Θυμάστε όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου που οι διαδηλωτές (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με τους τότε Αγανακτισμένους (πάλι του ΣΥΡΙΖΑ) είχαν αποκλείσει («πολιορκήσει») τη Βουλή και η κάθε πρόσβαση στο Κοινοβούλιο ήταν αδύνατη, πλην της πρόσβασης από τον Εθνικό Κήπο; Σας πληροφορώ ότι κάτι τέτοιο συνέβη και την Παρασκευή με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Με μία όμως διαφορά; Το μονοπάτι του Εθνικού Κήπου προς τη Βουλή πήραν αυτή τη φορά και Συριζαίοι.
nnn
Ο όγκος της διαδήλωσης της τελευταίας μη μνημονιακής απεργίας ήταν εντυπωσιακός. Η Αστυνομία υπολόγισε ότι περίπου 8.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στον αποκλεισμό της Βουλής. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανέβαζαν τον αριθμό των συμμετασχόντων σε 14.000. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία, τη στιγμή που υπήρξε για άλλη μια φορά πολιορκία της Βουλής, εγκλωβίζοντας τους βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο και αυξάνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση καφέδων στο καφενείο και τσιγάρων (παντού). Ολες οι είσοδοι (ακόμη και αυτές του γκαράζ) είχαν σφραγιστεί, με την Αστυνομία να φοβάται κάποιο «ντου» από τον Ρουβίκωνα, ή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η τελευταία επιχείρησε να εισβάλει, και στην προσπάθεια της Αστυνομίας να την αναχαιτίσει προκλήθηκαν ορισμένα μικροεπεισόδια.
Επαθαν αυτά που έκαναν

Εκείνη την ώρα από την είσοδο της Βουλής στον Εθνικό Κήπο κάνει την εμφάνισή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συνοδευόμενος από τη φρουρά του. Ηθελε να εισέλθει στο αποκλεισμένο Κοινοβούλιο και δεν υπήρχε άλλη δίοδος πλην του Κήπου, θυμίζοντας την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, όπου κατά τη νυχτερινή απόδραση των βουλευτών του, μία (η Μαρία Θεοχάρους) έχασε το τακούνι της ενώ η άλλη (Θεοδώρα Τζάκρη) είδε φθορές στα ψηλοτάκουνα παπούτσια της. Ετσι, ο κ. Δραγασάκης ήρθε και αυτός αντιμέτωπος με όσα τράβηξαν οι πασόκοι με την ψήφιση των μνημονίων. Βρέθηκε μαζί του στον Εθνικό Κήπο και ένας νεοδημοκράτης βουλευτής και πρώην υπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας, οποίος μάλιστα είχε αργήσει για την εισήγησή του στην Ολομέλεια, πλην όμως δεν μπορούσε καν να πλησιάσει τη Βουλή.
nnn
Ρώτησα τον κ. Σταϊκούρα που είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους αποδράσεις εάν με τον συνοδοιπόρο του αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον Εθνικό Κήπο άνοιξε συζήτηση περπατώντας στο ειδυλλιακό τοπίο με τις πάπιες, τις γάτες, τα περιστέρια και την πυκνή βλάστηση που προσφέρει ο Κήπος. Μου απάντησε ότι πέραν της τυπικής χαιρετούρας, τίποτε άλλο. Ούτε καν προσπάθεια να του εξηγήσει γιατί η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ποιος ξέρει γιατί. Δεν σήκωνε το κλίμα, ούτε για τον γαλάζιο ούτε για τον αντιπρόεδρο. Βλέπετε, έχουν παρέλθει εκείνες οι ωραίες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε από το πολιτικό γραφείο στη Βουλή στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τον Εθνικό Κήπο. Τότε που συνοδευόταν πάντοτε από τον Νίκο Παππά, τότε που έβγαζαν σέλφις με τους ανύποπτους μαθητές που τύχαινε να βρίσκονται εκεί.


Αποκλεισμένοι στη Βουλή

Ας πάμε τώρα μέσα στο Κοινοβούλιο, την ώρα που ήταν αποκλεισμένο. Κανείς δεν έβγαινε, κανείς δεν έμπαινε. Πρώτα απ’ όλα σχηματίστηκαν κάποια πηγαδάκια από νεοδημοκράτες βουλευτές στο Εντευκτήριο της Βουλής με κύριο θέμα συζήτησης όχι τις νέες ρυθμίσεις για την απεργία ή το κούρεμα των επιδομάτων για τους πολυτέκνους, αλλά για τα… καζίνα. Τους έκανε εντύπωση μία παράγραφος του σχετικού νομοσχεδίου με τις 600 σελίδες που έλεγε ότι τα καζίνα μπορεί να χρηματοδοτούν τους παίκτες (για να παίξουν). Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης έλεγε ότι η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να φθάσει και τις 50.000 ευρώ και έλεγαν ότι ο Τσίπρας μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο.
nnn
Πιο πέρα (και μακριά από τους γαλάζιους βουλευτές) καθόταν έρημος και σκεφτικός ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ο βουλευτής που έφευγε από το ένα κόμμα και πήγαινε στο άλλο για να αποφύγει να ψηφίσει μνημόνια και τελικά κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε δύο μνημόνια). Ελεγε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα και μόνον άρθρο του νομοσχεδίου, αυτό με τα καζίνα. Μάλιστα προτού πάρει την απόφασή του συμβουλεύτηκε και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, και δεν ήθελε να πάει κόντρα με τα κελεύσματα του Κυρίου…
nnn
Στους διαδρόμους της Βουλής περπατούσε η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία αναδείχθηκε η πλέον δημοφιλής ανάμεσα στους προεδρικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύουν ότι όπως ψήφισε τον προϋπολογισμό, θα ψηφίσει τώρα και το πολυνομοσχέδιο (αυτήν μάλλον είχε υπόψη ο Δ. Τζανακόπουλος όταν ήλπιζε σε διεύρυνση της βάσης των ψηφοφόρων για το νομοσχέδιο). Η κυρία Μεγαλοοικονόμου όμως κρατούσε τους πάντες σε αγωνία, λέγοντάς τους ότι μελετά ακόμη το πολυνομοσχέδιο και την τελική απόφαση θα την πάρει την Κυριακή το βράδυ. Αλλά ο πρώην αρχηγός της Β. Λεβέντης είναι πλέον βέβαιος ότι η πρώην βουλευτής του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
nnn
Και τέλος την ηρεμία των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη ότι όλοι θα ψηφίσουν τάραξε η βουλευτής Γεωργία Γεννιά (ανήκει στην Ομάδα «Πράττω» του Ν. Κοτζιά) η οποία έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητεί να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τα επιδόματα, διότι θα οδηγήσουν στην κατάργηση της στήριξης πολλών οικογενειών.

HeliosPlus