Δεν θυμάμαι άλλη φορά σύζυγος πρωθυπουργού να παραχώρησε πολιτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της. Εάν εξαιρέσεις παλαιότερα τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία μιλούσε για την Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) και για τα δικαιώματα των γυναικών, και ακόμη τη Δήμητρα Λιάνη, στον καιρό της παντοδυναμίας της, τότε που παραχωρούσε συνεντεύξεις για τα πάντα (ακόμη και για καφετζούδες και για πνευματικούς που την καθοδηγούσαν), ουδείς άλλος πρωθυπουργός τόλμησε να βάλει ποτέ τη γυναίκα του να μιλήσει για αυτόν και κυρίως να υπερασπιστεί την πολιτική του, χρησιμοποιώντας (όπως θα δούμε παρακάτω) και φράσεις τού… Λένιν. Αντιθέτως οι περισσότεροι πρωθυπουργοί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε οι γυναίκες τους να μη φαίνονται ότι ασχολούνται με την πολιτική.
nnn
Αυτόν τον κανόνα έσπασε ο Αλέξης Τσίπρας, η σύντροφος του οποίου Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (φωτογραφία) παραχώρησε (όπως διαφημίστηκε) πολιτική συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία στηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκούσε φαίνεται λοιπόν η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσε το Μαξίμου τον Δεκέμβριο, με τα επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα, τις υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και τη λοταρία των αποδείξεων, και με το χάραγμα του 2018 επιστρατεύουν ένα άλλο ισχυρό επικοινωνιακό όπλο: τη σύντροφο του Πρωθυπουργού. Απ’ ό,τι άφησε η εφημερίδα να διαρρεύσει ως… προδημοσίευση της συνέντευξης, η κυρία Μπαζιάνα υπερασπίζεται τον σύντροφό της λέγοντας ότι «δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Το τελευταίο βεβαίως μάλλον ως ανέκδοτο το έχουν εκλάβει στη ΝΔ που περιμένουν και ολόκληρη τη συνέντευξη για να απαντήσουν καταλλήλως.
nnn
Εντύπωση ωστόσο μου προκάλεσε μια άλλη φράση της κυρίας Μπαζιάνα, αυτή που λέει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία». Κάτι μου θύμιζε η φράση αυτή της συντρόφου του Πρωθυπουργού, η οποία να σημειώσω ξεκίνησε την πολιτική της πορεία από την ΚΝΕ (όπως και ο κ. Τσίπρας) και για πολλούς στην ΚΝΕ εθεωρείτο «συνεπής κομμουνίστρια», έως ότου βεβαίως ο κ. Τσίπρας έγινε ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τον ακολούθησε. Είναι μια φράση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Λένιν (τον οποίο υποθέτω ότι μελέτησε καλά) και θέλει να πει ότι ναι μεν οι μπολσεβίκοι πήραν την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία, δηλαδή δεν είχαν γίνει ακόμη καθεστώς.


Αντιμέτωπος με τους 53

Εν πάση περιπτώσει, η κομματική προσγείωση στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος θα έρθει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον κ. Τσίπρα στις 13 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ορίστηκε η πρώτη για το 2018 Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εκεί αναμένεται ο Πρωθυπουργός να έρθει αντιμέτωπος με την «Ομάδα των 53+», με τον Νίκο Φίλη για ένα σωρό θέματα, από την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το πόσο ακόμη θα κρατήσει η «συμμαχία» με τον Πάνο Καμμένο, το φιάσκο της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την ακρίβεια, την υπερφορολόγηση, το Σκοπιανό, το φιάσκο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και στη Θράκη, την έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών και βεβαίως (ίσως το δυσκολότερο) το πώς θα πρέπει να ασκηθεί η κυβερνητική πολιτική μετά τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σκληρή ομάδα των συριζαίων απαιτεί να υπάρξει πλέον ανόθευτη (όπως την ονομάζουν) αριστερή πολιτική (σ.σ.: την αποκαλούν «κοινωνική πολιτική») σε όλα τα θέματα, από αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως και προσλήψεις και αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.


Ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το… Νταβός

Για τον κ. Τσίπρα ωστόσο οι κομματικές αιτιάσεις και γκρίνιες δεν αποτελούν εμπόδιο. Θα επιχειρήσει και στις αρχές του 2018 να φροντίσει για το ευρωπαϊκό προφίλ του με συναντήσεις με προέδρους και πρωθυπουργούς σχεδόν από όλον τον κόσμο. Ετοιμάζεται μάλιστα πυρετωδώς να μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου. Εκεί θα βρίσκεται όλη η αφρόκρεμα του καπιταλισμού, επιχειρηματίες, βιομήχανοι, CEO πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαίνοντες πολιτικοί από τις ΗΠΑ και σχεδόν από όλη την Ευρώπη. Ετοιμάζει, μαθαίνω με προσοχή αυτή την παρουσία του στο Νταβός και εάν δεν συμβεί κάτι στο μεταξύ που θα τον αναγκάσει να παραμείνει στην Αθήνα, θα βρεθεί στην Ελβετία για μια σειρά επαφών. Ανάμεσά τους, αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, θα έχει συνάντηση και με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Εως τότε βεβαίως θα έχει προηγηθεί η επικοινωνία των εκπροσώπων της Ελλάδας και της πΓΔΜ (των κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι) στις 19 Ιανουαρίου στην έδρα του ΟΗΕ με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.


Πού πήγαινε στην πενθήμερη ο Ζουράρις

Εναν «σύμμαχο» (όχι απρόσμενο, αλλά… διαθέσιμο) βρήκε ο Κώστας Γαβρόγλου στην απόφασή του (που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών) να απαγορεύσει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον υφυπουργό Παιδείας, αρχηγό του κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάς και συνεργαζόμενο με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ότι οι εκδρομές αυτές γίνονται «για τα ξενύχτια και τα μπουρδέλα». Είπε μάλιστα και την εμπειρία του: «Από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν οι 11 στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου…».

HeliosPlus