Αν νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν οργισμένος ή στενοχωρημένος από τη χουλιγκανική (και άλλη) συμπεριφορά του Κώστα Ζουράρι και ήθελε να τον καρατομήσει, κάνετε μεγάλο λάθος. Οχι μόνο δεν ήθελε να τον διώξει από την κυβέρνηση, αλλά τον παρακαλούσε να μείνει! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, όπως τα αφηγείται ο ίδιος ο κ. Ζουράρις.
nnn
Η συνάντηση του κ. Ζουράρι με τον ερίδματο Πρωθυπουργό έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο πολιτικό γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός φαινόταν ικανοποιημένος από τη διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του με την προσχώρηση (ως συνεργαζόμενης) της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και η υποδοχή που έγινε στον κ. Ζουράρι ήταν θερμή.
nnn
«Δεν ήθελε να φύγω ο Τσίπρας από την κυβέρνηση» αφηγείται ο κ. Ζουράρις: «Με συμπαθεί πολύ και τον συμπαθώ πολύ. Μου είπε ότι είμαι σημαντικό πρόσωπο στην πολιτική και στη μόρφωση. Του υπενθύμισα ότι είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του… ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήμουν στο ΚΚΕ εσωτ., και επέμενα να εγκαταλείψω τη θέση του υφυπουργού Παιδείας».
nnn
Τι ήταν όμως αυτό που έπεισε τον κ. Τσίπρα να εκδώσει ανακοίνωση, λίγο προτού αναχωρήσει για την Κύπρο, με την οποία έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Ζουράρι; Κατά τον κ. Ζουράρι, δεν ήταν ούτε οι ύβρεις κατά των οπαδών του Ολυμπιακού και του Αρη ούτε τα περί… μπουρδέλων στους μαθητές, αλλά το Μακεδονικό.


Ασε με να φύγω…

«Ακου να δεις, σύντροφε πρόεδρε», λέει ότι είπε στον κ. Τσίπρα, «οι θέσεις μου για το Μακεδονικό είναι γνωστές εδώ και καιρό. Δεν συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης. Εγώ την Κυριακή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα είμαι στην εξέδρα και θα φωνάζω ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και δεν γίνεται να είμαι υφυπουργός της κυβέρνησης και να πηγαίνω κόντρα με την κυβέρνηση. Ασε με να φύγω να μη βρεθείς σε δύσκολη θέση».
nnn
Εάν νομίζετε ότι η συνάντηση Τσίπρα – Ζουράρι τελείωσε εδώ, κάνετε επίσης λάθος. Ο πρώην υφυπουργός έκανε και… προτάσεις στον Πρωθυπουργό για τον αντικαταστάτη του: «Του πρότεινα δύο ονόματα, δεν θέλω να τα αποκαλύψω για να μη ζηλέψουν οι άλλοι, και του είπα εάν αποφασίσεις να βάλεις κάποιον από τους ΑΝΕΛ, καλόν είναι να βάλεις έναν από τους δύο».


Σε αυτό το συλλαλητήριο ποιος θα πάει;

Μεγάλος προβληματισμός μαθαίνω ότι επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο εάν θα συμμετάσχουν ή όχι βουλευτές της ΝΔ στο παμμακεδονικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Οι γνώμες διίστανται, άλλοι θέλουν να πάνε και άλλοι λένε ότι «όσοι πάνε θα γίνουν ρεζίλι». Είναι βλέπετε και ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης που δεν έδωσε γραμμή –ή μάλλον έδωσε μεσοβέζικη λύση λέγοντας στους βουλευτές τους όσοι θέλουν να πάνε ας πάνε, αλλά δεν το είπε και τόσο καθαρά, που ήταν ωσάν να τους έλεγε να μην πάνε. Εν πάση περιπτώσει, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, καλεί τα κομματικά όργανα την Πέμπτη για να αποφασίσουν εάν θα πρέπει ή όχι η ΝΔ να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Υπάρχουν βεβαίως και τρίτες φωνές. «Να πάνε οι βουλευτές, αλλά να σταθούν πίσω ώστε να μη φαίνονται από τις τηλεοράσεις», πρόταση μάλλον που είναι για γέλια.
Είναι ο Τσίπρας… ξεφτέρι;

Σβάρνα τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις πήρε ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης για να διαλαλήσει την οργή του όχι επειδή του έφυγε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (άλλωστε του έφυγε εδώ και καιρό), αλλά επειδή πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αποστασία, λέγοντας ότι έως τώρα γνώριζε ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ έκαναν αποστασίες, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι «ο Τσίπρας είναι ξεφτέρι στις αποστασίες». Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, αλλά, όπως οι πάντες γνωρίζουμε, ο κ. Τσίπρας έκτισε το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας (και της κυβέρνησής του) πάνω στο ΠαΣοΚ. Στελέχη που του έφεραν ψήφους και που ανέβασαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας τον κυβέρνηση.
nnn
Αλλά ποιος φταίει για τη Μεγαλοοικονόμου; Ηρθε, λέει ο πρόεδρος Λεβέντης, στο γραφείο του τις τελευταίες ημέρες που κατήρτιζε τα ψηφοδέλτια (με λίστα) και την έβαλε πρώτη στη λίστα μόνο και μόνο επειδή του είπε ότι είναι από τα Κύθηρα, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Αμ έτσι εύκολα χρίζεις, κύριε, κάποιον ή κάποια υποψήφια και μάλιστα τους τοποθετείς πρώτους στη λίστα;
nnn
Ενας άλλος κεντρώος, ο Μεγαλομύστακας (καμιά σχέση το όνομά του με το μουστάκι του που είναι μικρό πάνω στην πλούσια γενειάδα του) βρισκόταν στη Βουλή, αλλά δεν πήγε να ψηφίσει. Γιατί; Λόγω σιέστας, μαθαίνω. Πήγε στο σπίτι του και εγκλωβίστηκε στην επιστροφή στις διαδηλώσεις.

HeliosPlus