από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Θέμα FYROM: Η σκόπιμη λύση και η άσκοπη κυβέρνηση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η ευρύτερη περιοχή μας-και όχι μόνο-βρίσκεται σε ένταση η οποία προκαλείται από τοπικές συγκρούσεις αλλά και από τον ανταγωνισμό των παγκόσμιων πρωταγωνιστών. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που τα εθνικά καθώς και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, παρουσιάζουν κινητικότητα.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των δορυφορικών καθεστώτων της και η ανάδειξη των ΗΠΑ σε μοναδική υπερδύναμη δεν κράτησε για πολύ.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας, που ήταν οι βασικοί παράγοντες των μεγάλων αλλαγών, γρήγορα ανέδειξαν νέες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, που μαζί με την επανεμφάνιση της Ρωσίας, κυρίως λόγω του ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου της και των πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και πρώτων υλών για την παγκόσμια βιομηχανία, συνέθεσαν μια νέα μορφή πολυπολικότητας.

Αν οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρέθηκαν μπροστά σε νέο αδιέξοδο το 2017, είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν και πάλι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις βουλευτικές εκλογές των Τουρκοκυπρίων, που ακολουθούν, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Λίγες ημέρες πριν από τις κυπριακές εκλογές στις 19/1 θα ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το όνομα της FYROM και το αλυτρωτικό του υπόβαθρο. Ο χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη συμφωνίας είναι ο επερχόμενος Ιούλιος, αφού στο διήμερο 11-12, θα συνέλθει η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και, όπως όλα δείχνουν, θα επανέλθει μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το θέμα της ένταξης σε αυτό της γειτονικής χώρας.

Για να υπάρξουν λύσεις σε τέτοια θέματα που, πέραν της ουσίας, για τις δύο χώρες και τις παγκόσμιες δυνάμεις έχουν υψηλό συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, όπως:

1. Να το θέλουν και οι δύο πλευρές
Η λύση του προβλήματος είναι επιθυμητή και από τις δύο πλευρές και πιο πολύ είναι σημαντική για τη FYROM, γιατί στη χώρα αυτήν διακυβεύονται περισσότερα και ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξή της, αλλά και καθοριστικοί παράγοντες ακόμη και για τη σταθερότητα και τη μελλοντική μορφή του κράτους.
Για τη χώρα μας μια κοινώς αποδεκτή λύση θα απελευθερώσει σημαντικές διπλωματικές δυνάμεις και θα μας ενισχύσει σε μια πιο παραγωγική παρουσία στα Βαλκάνια σε όλα τα πεδία.

2. Να ευνοεί η διεθνής συγκυρία
Πράγματι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ-για γεωστρατηγικούς λόγους κυρίως η πρώτη, για λόγους οικονομικής συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια δύσκολη περιοχή, η δεύτερη-επιζητούν άμεσα λύση.
Φαίνεται ότι τόσο η ηγεσία της FYROM-που οφείλει την ανάδειξή της στη Δύση και κυρίως στον αμερικανικό παράγοντα-όσο και η ηγεσία της χώρας μας-που, πέραν της ορθότητας της επιλογής για λύση του προβλήματος, έχει δεσμευτεί στις ίδιες πλευρές να είναι ευέλικτη-έχουν προχωρήσει αρκετά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

3. Να υπάρχει εσωτερική πολιτική σταθερότητα και κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και κυρίως των δύο μεγάλων.

Ο παράγοντας αυτός είναι ο πιο σημαντικός, όπως απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία, στις δύο ουσιαστικές προσπάθειες για λύση του προβλήματος, τη διετία 1991-1992 και τη διετία 2001-2002. Την πρώτη φορά δεν το επέτρεψε η εσωτερική αστάθεια στην Ελλάδα και τη δεύτερη ο επαπειλούμενος εμφύλιος στη FYROM.

Στην περίοδο 1991-1992 θέλω να θυμίσω ότι μπορεί να υπήρξε η εσωτερική σύγκρουση στη ΝΔ, που ουσιαστικά οδήγησε στην υπονόμευση της δεδηλωμένης, υπήρχε όμως και το διχαστικό περιβάλλον στη χώρα λόγω της επιλογής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της ηγεσίας τού τότε ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να εξοντώσουν ηθικά τον Ανδρέα Παπανδρέου και να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση, υπήρχε και τότε και ήταν πιο ισχυρή, το ΠΑΣΟΚ αρχικά ήταν θετικό στο πακέτο Πινέιρο∙ όλα άλλαξαν όταν αποφασίστηκε η δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου και δημοσιοποιήθηκε η εσωτερική σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά στη ΝΔ.

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται και όχι ως φάρσα. Στη θέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας και στη θέση του Σαμαρά ο Καμένος, μέχρι χθες. Βεβαίως ο ΥΕΘΑ, για το καλό της κυβέρνησης, την ανάγκη έκανε φιλοτιμία-και μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου-μεταπήδησε από το 1992 και το Προεδρικό Μέγαρο στο 2008 και το Βουκουρέστι, και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κώστα Καραμανλή.

Όσο για το διχαστικό κλίμα, φρόντισαν και τα δύο «μεγάλα» κόμματα από το 2010 και μετά.

Παρά τα πολιτικά σλάλομ των κυβερνητικών εταίρων και την υπεραισιοδοξία του ΥΠΕΞ, όλα δείχνουν ότι οι χειρισμοί είναι κυρίως επικοινωνιακοί, μέσα και έξω από τη χώρα, και αποσκοπούν στο ποιος θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί αντίστοιχα την επιτυχία ή την αποτυχία.

Αλλά και η ΝΔ, έχοντας υιοθετήσει τη δογματική άρνηση σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση, γίνεται θύμα της επιλογής της και δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη των μικροκομματικών χειρισμών της κυβέρνησης και στην εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα∙ άσε που κινδυνεύει μετά την υιοθέτηση του Κώστα Καραμανλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος να «χάσει» και τον πατέρα του.

Μάιο η 4η αξιολόγηση του μνημονίου και Ιούλιο η σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη FYROM: με μια ισχυρή δόση έντασης για τη διαφθορά, μερικές κόκκινες γραμμές για την 4η αξιολόγηση, τα ψηφισμένα μέτρα που αρχίζουν και εφαρμόζονται αλλά και τα νέα, με μια νέα εποπτεία των δανειστών, δεν νομίζετε ότι είναι μια ατζέντα εκλογών πριν από το προσεχές καλοκαίρι;

Δεν είναι βέβαια το απόλυτο «success story» που θα ήθελε η κυβέρνηση, όμως την πόρτα του απόλυτου χάους για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία μπορεί να την ανοίξει.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μια ονομασία «Barbarian Republic» | 06/01/2018 09:38
  θα είχε τα πλεονεκτήματα 1) ότι δεν θα αδικούσε την πληθώρα Αλβανών (αλλά και άλλων) που ζούνε σήμερα εκεί και που ουδεμία σχέση έχουν με την Μακεδονία 2) διεθνώς θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα, το όνομα να συγχυστεί με «Bavarian Republic». Εκεί να δείτε πως θα τρέχανε οι Βαυαροί να υποστηρίξουν την ονομασία «Vardar Republic» διότι (κατανοητώς) θα αισθάνονταν αποκαλυμμένοι. Θεωρώ κρίμα που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακολούθησε την πρόταση του κ. Μιλόσεβιτς για ένα κοινό «ντου» από βορά και νότο. Θα είχαμε ενσωματώσει την μισή χώρα δικαίως, καθώς θα ήταν με την συγκατάθεση του (τότε ακόμη) νόμιμου μεγαλο-κράτους ονόματι Γιουγκοσλαβία. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, διότι (πάλι τότε ακόμη) ο κ. Γκένσερ ήταν πλήρως απασχολημένος να ενσωματώσει με διαδικασία εξπρές την Κροατία και Βοσνία στην ΕΕ, και αυτό μάλιστα «εν ονόματι της», ενώ ήταν για σκέτους Αυστριακούς-Γερμανικούς ιστορικό-θρησκευτικούς λόγους.
  Michail Leon
  απάντηση11
   
   
  Ονομασία τοτ κράτους των Σκοπίων, Μερικές ιστορικές και διεθνολογικές πτυχές | 05/01/2018 20:35
  Μία σύντομη και νηφάλια θεώρηση υπό τον φακό του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και της Ιστορίας 1.Σύμφωνα με την Θεωρία του κράτους η Κυριαρχία ανήκει στα βασικά καθοριστικά γνωρίσματα ενός κράτους. Αυτή εμπεριέχει μεταξύ άλλων και τον αυτοπροσδιορισμό καθώς και την επίσημη ονομασία του. 2.Σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο ισχύει ο κανόνας, ότι μία επίσημη ονομασία υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις μόνον μία φορά που σημαίνει, ότι κανένα άλλο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσει επίσης επίσημα. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει όμως για περιοχές υφισταμένων κρατών. 3. Η κυριαρχία ενός κράτος εφαρμόζεται και στην επικράτεια που εμπεριέχει και τα κρατικά σύνορα, τα οποία είναι απαραβίαστα. Δεν είναι επιτρεπτό, να συνδυάζεται η επίσημη κρατική ονομασία επισήμως και εσκεμμένως με εδαφικές απαιτήσεις έναντι γειτονικών χωρών.Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση01
   
   
  Ονομασία του κράτους των Σκοπίων, 2ο | 05/01/2018 20:33
  2ο 4. Επί τη βάσει της Συνθήκης Ειρήνης στις 10.Αυγούστου 1913 στο Βουκουρέστι η περιοχή της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ έχει κατανεμηθεί μεταξύ της Ελλάδας («Μακεδονία του Αιγαίου», το μεγαλύτερο τεμάχιο), της Σερβίας («Μακεδονία του Βαρδάρη») και της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν», το μικρότερο τεμάχιο). Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτό το σημαντικό διεθνές ντοκουμέντο, το οποίο ισχύει πάνω από 100 έτη. Ας υπενθυμίσουμε, ότι στην αρχαία Μακεδονία ανήκε όλη η νότια περιοχή του κρατιδίου των Σκοπίων. 5.Το 1929 η «Μακεδονίας του Βαρδάρη» έχει μαζί με ένα μέρος της Νότιας Σερβίας ονομασθεί περιοχή «Βαρντάρσκα Βανοβίνα». Δηλαδή η ονομασία Μακεδονία έχει παραμερισθεί. 6. Αλλά στις 2.Αυγούστου 1944 έχει ανακηρυχθεί από τον Τίτο το κρατίδιο «Σοσιαλιστική Δημοκρατία Μακεδονία». Το απίστευτο έγκειται στο ό,τι καμία ελληνική κυβέρνηση τότε δεν έχει διαμαρτυρηθεί. Εν τω μεταξύ έχει ήδη διαμορφωθεί ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. 7. Η ονομασία ΠΓΔΜ (FYROM) εμπεριέχει το τοπωνύμιο Μακεδονία. Voila. Συμπεράσματα : α) Ως Ελλην γεννηθείς προ 80 ετών στη Μακεδονία προτείνω τα τοπωνύμια Παιονία, Δαρδανία ή Ιλλυρία ( όχι Δακία ή Μοισία). β) Ως πρώην πανεπιστημιακός (πρωτίστως Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο και Θεωρία των διεθνών σχέσεων ) είμαι πεπεισμένος, ότι ένα από τα κάτωθι τοπωνύμια θα είναι η ρεαλιστική λύση : Ανω Μακεδονία, Σλαβομακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη. γ) Η ευρωπαϊκή ιστορία δείχνει, ότι η πατριδοκαπηλεία (έχει εν τω μεταξύ εξελιχθεί σε επάγγελμα) βλάπτει συνήθως τα γνήσια και σημαντικά εθνικά συμφέροντα, γιατί οδηγεί συχνά σε εθνικές καταστροφές . Παναγιώτης Δ. Τερζόπουλος, Μακρύγιαλος Πιερίων, Panos Terz, Leipzig, Deutschland, Home-Page : http://panosterz.de
  Panos Terz
  απάντηση01
   
   
  Σλαβομακεδόνες | 05/01/2018 12:50
  όσο και να πιέζονται οι Σλαβομακεδόνες, τουλάχιστον είναι κύριοι της χώρας τους. Ο χρόνος κυλά υπέρ αυτών. Δεν έχουν καμιά Γερμανία πάνω από το κεφάλι τους, να αποφασίζει για το πώς θα ζήσουν. Αντίθετα εμείς ζούμε σε μια χώρα, που δεν έχει κανένα μέλλον, και είμαστε ένας λαός στα όρια της απόλυτης απελπισίας. Οι αυτοκτονίες, η μετανάστευση των νέων, ή άρνηση μας να τεκνογονήσουμε υπήκοους της Μέρκελ, η φυγή μας από την Ελλάδα και η αποστασιοποίηση μας σε ότι συμβαίνει σαν έσχατο καταφύγιο της καταστροφής που μας προκάλεσε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος, δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για την χώρα. Έχουμε εγκαταλείψει την θέληση μας για ζωή. Μας είναι αδιάφορα πιά τα πάντα.
  Σοροβιτσιάνος
  απάντηση2115
   
   
  Skopje | 05/01/2018 12:15
  Α ρε Γιανναρα....ησουν φοβερος στις μπιζνες με τις γειτονες χωρες...
  Γκαζολαμπα
  απάντηση1610
   
   
  Aδιέξοδο. | 05/01/2018 12:08
  Εσείς οι πολιτικοί και όσοι είναι βολεμένοι, μπορείτε να ασχολείσθε με πολυτέλειες, και με τέτοια ζητήματα. Εμείς που έχουμε καταρρακωθεί από την κρίση που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τα 40 χρόνια διακυβερνήσεως της χώρας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας. Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν.
  Κοσμάς
  απάντηση1823
   
   
  Mακεδονία είναι μία | 05/01/2018 11:19
  ΌΧΙ σε σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία, όχι σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Η Μακεδονία είναι μία. Η μοναδική πιθανότης να χρησιμοποιηθεί η λέξις Μακεδονία, είναι εθνοτική, ήγουν Σλαβομακεδονία. Ωστόσο θα προσκόψει στην αντίθεση των Αλβανών. Καλύτερη ονομασία ή Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία ή Βαρδαρία. Αλλά στην τελική, τι σημασία έχει, εμείς τι θέλουμε; Αφού έχουμε μετατραπεί σε προτεκτοράτο της ΕΕ, σημασία έχει τι θα αποφασίσουν οι Επικυρίαρχοι μας. Και εξ άλλου, σημασία για μας τον λαουτζίκο εχει, να καταφέρουμε να ζήσουν τα παιδιά μέσα σ΄αυτήν την οικονομική εξαθλίωση που μας οδήγησαν τα μνημονιακά κόμματα. Μακάρι να φύγουν τα παιδιά μου στο εξωτερικό να γλυτώσουν από την κόλαση της χώρας
  Λέων
  απάντηση2215
   
   
  Ασκοπη Ζωή | 05/01/2018 11:06
  Τι ελπίδες να έχουμε, όταν μας κυβερνά στυγνό μνημονιακό κόμμα, και όταν η μοναδική πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση, είναι να έλθει στην εξουσία ένα άλλο εξ ίσου στυγνό μνημονιακό κόμμα; Που να εκφράσουμε την απελπισία μας; Καλύτερα να μην είχαμε γεννηθεί σ΄αυτήν την καταραμένη χώρα. Και μετά μας λέτε για Μακεδονίες, για οικονομίες, για Ευρώπες!!!
  Απελπισμένος λαός
  απάντηση2112
   
   
   
  η θυρα του απόλυτου χάους είναι ανεωγμένη από το 2011 | 05/01/2018 10:51
  όταν αποφασίσθηκε ερήμην του Ελληνικου λαού, η υπαγωγή του σε καθεστώς επιτροπείας και σκληρής λιτότητας. Η απόφαση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, χωρίς να εξηγήσουν στον λαό, τι σημαίνει αυτό το πάση θυσία, ήταν η ανοιχτή πύλη, για να οδηγηθούμε στην εξαθλίωση και στον οικονομικό σφαγιασμό του λαού. Και πράγματι, πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει την εξόντωση ενός 30 με 40% για να μη δυστυχήσει το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού. Όμως τα πάντα έχουν αλλάξει. Η μόνη σωτηρία μας, είναι η φυγή από την χώρα αυτή, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών. Όλα τα υπόλοιπα μας αφήνουν αδιάφορους. Δεν έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια οράματα. Μόνο ΔΡΑΧΜΗ θέλουμε.
  Κωστής Καραμάνος
  απάντηση1325
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΙ; | 05/01/2018 10:20
  ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ´´ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ´´ ΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΤΛ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΙΑ ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ......... ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;
  gt
  απάντηση282
   
   
  Αφήστε τις τσιριτζάτζουλες | 05/01/2018 10:20
  Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι κάποια πολιτικά αποβράσματα αφού διέλυσαν την χώρα δια της προσχεδιασμένης οικονομικής χρεωκοπίας τώρα μας τραγουδούν το γνωστό άσμα < εδώ που φτάσαμε >...
  Katsikis
  απάντηση2013