Έχει δίκιο επί της αρχής ο πρωθυπουργός όταν επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι «στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων». Εξίσου αυτονόητο θα έπρεπε να είναι ότι η εθνική στρατηγική υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και ακρότητες που πράγματι τις έχουμε πληρώσει ακριβά πολλές φορές μάλιστα στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν.
Αρκεί βέβαια οι διακηρύξεις να μη μένουν μόνο στα χαρτιά ή τις επιστολές αλλά να αποτελούν και καθημερινή πολιτική πρακτική. Και η στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το ‘Μακεδονικό» πόρρω απέχουν από τις διακηρύξεις Τσίπρα.
Συναντήσεις εν κρυπτώ, ακόμα και για τον τόπο που θα γίνουν όπως η χθεσινή Κοτζιά – Δημητρόφ και κυρίως καμιά διάθεση για ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πώς θα διχάσει, πώς θα δημιουργήσει ρωγμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ξεπεράσει τις δικές της εσωτερικές ρωγμές και την ακραία ρητορική του συμμάχου και συγκυβερνήτη κ.Καμμένου.
Καμιά διάθεση διαλόγου αλλά μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες κυριαρχούν σε ένα ένα θέμα, που όλοι γνωρίζουν, ότι έχει προκαλέσει βαθύτατα τραύματα στην ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Όσο για το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, ας το αφήσουμε καλύτερα, γιατί ακόμα ηχούν οι κραυγές περί μειοδοτών και εθνικής προδοσίας.
Μόνο που δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μικροπολιτικά, καιροσκοπικά παιγνίδια. Αν κι αυτή η ευκαιρία για να λυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας χαθεί, είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει κι άλλη. Όταν δεκάδες χώρες την έχουν αναγνωρίσει ήδη, όταν οι σύμμαχοι μας είναι πλέον ελάχιστοι, τα περιθώρια για μεγαλοστομίες και ανέξοδους πατριωτισμούς στερεύουν δραματικά.
Η ευθύνη των διαπραγματεύσεων και των πρωτοβουλιών ανήκει απολύτως στην κυβέρνηση. Ας αφήσει λοιπόν για λίγο στην άκρη τις καιροσκοπικές σκοπιμότητες κι ας φροντίσει να δημιουργήσει το απαιτούμενο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης στην πράξη και όχι μόνο στις επιστολές…
ΤΟ ΒΗΜΑ