Ηταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2018 και σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας (αυτο)ανακήρυξε το 2018 έτος του τέλους των προγραμμάτων και της εξόδου της χώρας στις αγορές. Ηταν μία χαρούμενη ατμόσφαιρα με αλληλοσυγχαρητήρια ανάμεσα σε υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς και κυρίως όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ότι έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση χωρίς ένα ευρώ επιβάρυνση για τους πολίτες. Και μετά ήρθαν οι… μπουγάτσες, η βασιλόπιτα και το φλουρί.
nnn
Τις μπουγάτσες τις έφερε αεροπορικώς με πτήση της Aegean από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης (λόγω εορτής). Τη βασιλόπιτα την έφερε οδικώς από το υπουργείο του ο Πάνος Καμμένος και αμέσως εμφανίστηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου μία μάχαιρα. Την πήρε ο Πρωθυπουργός και την έκοψε. Το φλουρί έπεσε σε αυτόν που την έφερε, αν και ορισμένοι έλεγαν ότι η υπόθεση ήταν σικέ. Αλλά πώς κόβει βασιλόπιτα ένας πρωθυπουργός που του αρέσει να αποκαλείται αριστερός; Τη σταυρώνει πρώτα; Κόβει το πρώτο κομμάτι στον Χριστό (όπως κάνει η πλειονότητα των Ελλήνων) ή αλλού;..
nnn
Κανένα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θυμάται (ή δεν θέλει να θυμάται) εάν ο κ. Τσίπρας σταύρωσε τη βασιλόπιτα προτού την κόψει. Εκείνο που θυμούνται είναι ότι έδωσε το πρώτο κομμάτι στους φτωχούς και εν συνεχεία στα υπουργεία. Οχι, κομμάτι δεν έκοψε ούτε για τον άνεργο, ούτε για τον καταχρεωμένο, ούτε για αυτόν που χάνει το σπίτι του από τους πλειστηριασμούς, απλώς στα υπουργεία. Και αυτή η σύντομη τελετή έληξε με τον Νίκο Παππά να τάζει δώρο στον κ. Καμμένο την ψηφιοποίηση του υπουργείου του και με τον υπουργό Αμυνας να πανηγυρίζει που κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας που ο ίδιος προσκόμισε…


Οταν δεν είσαι πολύτεκνος και δεν μένεις σε νησί…

Η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της ΝΔ. Η Μαρία Σπυράκη κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για… «θρασύτητα». «Ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται επίδομα θέρμανσης» ανάφερε, για να προσθέσει: «Αν του συνέβαινε ένα, έστω, από όλα τα παραπάνω δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι δεν επέβαλε νέα μέτρα» και παρέπεμψε τον Πρωθυπουργό στον προϋπολογισμό που ψήφισε και επιβάρυνε για το 2018 τους Ελληνες με νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ.


Οι πεθερές του Καμμένου

Ας επανέλθω όμως στη συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία σχεδόν μονοπώλησε ο Ευ. Τσακαλώτος για το πολυνομοσχέδιο, να λέει ότι έχει και τα θετικά του σημεία (όπως είναι το Κτηματολόγιο). Μόνο δύο κουβέντες είπε ο Ν. Κοτζιάς για το Σκοπιανό. Αναλύσεις έκαναν οι Εφη Αχτσιόγλου, Γ. Σταθάκης και Στ. Κοντονής. Ηταν όμως και η πρόταση Καμμένου, που όταν την υπέβαλε έγινε το έλα να δεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε να χορηγείται επίδομα πολυτέκνου και στους γονείς από δύο… γάμους. Το σκεπτικό του, «όταν έχεις δύο ή τρεις πεθερές δεν τα βγάζεις πέρα». Ολοι γέλασαν, άλλοι είπαν ότι είναι… φωτογραφική αυτή η διάταξη (καθότι ο υπουργός έχει παιδιά από δύο γάμους), ενώ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση είναι σοβαρή και πρέπει να εξεταστεί.


Η Περιστέρα ξανακτυπά

Απόλυτα ικανοποιημένοι, μαθαίνω, είναι και στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξη που παραχώρησε η σύντροφος του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Παρά το πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τα social media που προκάλεσε, οι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι «καλώς έπραξε» και έδωσε συνέντευξη σε μια δύσκολη στιγμή, όπως λένε, για τη χώρα, αλλά και για τον κ. Τσίπρα γιατί, όπως μου είπε ο γνωστός πράκτοράς μου στο Μαξίμου, «η Περιστέρα δεν είναι τυχαία, είναι πολιτικό στέλεχος και ό,τι έκανε στη ζωή της δεν το έκανε επειδή είναι σύντροφος του Τσίπρα». Το τελευταίο μάλιστα το τόνισαν για να δείξουν ότι η επαγγελματική εξέλιξή της οφείλεται στις σπουδές και στην εργατικότητά της αλλά και σε έναν νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου (όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Παιδείας). Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος…
nnn
Μου είπαν, λοιπόν, ότι αφού έκανε την αρχή η Περιστέρα με συνέντευξη, ήρθε στο Μαξίμου πλήθος αιτήσεων για συνεντεύξεις της. Μαθαίνω μάλιστα ότι η σύντροφος του Πρωθυπουργού σκέφτεται (αλλά δεν το έχει ακόμη αποφασίσει) να παραχωρήσει και τηλεοπτική συνέντευξη σε ένα από τα κανάλια στα οποία ο κ. Τσίπρας παραχωρεί συνήθως τις συνεντεύξεις του (ξέρετε εσείς τώρα ποια είναι αυτά). Για να απαντήσει, θέλει, στα αρνητικά σχόλια. Είτε όμως δώσει είτε όχι και άλλη συνέντευξη η σύντροφος του Πρωθυπουργού μπήκε στο κάδρο της κριτικής, από την οποία πλέον δεν πρόκειται να απαλλαγεί.


Κουίζ

Ποιο στέλεχος νευραλγικού υπουργείου που τούτες τις ημέρες βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα αποκαλείται και… «υπουργικός γαμπρός»; Για να σας βοηθήσω, είναι ένας σύντροφος (και όχι σύζυγος ακόμη) κόρης υπουργού, ο οποίος όμως λόγω της ιδιότητάς του (αυτή του γαμπρού) λύνει και δένει μέσα στο υπουργείο, προκαλώντας την οργή των υπαλλήλων.
Γιατί ξενύχτησε ο Τόσκας;

Σας έχω πλούσιο παρασκήνιο για τι συνέβη, πριν από το αίτημα της κυβέρνησης που έκανε δεκτό το Διοικητικό Εφετείο για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. Για να δείτε και εσείς πόσο ενόχλησε τους κυβερνώντες.

***
Μαθαίνω λοιπόν, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας ξενύχτησε το βράδυ που έγινε γνωστό ότι δόθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό που κατηγορείται από την κυβέρνηση Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Κι αυτό γιατί έγινε αντιληπτό ότι ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη- και πιθανόν κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – δεν είχε ενημερωθεί ακόμη για το τεράστιο αυτό ζήτημα που είχε δημιουργηθεί και το οποίο θα δημιουργούσε ντόμινο εξελίξεων…

***
Πληροφορούμαι ακόμη ότι σε επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση και το έλεγαν σε μέλη της κυβέρνησης (που τηλεφώνησαν για να μάθουν το πώς και το γιατί) η πρόωρη επίδοση της δικαστικής απόφασης και συνολικά η σπουδή που έδειξε η συγκεκριμένη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου , για να αποφανθεί θετικά για το αίτημα του συγκεκριμένου αξιωματικού. Κι αυτό γιατί η λογική σειρά των σχετικών διαδικασιών ήταν να υπάρχει απόφαση πρώτα για άλλα αιτήματα ανωτέρων του συγκεκριμένου αξιωματικού . Και μετά απ΄αυτό θέλετε συνέχεια;

***
Ολες οι πληροφορίες μου συγκλίνουν ότι στις επερχόμενες κρίσεις στην ΕΛΑΣ θα παραμείνει για τρίτο χρόνο ο ίδιος αρχηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας ο οποίος θεωρείται ότι έχει διατηρήσει τις ισορροπίες στο αστυνομικό σώμα κι έχει καλές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και με το Μαξίμου. Όμως μαθαίνω ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές τόσο στις 3-4 επόμενες θέσεις της ιεραρχίας της ΕΛΑΣ όσο και στους υπεύθυνος αξιωματικούς , σε διάφορα πόστα, στην Αττική. Χωρίς όμως να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής κι η διελκυστίνδα να συνεχίζεται με χρήση –σε αρκετές περιπτώσεις- ισχυρών πολιτικών μέσων. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ποιοι κρατούν όρθιο το ΕΣΥ

Στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα και το ΕΣΥ ένα νοσοκομείο παραμένει όρθιο. Ηταν μέρες γιορτών και το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δεν εφημέρευε. Και όμως τα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα λειτουργούσαν για όλο το 24ωρο. Χωρίς διακρίσεις, σε ασθενείς ούτε από το ιατρικό ούτε από νοσολευτικό προσωπικό. Ούτε καν ρωτούσαν ποιος είναι ασθενής. Τα έδιναν όλα με ζήλο, με επαγγελματικότητα για να σώσουν τον κάθε ασθενή. Ηταν μια προσφορά ζωής που έκαναν σ΄ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Το νοσοκομείο που μέσα στο 2017 ανταποκρίθηκε με αυτοθυσία σε 60.000 εισαγωγές ασθενών, σε 150.000 εξετασθέντες στο ΤΕΠ, σε 200.000 εξετασθέντες στα τακτικά ιατρεία, πραγματοποίησε 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις και κάπου 8.000.000 εργαστηριακές εξετάσεις.

Διεθνή καριέρα

Τη θέση του Γενικού Διευθυντή Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη Philip Morris International με έδρα τις Βρυξέλλες, αναλαμβάνει ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος μετά την επιτυχημένη του θητεία ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στην Περιφέρεια του Νοτίου Ειρηνικού, με έδρα τη Μελβούρνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότερη θητεία του ως πρόεδρος της Παπαστράτος είχε επαναφέρει την εταιρεία σε κερδοφορία μετά από περίοδο αρνητικών αποτελεσμάτων.

HeliosPlus