από metereologos.gr
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018
 
 

Να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αυτή την περίοδο η ελληνική επιχειρηματικότητα δέχεται «επίθεση» από ξένα κεφάλαια που επιθυμούν να επενδύσουν στις προοπτικές δυναμικών, εξωστρεφών, καινοτόμων ελληνικών εταιρειών.

Η Ελλάδα προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους εν δυνάμει επενδυτές. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει δραστικά και το ανθρώπινο δυναμικό, εκτός του ότι είναι μορφωμένο, έχει συμβιβαστεί με αυτές τις απολαβές, κάτι που δεν ίσχυε στην αρχή της κρίσης. Σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας και το σταθερό της νόμισμα, η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει πακτωλό επενδύσεων.

Ας δούμε τι έγινε μόνο το 2017 από επιχειρηματικά deals: η πορτογαλική Vidro απέκτησε την Υαλουργία Γιούλα, η βελγική Ravago την εταιρεία πλαστικών Πενταπλάστ, η αμερικανική Hines το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η γερμανική Daimler την Taxibeat, ο τουρκικός όμιλος Koc την Avis Hellas, η ρωσική Demerus την εταιρεία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού Vitro Hellas, η ισπανική Puig την Avipita, το fund KKR την ΕΛΑΪΣ, το επενδυτικό fund CVC το «Metropolitan» και το «Ιασώ General» και πρόσφατα η εταιρεία φυσικών καλλυντικών Κορρές υπέγραψε προσύμφωνο με τη Morgan Stanley  και την κινεζική Profex για να εκχωρήσει το 52% των μετοχών της.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι υγιείς επιχειρήσεις με καλό προϊόν και εξειδικευμένο προσωπικό είναι πόλος έλξης για ξένα κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν και λειτουργούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον: αντιμετωπίζουν τα capital controls, δανείζονται πανάκριβα από τις τράπεζες, πληρώνουν διπλάσιες εργοδοτικές εισφορές σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και, κυρίως, καλούνται να καταβάλουν από τους υψηλότερους συνδυασμένους φόρους, ΦΠΑ 24% και εταιρικό φόρο 29%.

Την ώρα που το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων κάθε χρόνο ψαλιδίζεται, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο μέσω των ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων. Εδώ λοιπόν θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό να ενισχύσει αυτό το momentum που ήδη έχει διαμορφωθεί και να ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Θα υπάρξει τεράστια εισροή κεφαλαίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν για παράδειγμα ο επίδοξος επενδυτής θα μπορούσε να είχε τα πρώτα χρόνια χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και για προκαθορισμένο αριθμό εργαζομένων που θα προσλάβει αισθητά μικρότερες εργοδοτικές εισφορές.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.