Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018 με ρυθμό υψηλότερο του 2017 παρά το γεγονός ότι κάποιες ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι φορολογικές απαλλαγές κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία, το ΑΕΠ της οποίας θα κυμανθεί στο 2,5% το επόμενο έτος. Με καθαρά οικονομικούς όρους, δεν υπάρχει ανεργία στις ΗΠΑ (4%) αυτή την περίοδο. Οι περιστάσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης μισθών, ανόδου της αγοράς κατοικίας αλλά και του πληθωρισμού.
Υστερα από μία δεκαετία η ΕΕ αναπτύσσεται και πάλι με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%. Τα μακροοικονομικά στοιχεία των περισσοτέρων χωρών ξεπερνάνε τις προσδοκίες. Το 2018 η ανάπτυξη θα ανέλθει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2017 (2,2%). Η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία εμφανίζουν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Αυστρία χαμηλότερους ρυθμούς.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι επιπτώσεις λόγω του Brexit αναμένονται χειρότερες του μέσου όρου της ΕΕ σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, με την ανάπτυξή της κοντά στο 1,3%. Το ευρώ θα συνεχίσει την άνοδό του έναντι των κυρίων και αναδυομένων νομισμάτων. Μετά την πετυχημένη χαλαρή οικονομική πολιτική και τις επενδύσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η Ιαπωνία σημειώνει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,5%), με πιθανή περαιτέρω άνοδο κατά το 2018 (1,8%). Αντίθετα, στην Κίνα η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα του 6,8% στο 6,6% κατά τη νέα χρονιά, κυρίως λόγω της μείωσης της πολιτικής χαλάρωσης από το κυβερνών κόμμα για την αποφυγή δημιουργίας φούσκας σε διαφόρους τομείς της οικονομίας. Οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδία, Αργεντινή, Ρωσία, Μεξικό, Νότια Αφρική) αναμένεται να συνεχίσουν την επιταχυνόμενη άνοδο της ανάπτυξής τους.
Από την άλλη πλευρά, 18 ανατρεπτικοί παράγοντες καραδοκούν και μπορούν να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας:
1. Γεωπολιτικές εξελίξεις από την κρίση στη Βόρεια Κορέα και στη Μέση Ανατολή, ως τη σχέση Ρωσίας-Αμερικής και το Μεταναστευτικό.
2. Επιπτώσεις από τη διεθνή τρομοκρατία.
3. Εντονες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
4. Απότομη άνοδος στις τιμές διεθνών βασικών προϊόντων (μέταλλα, φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα).
5. Εντονες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου.
6. Κατάρρευση στις τιμές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.
7. Συρρίκνωση της παγκοσμιοποίησης και αύξηση του προστατευτισμού.
8. Μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
9. Αλλαγή πολιτικής από τη νέα διοίκηση της Fed.
10. Αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μίλερ κατά Τραμπ στις ΗΠΑ.
11. Μεγάλη πτώση της ανάπτυξης σε Κίνα και Ινδία.
12. Σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων σε πολλές χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ.).
13. Απόσυρση της ΕΚΤ από την Ποσοτική Χαλάρωση κατά τη διάρκεια του 2018.
14. Πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στη Γερμανία και στην ευρωζώνη.
15. Οι αλλαγές και επιπτώσεις λόγω του Brexit.
16. Εκλογές σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ιρλανδία, αλλαγή κυβέρνησης στη Βρετανία, αμερικανικές εκλογές για Κογκρέσο
17. Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως.
18. Βραδεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές (Ρωσία, Τουρκία, Βραζιλία, Νότια Αφρική κ.λπ.).
Ο κ. Γιώργος Κοφινάκος είναι Senior Advisor & Managing Director StormHarbour, London, Distinguished Executive in Residence Rutgers Graduate School of Management, USA.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ