Είναι πια γεγονός. Το συζητούν άλλωστε στην κυβέρνηση, αλλά και στα πηγαδάκια των συριζαίων βουλευτών. Ο αδύναμος κρίκος και η παράφρων μεταβλητή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία). Στελέχη της κυβέρνησης δεν του έχουν πλέον εμπιστοσύνη, φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα «τους την κάνει» (κατά το κοινώς λεγόμενο) και θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, νομίζοντας ότι έτσι θα διασωθεί. Αυτό που υποψιάζονται τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα βρει μια αφορμή και θα αποχωρήσει πριν από τη λήξη του προγράμματος. Και δεν έχουν άδικο να τον υποψιάζονται και να τον παρακολουθούν πλέον… καχύποπτα.
nnn
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί (και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς), οι συχνές εκρήξεις του, η περίεργη συμπεριφορά του ως υπουργού αριστερής κυβέρνησης (στο καζίνο, οι πτήσεις του με τα ελικόπτερα και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το φιάσκο με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, τα προσβλητικά τιτιβίσματά του κ.τ.λ.), η προβληματική συνοχή τού κόμματός του κάνουν τους συριζαίους βουλευτές αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη να αμφιβάλλουν για το εάν θα μακροημερεύσει αυτή η ανίερη συμμαχία. Του έφυγε (ή εξεδιώχθη) ο Ζουράρις, ο άλλος Καμμένος (ο Δημήτρης) διεκδικεί μέρος της εξουσίας του κόμματος και του έμειναν ο γιατρός Αθ. Παπαχριστόπουλος, η πιστή εκπρόσωπος Τύπου (που δεν ψηφίζει) Μανταλένα Παπαδοπούλου και ο (εξωκοινοβουλευτικός) Τέρενς Κουίκ (που επίσης δεν ψηφίζει).
nnn
Να αναφέρω ακόμη (και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας) ότι ο υπουργός Αμυνας δεν παρέστη καν στην ομιλία του Πρωθυπουργού για το πολυνομοσχέδιο νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, κάνοντας έτσι αισθητή την απουσία του. Εως αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ουδείς γνώριζε εάν θα μιλήσει ως αρχηγός κόμματος.


Το δυστύχημα για τη χώρα

Το άκουσα από φίλο μου, το βρήκα όχι μόνον χαριτωμένο αλλά και ορθό και σας το μεταφέρω πάραυτα: «Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι εκπροσωπείται στο εξωτερικό με τα αγγλικά του Τσίπρα και στο εσωτερικό με τα ελληνικά του Τσακαλώτου».

Το βαρύ ζεϊμπέκικο της Φώφης

Οσοι δεν έφυγαν (και ήταν πολλοί) και έμειναν και μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι της Φώφης Γεννηματά, στη Βούλα, στο πάρτι που έδωσε για την ονομαστική της εορτή, την απόλαυσαν να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο. ίσως το πιο αγαπημένο του Ανδρέα Παπανδρέου. Με… disc jockey τον Κ. Σκανδαλίδη, η Φώφη χόρεψε το «Αυτός ο άνθρωπος αυτός…» που το έκανε σουξέ η Ρίτα Σακελαρίου. Το χόρεψε και τραγούδησε: «Αυτός, ο άνθρωπος αυτός, που περπατάει πάντα σκυφτός, και δε μιλάει σε κανένα, κλαίει, κλαίει, κλαίει για μένα, κλαίει, κλαίει, κλαίει για μένα. Αυτός, ο άνθρωπος αυτός ήταν ο άλλος μου εαυτός, ήταν το άλλο το μισό από το κορμί μου, αυτός ο άνθρωπος, αυτός, ήταν ο άλλος μου εαυτός…». Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, χόρεψε και το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» καθώς και το «Πριν το Χάραμα» και σιγοτραγούδησε τους στίχους του: «Πριν το χάραμα μονάχος εξεκίνησα και στο πρώτο μας το στέκι την αυγούλα γύρισα…».

nnn
Ηταν μια σύναξη σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα σε μέλη του Κινήματος Αλλαγής, η πρώτη ίσως που γίνεται στο σπίτι της αρχηγού, και εκεί ήταν οι πάντες, από τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη, Αθ. Θεοχαρόπουλο και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών και συνεργατών. Ολοι προσήλθαν με δώρα. Οι περισσότεροι με λουλούδια και γλυκά, άλλοι με βιβλία, και ο κ. Θεοχαρόπουλος της έφερε ένα κλειδί «για καλή τύχη», όπως της είπε. Προτού σας αναφέρω τι ακριβώς συζητήθηκε και πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε το «πρώτο μενού» στο πιάτο, αξίζει νομίζω τον κόπο να σας αναφέρω τι πρόσφερε στους καλεσμένους της η Φώφη: Κατσίκι Κρήτης, λαγό ραγού, κριθαρότο με γαρίδες, μακαρόνια με γαρίδες, ριζότο, πάμπολλες πίτες, σαλάτες και γύρο με τζατζίκι και όλα τα σχετικά. Στο τέλος προσφέρθηκαν και… λουκουμάδες, που παρασκευάστηκαν εκείνη τη στιγμή. Η αφθονία των κρασιών που προσφέρθηκαν ήταν εντυπωσιακή, αλλά ξεχώριζαν τα σφηνάκια ζιβανία και το ζεστό ρακόμελο που παρασκεύασε ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης.
nnn
Το κύριο ερώτημα που στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα είδος δημοσκόπησης ήταν πότε θα κάνει ο Τσίπρας εκλογές. Οι περισσότεροι προέβλεψαν ότι θα αναγκαστεί να τις κάνει μέσα στο 2018 (ουδείς το 2019) και κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο» με «απρόβλεπτη πολιτική». Στο στόχαστρο μπήκε και ο Κώστας Ζουράρις. Παραβλέπω τα όσα μύρια τού έσουρναν και να σας αναφέρω ότι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαν, έλεγαν, στοιχεία ότι ο κ. Ζουράρις δεν ήταν ποτέ καθηγητής, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γαλλία. Το έψαξαν, είπαν, και δεν τον βρήκαν σε κανένα πανεπιστήμιο, «άρα κορόιδευε τον κόσμο».


Ντόρα, η… γουρλού

Με το δεξί μπήκε το 2018 για την Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη. Και γιατί να μην είναι; Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού της γραφείου κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας. Ιδιαίτερα χαρούμενη, έσπευσε να μοιραστεί το ευχάριστο γεγονός με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο. Στον λογαριασμό της στο τουίτερ ανήρτησε μια φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με πλατύ χαμόγελο, να κρατά το φλουρί, το οποίο κέρδισε έπειτα από πολλά χρόνια.

HeliosPlus