Η ΕΙΚΟΝΑ (πανοραμικά αγωνιστική) από τον, σε ετήσια βάση (2017), απολογισμό των συλλόγων του στίβου από τον ΣΕΓΑΣ (328 στον αριθμό) προσφέρεται για σχολιασμό ποικίλης μορφής. Να υπενθυμίσουμε ότι η αξιολόγηση –σε σύνολο βαθμών –γίνεται σε επτά παραμέτρους (Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών, Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων, Παμπαίδων – Παγκορασίδων και Ανώμαλου Δρόμου). Κλίμακα ηλικιακά πλήρης για την εξαγωγή, ιδίως, συμπερασμάτων όσον αφορά τη δημιουργική σωματειακή δραστηριότητα.
Η ΠΡΩΤΗ επισήμανση, ευνόητα λίαν σημαντική, αφορά στο ότι στην πρώτη δωδεκάδα του πίνακα το αριθμητικό προβάδισμα ανήκει σε συλλόγους της περιφέρειας. Εξι στον αριθμό έναντι πέντε της Αθήνας και της Αττικής (με άξιο λόγου σημείο την παρουσία συλλόγων μακριά από το κέντρο) και έναν της Θεσσαλονίκης. Είναι αισθητή η υστέρηση των αποκαλούμενων ιστορικών μεγάλων σωματείων. Ετσι ο Πανιώνιος αγγίζει τη δωδεκάδα (13ος), ο Πανελλήνιος είναι 18ος, ο Ολυμπιακός 20ός, ο Παναθηναϊκός 53ος, ο Ηρακλής 82ος και ο Εθνικός ΓΣ 96ος.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ σύλλογοι, αξιοθαύμαστης, αναμφίβολα, δημιουργικής δράσης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ο ακάματος ΓΣ «Ελευθέριος Βενιζέλος» Χανίων και ο «κύριος του Ζηρινείου» ΓΣ Κηφισιάς. Είναι οι μόνοι σύλλογοι που υπερέβησαν στη συνολική συγκομιδή το όριο των 13.000 βαθμών (14.572 και 13.178 αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ο πίνακας των άλλων δέκα σωματείων με ενεργητικό άνω των 6.000 μέχρι 10.000: ΣΑΚ (Κολλέγιο) Αθηνών, ΑΓΣ Ιωαννίνων, ΑΣ «Αμεινίας» της Παλλήνης Αττικής, Ομ. Φιλάθλων Ηρακλείου Κρήτης, ΓΣ Σερρών, ΣΚΑ Δράμας, ΓΣ Γλυφάδας, «Αίολος» Μακεδονίας (Θεσ/νίκης), «Πελασγός» Λάρισας, ΟΦΚΑ «Οδυσσέας» Αγίου Δημητρίου Αθήνας. Αξία έχει ότι όλοι αυτοί οι δώδεκα σύλλογοι δεν στηρίζονται σε επαρκείς οικονομικές δυνατότητες, αλλά στην «ψυχή» των ανθρώπων που μάχονται με γενναίο φίλαθλο αίσθημα ευθύνης.
ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ πόση αξία έχει η προσπάθεια και άλλων στιβικών σωματείων στην περιφέρεια (Βέροια, Κέρκυρα, Σέρρες, Πάτρα, Ρόδος, Τρίκαλα, Νάουσα καθώς και νησιών του Αιγαίου, Μύκονος, Νάξος κ.ά.)
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ουσιώδους ενδιαφέροντος ότι οι σύλλογοι της πρώτης δεκάδας καλλιεργούν εις βάθος τον στίβο με τα φυτώρια της αισιοδοξίας, π.χ. στην κατηγορία Παμπαίδων – Παγκορασίδων: «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΓΣ Σερρών, ΓΣ Ιωαννίνων, «Αμεινίας» Παλλήνης Αττικής, ΣΑΚ Αθηνών, ΓΣ Κηφισιάς, ΟΦΚΑ Σερρών κ.ά. Στην κατηγορία Εφήβων – Νεανίδων πρωτεύει (μακράν των άλλων) ο ΓΣ Κηφισιάς, ακολουθούμενος από τους ΣΚΑ Δράμας, «Ελευθέριο Βενιζέλο», ΣΚΑ Αθηνών, ΟΦΗ. Η δωδεκάδα σε άνδρες και γυναίκες (100-300 β.): «Βενιζέλος», Κηφισιά, Ολυμπιακός, Τρίτωνας, Γλυφάδα, Τρίκαλα, Πανελλήνιος, Ολυμπιάδα Πατρών, ΑΕΚ, Χαλκίδα, Πανιώνιος, Μύκονος.