Υπάρχουν στιγμές που η ανικανότητα της κυβέρνησης με ξεπερνά. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Σκοπιανού.
Είχαν όλα τα ατού στα χέρια τους.

Πρώτον, μια διαλλακτική εθνική θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα (πλην Καρατζαφέρη…) από το 2007-2008.

Δεύτερον, μια διαλλακτική διάθεση από τη νέα κυβέρνηση της FYROM.

Τρίτον, την ευμενή στάση του ξένου παράγοντα.
Αποτέλεσμα; Τα έκαναν θάλασσα.
Ψάχνοντας εναγωνίως μια επιτυχία, δημοσιοποίησαν άκαιρα το θέμα. Ο Καμμένος δημοσιοποίησε εκ των πραγμάτων τη διαφωνία του αφού δημοσιοποιήθηκε το θέμα.
Κουτοπόνηρα η διαφωνία δεν λύθηκε γρήγορα μέσα στο πλαίσιο της κυβέρνησης –λες και οι άλλοι είναι κορόιδα να τη λύσουν εκείνοι…
Η αντιπολίτευση έβαλε πάγο για τον Καμμένο. Και ο Καμμένος άρχισε την κωλοτούμπα –σύμφωνα με δηλώσεις του Τζανακόπουλου… Αλλά το θέμα είχε ανοίξει.
Να δούμε τώρα τη συμφωνία. Ακόμη δεν ξέρουμε τη στάση των Σκοπίων, όπου η κυβέρνηση είναι εύθραυστη και δεν μπορούμε να σταθμίσουμε τα όριά της.
Και να δούμε ασφαλώς το κόστος της συμφωνίας. Διότι, με την καθυστέρηση και την ασάφεια, το θέμα άρχισε να φουντώνει στη Μακεδονία.
Δήμαρχοι, παπάδες και σύλλογοι βγάζουν τα λάβαρα από το ντουλάπι. Ετοιμάζονται συλλαλητήρια. Κάποια μικρά κόμματα μύρισαν πελατεία. Οι μακεδόνες βουλευτές κινδυνεύουν να πάνε με το ρεύμα. Διάφοροι τοπικοί παράγοντες παίζουν παιχνίδι επιρροής.
Και φυσικά η αντιπολίτευση μπορεί να μην αβαντάρει την αναταραχή, αλλά δεν θα βάλει και πλάτη για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στην καλύτερη περίπτωση, θα κρατήσει ισορροπίες.
Αποτέλεσμα; Αν ξεφύγουν τα πράγματα, μπορεί το κόστος του συμβιβασμού να εκτιναχθεί τόσο, ώστε να κάνει τον συμβιβασμό αδύνατο!
Αφενός, επειδή για άλλη μία φορά η κυβέρνηση απέτυχε να οικοδομήσει πεδίο συναίνεσης σε ένα ζήτημα για το οποίο υπήρχαν ελάχιστες διαφωνίες αρχής.
Και αυτό από καθαρά μικροκομματικό υπολογισμό: νόμισαν ότι ο Καμμένος θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και η ΝΔ τους επέστρεψε το δώρο.
Αφετέρου, επειδή το κόστος καλείται πλέον να το αναλάβει μόνη η κυβέρνηση ελλείψει άλλου υποψηφίου. Και μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερο από όσο νόμιζαν στην αρχή.
Μακάρι βεβαίως τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά.
Οχι μόνο για να ξεμπερδέψουμε με μια κακοφορμισμένη υπόθεση. Αλλά και επειδή δεν ξέρω πότε θα ξαναβρούμε μια τόσο ευνοϊκή συγκυρία για να ξεμπερδέψουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ