Ο Ιανουάριος ως γνωστόν είναι μήνας ποδοσφαιρικών μεταγραφών, καθώς οι ομάδες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε έμψυχο υλικό. Φαίνεται όμως ότι και τα κόμματα ζήλεψαν το μεταγραφικό παζάρι, με αποτέλεσμα οι πρώτες μετακινήσεις δευτεροκλασάτων παικτών να είναι ήδη γεγονός. Αλλωστε εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, με σκληρές μονομαχίες, πολιτικά ντέρμπι και αναλόγου ύφους αντιπαράθεση.
Οι πρώτες κινήσεις αφορούν το ζωτικό χώρο του κέντρου καθώς διαχρονικά η επικράτησε σε αυτόν οδηγεί σε σημαντικό βαθμό στην κατάκτηση της εκλογικής νίκης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ.Τσίπρα μετά τη συνάντηση με το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Σύριζα την κυρία Μεγαλοοικονόμου ότι «είναι θετικό που άνθρωποι κεντρώοι, του πολιτικού κέντρου, στρατεύονται στη μάχη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια»…
Δεν ξέρουμε βέβαια αν μια τέτοια μεταγραφή μπορεί να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, αλλά καλό είναι να ελπίζεις, ειδικά όταν η αγορά είναι περιορισμένη. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει αδυναμία όπως φαίνεται στον κεντρώο χώρο, τον οποίο φυσικά τον ορίζει ο ίδιος,ώστε να του επιτρέπει να χαρακτηρίζει ακόμα και τον συνεταίρο του κ.Καμμένο ως κεντροδεξιό…
Η ουσία είναι ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ότι μπαίνουμε σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο.Με αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές να αναζητούν στέγη πολιτικής επιβίωσης και με τα κόμματα πρόθυμα να την προσφέρουν, προκειμένου να αποδείξουν ότι η απήχηση και η γοητεία τους μεγαλώνει.
Ο χώρος του πολιτικού κέντρου, που εσχάτως ανακάλυψε ο κ.Τσίπρας καθώς η επιχείρηση γοητεία της κεντροαριστεράς δεν φαίνεται προς το παρόν να αποδίδει, προσφερόταν πάντα για διεμβολισμούς και μετακινήσεις. Όλο αυτό όμως το παιγνίδι αποδεικνύει και την ένδεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταρχήν, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων σε πολιτικό προσωπικό.

Αγρεύουν όλοι από μια προβληματική και παρηκμασμένη αγορά, πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν μερικούς ψήφους ακόμα,που μπορεί να αποβούν καθοριστικοί στην εκλογική μάχη. Χάνουν όμως έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εμπιστευθούν νέους ανθρώπους που θα μπορούσαν να ανανεώσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.


ΤΟ ΒΗΜΑ