ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που η στήλη αναφέρεται στα αθλήματα του νερού και στην εξέχουσα θέση που κατέχουν στον ελληνικό αθλητισμό, ιδιαίτερα στο τομέα των ομαδικών αθλημάτων. Πρόσφατη η επιβεβαίωση από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των αθλητικών δημοσιογράφων μελών του ΠΣΑΤ, για την ανάδειξη των καλύτερων στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών και ομάδων του 2017. Ο θεσμός αυτός οικοδόμησε στη ροή έξι και πλέον δεκαετιών μια διαδικασία σε ετήσια απολογιστική εκτίμηση, εγκυρότητας αλλά και προβολής μέσα από τον αθλητικό χώρο υποδειγμάτων αξιόλογης κοινωνικής συνεισφοράς.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ το γεγονός ότι από 11 ομάδες που ψηφίστηκαν σχεδόν το 50% (5 ομάδες τον αριθμό) εκπροσωπούν αθλήματα του νερού (υδατοσφαίριση και κωπηλασία, με κορυφαία την εθνική ομάδα Νέων Ανδρών του πόλο). Ακολουθούν το μπάσκετ με τρεις θέσεις, το ποδόσφαιρο με δύο και το βόλεϊ με μία. Στην κατηγορία των ανδρών με κορυφαίο τον λαμπρό εκπρόσωπο, ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, με δεύτερο τον ημέτερο «Γιάννη» του ΝΒΑ, ο στίβος καταλαμβάνει δύο θέσεις και από μία τάε-κβον-ντο και ιστιοπλοΐα. Στις αθλήτριες, από τις πέντε που ψηφίστηκαν (πρώτη, φυσικά, η «Μεγάλη Αικατερίνη» του επί κοντώ Στεφανίδη) ο στίβος πλειοψηφεί με τρεις θέσεις και μία για την αντισφαίριση. Στην κατηγορία των δημιουργών (πολλοί από αυτούς αθέατοι για το μεγάλο κοινό) ψηφίστηκαν δώδεκα, όπου και εδώ πλειοψηφία των αθλημάτων του νερού, με τέσσερις από την υδατοσφαίριση και μία από την κωπηλασία, στίβος τρεις. Κορυφαίος ο ακάματος προπονητής της ενόργανης γυμναστικής Δημήτρης Ράφτης με έξοχους αθλητές στο μητρώο τους Πετρούνια, Μάρα κ.ά. και παρόντα αθλήματα το μπάσκετ, το πινγκ-πονγκ και το ποδόσφαιρο.
ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί η απουσία εκπροσώπων της κολύμβησης, που άλλοτε είχε πολλές διακρίσεις στον τομέα Αναπήρων. Στις τρεις κατηγορίες ψηφίστηκαν συνολικά 18 αθλητές, αθλήτριες και ομάδες. Στους αθλητές και στις αθλήτριες κορυφαίοι από τον στίβο (Μιχάλης Σεΐτης και Μαρία Σταματουλά) και στο ομαδικό (για πρώτη φορά βραβεύθηκε το γκόλμπολ). Στον τομέα του αθλητισμού αυτών που νίκησαν τη μοίρα τους, ο στίβος έχει την ευρύτερη παρουσία με 8 θέσεις. Τα άλλα πέντε αθλήματα: ξιφομαχία με αμαξίδιο (3), μπότσια, ποδηλασία και γκόλμπολ (2), τοξοβολία (1). Φυσικά σε μια ψηφοφορία εκατοντάδων δημοσιογράφων δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί απόλυτη πληρότητα επιλογής ανάλογη με τις κορυφαίες «τριάδες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ