Είπαν ότι μόλις ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός θα ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τα προαπαιτούμενα όμως ψηφίστηκαν και με ευρύτερη πλειοψηφία, και όμως ανασχηματισμός δεν έγινε. Του δόθηκε η ευκαιρία να τον κάνει τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις και έμεινε η θέση του κενή. Αντί όμως να τον αντικαταστήσει, έδωσε τις αρμοδιότητές του στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί δεν κάνει ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας; Τόσο ικανοποιημένος είναι από τη λειτουργία της κυβέρνησής του και την απόδοση των υπουργών του;
nnn
Εψαξα, ρώτησα (πρωτοκλασάτα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη) και προτού σας μεταφέρω τι ακριβώς μου είπαν, θα πρέπει να σας προϊδεάσω ότι ο Πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του σε έναν στενό κύκλο (πιο στενό δεν γίνεται) συνεργατών του.
nnn
Μου είπαν λοιπόν ότι δεν θέλησε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την παραίτηση Ζουράρι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλησε να δείξει στην αντιπολίτευση, αλλά και στο κόμμα του, κάποια κυβερνητική αδυναμία. Υπάρχει βεβαίως και η εκδοχή ότι δεν διαθέτει πάγκο, ούτε αυτός ούτε ο Πάνος Καμμένος, από το κόμμα του οποίου προέρχεται ο κ. Ζουράρις. Κατά μία άλλη εκδοχή ο κ. Τσίπρας δεν θέλει τώρα να ανοίξει και άλλο μέτωπο με τον ανασχηματισμό (γιατί, όπως συμβαίνει κάθε φορά, μετά τους ανασχηματισμούς ακολουθούν γκρίνιες, παρεξηγήσεις και αποστασιοποιήσεις), την ώρα μάλιστα που έστρεψε την προσοχή του στο Σκοπιανό.
nnn
Ρώτησα εάν ο ανασχηματισμός αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κ. Τσίπρα. Μου απάντησαν ότι κάποια στιγμή θα τον κάνει, αλλά όχι τώρα, ίσως στις αρχές τής… άνοιξης. Και δεν θα είναι ένας ανασχηματισμός με την ευρεία έννοια του όρου. Αλλά κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» (έτσι ακριβώς μου τις είπαν), ώστε να διορθώσει ορισμένες «δυσλειτουργίες», όπως της Κονιόρδου, του Μουζάλα, του Αποστόλου, του Κατρούγκαλου, του Κουρουμπλή και ίσως μερικών άλλων. Μου είπαν όμως και κάτι άλλο: «Κανείς δεν είναι στο μυαλό του Τσίπρα, κανείς δεν ξέρει τον προγραμματισμό του, εάν αποφασίσει φέρ’ ειπείν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ποίος ο λόγος για ανασχηματισμό;».
Πρωθυπουργικός πονοκέφαλος για Κοτζιά και Καμμένο

Οταν λέει όμως ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που αν τελικά τον κάνει, θα αφήσει ως έχει το οικονομικό της επιτελείο και δύο από τους υπουργούς της σε νευραλγικά υπουργεία (με τόσες αστοχίες που έχουν κάνει) δεν μπορεί ούτε να τους μετακινήσει; Ο ένας, όπως καλά μαντέψατε, είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος τελευταίως κινείται λόγω Σκοπιανού σε αγεωγράφητα για αριστερή κυβέρνηση νερά. Αφήστε που κανείς πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ δεν του έχει εμπιστοσύνη. Ο άλλος είναι ο Νίκος Κοτζιάς, στον οποίο οι σκληροί συριζαίοι καταλογίζουν ότι παρέσυρε την κυβέρνηση στη… μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό. Απλώς να σας θυμίσω μια ανάρτηση που έκανε τελευταίως σε ιστοσελίδα, ότι δηλαδή θα βρεθεί λύση για το Σκοπιανό που θα ικανοποιεί και την αντιπολίτευση και ότι όποιος είναι πατριώτης θα την ψηφίσει. Και ύστερα ήρθε ο Νίμιτς με τις δηλώσεις του και σχεδόν τον άδειασε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έως τώρα η κυβέρνηση δεν παρουσίασε τη θέση της για το Σκοπιανό, τη στιγμή που κατηγορούσε τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν ενιαία θέση.


Οι τριμελείς επιτροπές του Γαβρόγλου με πέντε μέλη

Την αριθμητική τού… Βαμβακούλα μάλλον χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη συγκρότηση μίας εκ των επιτροπών για την απόσπαση διδακτικού προσωπικού στα Ευρωπαϊκά Σχολεία όταν αποφάσισε να συγκροτήσει μια τριμελή επιτροπή από… πέντε μέλη! Στην ίδια απόφαση, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά, περιλαμβάνονται άλλες δύο επιτροπές που κάνουν πράξη τη «μυθική» φράση που αποδίδεται στον Νίκο Βαμβακούλα, σύμφωνα με την οποία οι συμπαίκτες του έπρεπε να συγκροτήσουν μια τριμελή επιτροπή από… πέντε-έξι άτομα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια πενταμελής επιτροπή με οκτώ μέλη και άλλη μια τριμελής με τέσσερα μέλη. Τριμελής επιτροπή με τρία μέλη πάντως δεν υπάρχει!


Η κυρία ιδιαιτέρα του υπουργού

Τελικά εκεί στο υπουργείο Παιδείας έχουν στο DNA τους τα χουλιγκανικά συνθήματα υπέρ του ΠΑΟΚ και εναντίον των οπαδών του Ολυμπιακού. Μάλλον δεν έμαθαν τίποτε από την καρατόμηση του κ. Ζουράρι. Γιατί σας το λέω αυτό; Στον προσωπικό λογαριασμό στο FB μίας εκ των συνεργατριών του υπουργού Παιδείας, πέραν της φωτογραφίας τού… Στάλιν που έχει ως προφίλ της, υπάρχουν ένα σωρό συνθήματα κατά των οπαδών του Ολυμπιακού, από αυτά που φωνάζουν οι χούλιγκαν στα γήπεδα. Ακόμη και φωτογραφία του Τσακαλώτου που τον εμφανίζει να γράφει ποδοσφαιρικά συνθήματα σε έναν βράχο.



Ο Τσακαλώτος και ο Ρουβίκωνας

Κατά το «ντου» των μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος βρισκόταν στο γραφείο του. Δεν θέλησε να βγει έξω να τους συναντήσει, αν και οι «εισβολείς» έφτασαν έως τον προθάλαμο του γραφείου του, εκεί που είναι οι ιδιαιτέρες του. Και ξέρετε γιατί δεν προχώρησαν πιο μέσα; Επειδή σήμανε συναγερμός στη φρουρά του υπουργού, η οποία σχημάτισε ένα ανθρώπινο τείχος. Μην την πάθει όπως και η Αχτσιόγλου;
Δύναμη ψυχής

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία μετρούν τις ελλείψεις τους και παραμένουν ο μεγάλος ασθενής που προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή, το προσωπικό τους, ιατρικό και νοσηλευτικό, αναδεικνύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο στυλοβάτης του ΕΣΥ. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό». Ιατρικό προσωπικό άρτιο, με μεγάλη εμπειρία που καλύπτει τις «τρύπες» σε μονάδες και κλινικές. Με δύναμη ψυχής γιατροί και νοσηλευτές κρατούν όρθιο ένα νοσοκομείο που ετησίως καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 60.000 εισαγωγές και 150.000 επείγοντα περιστατικά (στοιχεία του 2017). Πολλές φορές και υπερβαίνοντας την κόκκινη γραμμή των αντοχών τους.

HeliosPlus