από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Η μαύρη τρύπα των Βαλκανίων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πριν από 25 έτη η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία να επιλύσει το πρόβλημα των σχέσεών της με το νεότευκτο τότε κρατίδιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Λόγοι συναισθηματικοί κυρίως, αλλά και στενά κομματικοί, απέτρεψαν τη λύση και διαμόρφωσαν μια ιδιότυπη εκκρεμότητα, η οποία κατά κοινή πεποίθηση δεν ωφέλησε την Ελλάδα.

Εκτοτε συνέβησαν πολλά και εδώ και εκεί. Το γειτονικό κράτος πέρασε από σαράντα κύματα, αντιμετώπισε πάμπολλες κρίσεις, εμφύλιες συγκρούσεις και περιέπεσε σε καθεστώς εθνικιστικής παράκρουσης, που απεδείχθη απολύτως προβληματική και απωθητική ακόμη και για τον ίδιο τον πληθυσμό της γείτονος.

Τα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή το καθεστώς Γκρούεφσκι απέτυχε να μεταφέρει προσδοκίες σταθερότητας και ευημερίας, παρατηρήθηκε μαζικό κύμα εγκατάλειψης της χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την τελευταία πενταετία μετανάστευσαν προς διάφορες κατευθύνσεις περίπου 500.000 σλαβόφωνοι - οι πιο μορφωμένες και οι καλύτερα εκπαιδευμένες νεότερες γενιές - από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα ανατροπής των δημογραφικών και κοινωνικών ισορροπιών.

Μέχρι πρότινος οι αλβανόφωνοι επικρατούσαν πληθυσμιακά μόνο στην περιοχή του Τετόβου. Τώρα φαίνεται ότι οι σλαβόφωνοι τείνουν να χάσουν την πλειοψηφία ακόμη και στον Νότο.

Πράγμα που εξηγεί τόσο τη σπουδή της νέας πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων όσο και του διεθνούς παράγοντα για κατεπείγουσα λύση και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η FYROM, χωρίς την κάλυψη ισχυρών υπερεθνικών οργανισμών, θα περιπέσει σύντομα σε εμφύλιες διαμάχες, θα απειληθεί με διαμελισμό και πιθανώς να προσφέρει τη βάση νέων συγκρούσεων στην πολύπαθη ζώνη των Βαλκανίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα βεβαίως.

Κατά μία εκδοχή, αν η FYROM εξελιχθεί σε «μαύρη τρύπα» των Βαλκανίων, τμήματά της θα διεκδικηθούν από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία και ένα μεγάλο τμήμα σλαβοφώνων του Νότου θα αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα ιδιόμορφο αντίστροφο προσφυγικό κύμα από τον Βορρά.

Οσοι γνωρίζουν τις συνθήκες στη γειτονική χώρα έχουν να λένε ότι στον Νότο της, από το Μοναστήρι μέχρι το Βέλες, οι κάτοικοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και επιμένουν ότι τα ελληνικά αποτελούν το καλύτερο πτυχίο επαγγελματικής αποκατάστασης στην περιοχή.

Οπως και να έχει, η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να θέλει να διατηρηθεί ζωντανή η παρούσα κρατική οντότητα της FYROM, παρά να διαμελισθεί το κρατίδιο από γείτονες που διατηρούν στον χρόνο καλά κρυμμένους προβληματικούς μεγαλοϊδεατισμούς.

Πολύ περισσότερο τώρα που στα Σκόπια έχει επικρατήσει μια ξεχωριστή, κατά τα φαινόμενα, μετριοπαθής πολιτική ομάδα, η οποία αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απειλούν τη συνοχή και την ύπαρξη της γειτονικής χώρας και η οποία πέραν των άλλων ανεδείχθη συγκρουόμενη με το εθνικιστικό και αλυτρωτικό κλίμα που είχε επιβάλει ο αλλοπρόσαλλος Γκρούεφσκι.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει υπό τις παρούσες συνθήκες μια ευκαιρία να επιλύσει με καλούς όρους την επίμαχη διαφορά με την ασθμαίνουσα γειτονική χώρα.

Και πιθανώς επειδή οι συνθήκες είναι συγκεκριμένες, μπορεί να θέσει και τους όρους της, να απαιτήσει δηλαδή την αποκήρυξη των αλυτρωτικών διαθέσεων και όλων των στοιχείων που δηλώνουν εδαφική ή άλλη διεκδίκηση. Είναι εν τέλει όλα θέμα διαπραγμάτευσης και κατανόησης επίσης τόσο των συνθηκών όσο και των συσχετισμών, εγχωρίων και διεθνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  kyriakos | 16/01/2018 01:08
  Για να μην διαλυθούν αυτοί που θέλουν να μας διαλύσουν, να τους αναγνωρίσουμε γιατί αν διαλυθούν θα υπάρξουν δυνητικά άλλοι που θα θέλουν να μας διαλύσουν!!! Κι εμείς ΤΙ είμαστε; Μαλακες;;; Αν δεν μπορούμε να το κρατήσουμε το μαγαζί μας, όσο κι αν αναβάλλουμε τη διάλυσή του, αυτή θα έρθει. Νόμος! Κι αν θελουν να έρθουν προς τα κάτω εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε και να δεχτούμε αυτούς που θέλουμε εμείς. Αν δεν μπορούμε, είμαστε μαλακες. Αυτοί, οι αδύναμοι, οι διαλυμένοι πως έκλεισαν τα σύνορά τους;;;
  kyriakos
  απάντηση31
   
   
  κλίμα αλλαγής | 15/01/2018 21:09
  Η λύση τώρα για το αλυτρωτικό κλίμα θα γίνει "μέχρι τον Ιούνιο" του κ Κοτζιά; Είναι τόσο προχωρημένες οι συνταγματικές αλλαγές ακόμα και οι αλλαγές στα σχολικά τους βιβλία; Το αν έχουν διάθεση να μιλούν για αλλαγή δεν φαίνεται να κάνουν κανένα βήμα .Είναι σοβαρή η όποια αλλαγή; Αν το αλβανικό στοχείο είναι αστάθμητος παράγοντας τα επόμενα χρόνια δεν θα αλλάξει την σημερινή λύση ;
  ανεμοδούρα
  απάντηση10
   
   
   
  Ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού | 15/01/2018 12:31
  μακροπρόθεσμα, όταν μπούνε και αυτοί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδυναμούται και ελαχιστοποιείται. Σήμερα κατάφεραν αυτοί να μονοπωλήσουν το κλεμένο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στις περισότερες Χώρες ενώ εμείς σκιαμαχούμε για το πόσο επικίνδυνο είναι αν πχ λέγονταν Βόρια Μακεδονία, αφού είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των εδαφών τους ανήκαν στήν αρχαία Μακεδονία. Μήπως λοιπόν είναι καιρός να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει σε πχ 50 χρόνια όντας φίλοι παρά εχθροί ? Δεν είναι βάσιμη η σκέψη ότι μπορεί τελικά να τους απορροφήσουμε όπως θα κάνουν ενδεχομένως οι άλλες γύρω Χώρες αν εμείς επιμένουμε αδιάλλακτοι σε όλα? Πολύ καλό το άρθρο σας.
  κοινός νούς
  απάντηση165
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  κατο ο κομονισμος! | 15/01/2018 11:08
  εχομε κομονισμο κατο τα χερια απο τη Μακεδωνια μας να πεση ο κομονισμος που βασανιζη τα σκιλακια και θα ανοιξη εξωριες να μας πανε οι μπωλσεβωκη μεσα
  ΣΑΡΗΚΗ-ΚΑΤΣΙΚΗ-ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΛΟΥΤΣΑΣ
  απάντηση419