηματική» είπε και έσκασε στα γέλια…


Και νοηματική στο Μαξίμου

Αυτό το… νοηματική άρεσε φαίνεται πολύ στον Πρωθυπουργό, ο οποίος γέλασε και αυτός, λέγοντάς της «α, έχεις και χιούμορ, βλέπω». Αλλωστε τέτοια αστειάκια του αρέσουν και δεν τα αφήνει συνήθως ασχολίαστα. Εν συνεχεία, η συζήτηση περιεστράφη πού νομίζετε; Στο Σκοπιανό; Στην έξοδο της χώρας στις αγορές; Στη μείωση του χρέους; Στη Διαφθορά; Εστω στον Λεβέντη; Σε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά στα παιδιά της κυρίας Μεγαλοοικονόμου. «Εχω γιο περίπου στην ηλικία σας, τον Παναγιώτη, έναν χρόνο μικρότερό σας» είπε η Θεοδώρα στον Πρωθυπουργό: «Εχεις τόσο μεγάλο παιδί;» απάντησε με έκπληξη ο κ. Τσίπρας. Η βουλευτής τού απάντησε ότι έχει και άλλο παιδί με διαφορά ηλικίας από το πρώτο: «Και εγώ έναν αδελφό, έξι χρόνια μικρότερό μου» είπε αμέσως ο κ. Τσίπρας και βάλθηκε να αναλύσει πόσο καλό είναι για τα παιδιά να έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας.
nnn
Η σεμνή τελετή μεταγραφής ανεξάρτητου βουλευτή στον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με τον κ. Τσίπρα να δίνει εντολή στην Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να φροντίσει για την τακτοποίηση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου στις επιτροπές της Βουλής και να της βρουν και ένα γραφείο ώστε να μπορεί να… δουλεύει. Οσο για την πολιτική σημασία της προσχώρησής της στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κουβέντα. Αυτά άλλωστε είναι για τις τηλεοράσεις.


Λόλα, να ένα… γεύμα

Η προσωπική σκηνοθέτρια του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Χαλιδιά, κάνει υπερωρίες. Αλλο ένα βιντεάκι (υπερπαραγωγή) ετοίμασε στο τσακ-μπαμ για τον Πρωθυπουργό με θέμα τα σχολικά γεύματα και με τίτλο δανεισμένο από τα παλαιά αλφαβητάρια του Δημοτικού «Λόλα, να ένα γεύμα» και όχι μόνον ένα μήλο. Αλλά, όπως φαίνεται στο βίντεο, τα σχολικά γεύματα είναι πλέον γκουρμέ «που μεγαλώνουν γερούς οργανισμούς, αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της σίτισης». Στο βιντεάκι εμφανίζεται και ένα μπλε άδειο τάπερ με ένα πλαστικό (επίσης μπλε) κουτάλι και μια δασκάλα να γράφει στον μαυροπίνακα ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται γεύμα και να υπογραμμίζει το «Ολα».
nnn
Σε μια… λυρική κατάληξη (πριν από το γνωστό και πολυπαιγμένο σύνθημα του κ. Τσίπρα –«ήταν δίκαιο και έγινε πράξη») εμφανίζεται στο βιντεάκι και ένα κοριτσάκι να τρέχει στη ράμπα τής… Βουλής των Ελλήνων με υπότιτλο «Λόλα, να ένα γεύμα». Κατά τη γνώμη μου μπορεί το βιντεάκι άνετα να πάει υποψήφιο ακόμη και για… Χρυσό Φοίνικα! Σκεφτείτε να εισέλθουμε και σε προεκλογική περίοδο (εκεί να δείτε βιντεάκια).
Ο Βαγγέλας, ο Γιάννης και ο Ευκλείδης

Ποια νομίζετε ότι αποτελεί είδηση; Ο,τι ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Ευ. Τσακαλώτο (με τον οποίο γνωρίζονται από φοιτητές και οι σχέσεις τους είναι άριστες) ή ό,τι συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη (για τους φίλους του «Βαγγέλας»); Μάλλον η δεύτερη συνάντηση αποτελεί είδηση αφού, πρώτον δεν ανακοινώθηκε και δεύτερον ο κ. Μεϊμαράκης κάνει σπάνιες εμφανίσεις, σπάνιες δηλώσεις και σπάνια ραντεβού με θεσμικούς παράγοντες. Πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ενημερωθεί για την πορεία της Οικονομίας, για το θέμα του χρέους, για τα capital controls, για το εάν θα υπάρξει ή όχι πιστωτική γραμμή μετά την έξοδο στις αγορές. Βεβαίως θα είχε ενδιαφέρον εάν την ώρα που ο κ. Μεϊμαράκης βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ερχόταν και ο κ. Τσακαλώτος και να γινόταν μία συνάντηση και με τους τρεις. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών ιδιοφυώς ποιών πήγε νωρίτερα για να πει τον πρωινό του καφέ με τον κεντρικό τραπεζίτη…

***

Τώρα θα πείτε γιατί ξαφνικά ο κ. Τσακαλώτος πήγε στον κ. Στουρνάρα; Πρωτίστως ήθελε να πληροφορηθεί για τη συνάντηση που είχαν τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Bundesbank και με άλλους γερμανούς τραπεζίτες, (για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων) αλλά και τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τα μεγάλα funds που είχε προσφάτως στο Λονδίνο ο κεντρικός τραπεζίτης. Ηθελε ο υπουργός Οικονομικών να μάθει λεπτομέρειες το τι ειπώθηκε με τους γερμανούς, κάτι που ο κ. Στουρνάρας του είπε. Και με την ευκαιρία έκαναν και μια ανασκόπηση της Οικονομίας (με τον κ. Τσακαλώτο να επιμένει πως έχει κάνει πρόοδο) ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος, τα μαγνητοφωνάκια και το σκοπιανό

Με ευχές για το 2018, δώρα (!) και πολιτική κουβεντούλα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Παρόντων των κοινοβουλευτικών συντακτών, των αντιπροέδρων Ν. Κακλαμάνη, Σπ. Λυκούδη, Δ. Καμμένου, Ι. Τραγάκη και του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Κ. Τσιάρα, καθώς και παραγόντων της Βουλής μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Κ. Αθανασίου και ο Ειδικός Γραμματέας Κ. Βασιλάκης, ο κ. Βούτσης έκοψε την πίτα ενώ τρεις γυναίκες συνάδελφοι ήταν οι τυχερές που πήραν ως δώρο από έναν μικρό φορητό εκτυπωτή φωτογραφιών. Από ένα ψηφιακό δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι πήραν δώρο όλοι οι δημοσιογράφοι με τις ευχές για προσωπική και επαγγελματική μακροημέρευση και χωρίς απώλειες συναδέλφων, καθώς το 2017 είχε πολλά δυσάρεστα για τον χώρο.

***

Δεν έλειψε βεβαίως και η χαλαρή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δεν δίστασε να… κόψει τα περί δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό που περιφέρει διαρκώς ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε «όχι» και μάλιστα τρεις φορές…«όχι». Εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε γρήγορα εξελίξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των αποφάσεων του ονόματος θα έχει επίκεντρο την Βουλή και εκεί
θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις. Ο κ. Βούτσης επανέλαβε όμως και κάτι που προκάλεσε συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι η επικείμενη έξοδος από τα μνημόνια «δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση αυτομάτως με την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, που έχει πάντως και κάποιες ουσιαστικές συνέπειες και επιδράσεις». «Η έξοδος από την κρίση είναι ένα πολύ πιο ευρύ συμβάν για το οποίο εργαζόμαστε όλοι και αφορά ολόκληρη την παρούσα Σύνοδο αλλά και την προεκλογική Δ΄ Σύνοδο της Βουλής μετά τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τη λήξη της», είπε, θέτοντας από την πλευρά του και τον εκλογικό ορίζον.


Οταν η Ελενα συνάντησε τον βασιλιά

Φαινόταν ενθουσιασμένη (και το έδειχνε) η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά όταν συνάντησε στη Μαδρίτη, τον βασιλιά της Ισπανίας Φιλίπε τον 6ον και ξέρετε γιατί; Επειδή πρώτον ο Φιλίπε της μίλησε στα ελληνικά, την χαιρέτησε στα ελληνικά και δεύτερον της έδωσε συγχαρητήρια στα ελληνικά για τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού: «Εχετε σπάσει όλα τα ρεκόρ», της είπε συγκεκριμένα. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα και μαζί με τον βασιλιά ήταν και η βασίλισσα Λετίσια (ή Λετίθια). Η βασίλισσα αμέσως θυμήθηκε κάποιες ωραίες στιγμές που πέρασε ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα και υποσχέθηκε στην κυρία Κουντουρά ότι σίγουρα το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξανάρθει στην χώρα μας.

HeliosPlus