Χωρίς καλικάντζαρους

Οι ημέρες των γιορτών, των δώρων, των ρεβεγιόν, των πάρτι και των μελομακάρονων είναι εδώ, ημερολόγιό μου. Οι ημέρες των οικογενειών, των φίλων –των παιδιών. Και άρα των παιδικών χρόνων, για τους μεγαλύτερους ως τους πραγματικά μεγάλους.
Θυμάμαι παλιό τραγούδι που έλεγε «είναι μεσάνυχτα, όλη η φύσις ησυχάζει…» –είναι Δωδεκαήμερο και όλος ο πλανήτης ησυχάζει, μια και βρισκόμαστε στα μεσάνυχτα του 2017, στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Εντάξει, το ξέρουμε, στο Βόρειο Ημισφαίριο συμβαίνει αυτό, στους Αντίποδες είναι ανάποδα τα πράγματα, αλλά ώσπου οι Νότιοι να αυτονομηθούν, ο Βορράς διευθύνει την ορχήστρα του πλανήτη.
Τι φάλτσα ορχήστρα… Λες και παίζουν καλικάντζαροι με μαέστρο τον διάβολο –ανάποδα μου φαίνεται μας τα λέει η λαϊκή παράδοση: όλη τη χρονιά είναι πάνω στον κόσμο τα κακά πνεύματα και μόνο τις δώδεκα ημέρες των δώρων γίνονται χθόνια και μας αφήνουν στην ησυχία μας –στις γιορτές μας, δηλαδή.
Τους διώχνουν τα παιδιά με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, όχι οι παπάδες με την αγιαστούρα τους, όπως διαδίδεται από επιτήδειους προπαγανδιστές. Αντίθετα: μόλις τραγουδηθούν τα τελευταία κάλαντα, των Φώτων, οι καλικάντζαροι ξαναπιάνουν δουλειά: νομοσχέδια, τροπολογίες, υπουργικές αποφάσεις…
l Δύο επαγγελματικές κατηγορίες απολαμβάνουν τούτες τις πολύωρες νύχτες του χρόνου: οι αστρονόμοι για να παρατηρούν το Διάστημα και οι υπουργοί για να περνούν φωτογραφικές τροπολογίες –δεν θέλουν να τις δει το φως της ημέρας να μην τις «κάψει», όπως πάθαιναν κάποτε τα φωτογραφικά φιλμ.
Αν μάλιστα είσαι μερακλής υπουργός σαν τον Νίκο Παππά, συνδυάζεις και τα δύο: νομοσχέδιο για τις «διαστημικές δραστηριότητες» το παραγεμίζεις άσχετες τροπολογίες.
Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα, ημερολόγιό μου, ότι οι καλικάντζαροι δηλαδή είναι ανάμεσα μας όλο τον χρόνο και νομοθετούν, ξέρουμε πια και με τι μοιάζουν: ο Κατρούγελως αποτελεί τον ιδεατό τύπο κάθε απεικόνισής τους.

Rosebud

Θα τις έχουμε εφέτος όπως τις θέλουμε τις γιορτές, χιονισμένες δηλαδή –έτσι υπόσχονται οι μετεωρολόγοι. Στη Δράκεια χιονίζει τώρα και εγώ, αντί να είμαι εκεί, τριγυρίζω με τον Οδηγό και τη Σαρανταποδαρούσα σε περίεργα επικοινωνιακά μήκη και πλάτη. Ούτε καν μια γυάλινη χιονόσφαιρα δεν έχουμε, να την κουνήσουμε να μας δώσει την ψευδαίσθηση του χιονιού.
Ο Πολίτης Κέιν κέρδιζε την ψευδαίσθηση της παιδικότητας με τη γυάλινη χιονόσφαιρα που κρατούσε σαν πέθαινε, προφέροντας τη μυστηριώδη λέξη «Rosebud». Στο σενάριο του Ορσον Ουέλες αναλαμβάνει δαιμόνιος δημοσιογράφος να ανακαλύψει τι είναι το Rosebud. Θα τα μάθει όλα για τον μεγιστάνα του Τύπου και πολιτικό, αλλά αυτό όχι –το μαθαίνουμε μόνο οι θεατές στο τέλος της ταινίας, όταν βλέπουμε τη λέξη γραμμένη πάνω στο παιδικό έλκηθρο του Πολίτη Κέιν, που καίγεται σαν άχρηστο αντικείμενο από τους υπηρέτες.
Παιδικά χρόνια, χιόνια, έλκηθρα –η επιτομή Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Σε πλήρη ανάπτυξη το θέμα, περιλαμβάνει και έλατα, καραβάκια, κάλαντα, μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες.
l Α, είναι και του τζόγου οι ημέρες τούτες, από το «πάρτα όλα» και τα λαχεία ως την πόκα και τη ρουλέτα –δεν είμαστε όλοι ακροδεξιοί υπουργοί να τρέχουμε συνεχώς στα καζίνα.
«Εδώ συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και με ακροδεξιά κόμματα της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και αλλού, γιατί μεγαλοποιείτε το θέμα της Αυστρίας;» αναρωτήθηκε δημοσίως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ –και έκανε τούμπανο την ντροπή που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση. Δυσκόλεψε τη δουλειά των ευαίσθητων συριζαίων διανοουμένων, που έχουν επαγγελματική υποχρέωση να γράψουν καταγγελτικά σχόλια για το χάλι της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης που ανέχεται να συγκυβερνούν οι ακροδεξιοί στην Αυστρία.
Είναι κάπως σαν πορδές οι πολιτικές συμμαχίες των συριζαίων: των άλλων βρωμάνε φασισμό, οι δικές τους είναι κεντροδεξιός πατριωτικός μόσχος.
l Ξέχασα το Πνεύμα των Χριστουγέννων στην πλήρη ανάπτυξη του θέματος: την αισιόδοξη προοπτική πως όλοι αυτοί οι μεγάλοι που άδειασαν από αξίες και συναισθήματα, που τους έμεινε μόνο η γνώση της εξουσιαστικής και κερδοσκοπικής μηχανικής, πως αυτοί οι μεγάλοι μπορούν να ξαναζήσουν την παιδική τους ηλικία πριν φθάσουν σαν τον Κέιν στον θάνατο.
l Αλλά τι κάνουν οι υποχθόνιοι καλικάντζαροι όταν δεν κυκλοφορούν στον κόσμο μας; Φτιάχνουν άθλια επιτροπή που την ονομάζουν hottestheadsofstate.com, η οποία κατατάσσει τον Πρόεδρο των Ελλήνων Προκόπη Παυλόπουλο στην 197 θέση επί 199 αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών ως προς το σεξαπίλ, μόλις δύο θέσεις πάνω από τον Κιμ Γιονγκ Ουν των Βορειοκορεατών.
Και τον Αλέξη Τσίπρα τον αδίκησαν: δίνουν στις πολύχρωμες καλτσούλες τού Καναδού Τριντό την 1η θέση και μόλις την 11η στο λεβέντικο ανοιχτό πουκάμισο του δικού μας –ίσως πρέπει να αφήνει ανοιχτά 2-3 κουμπιά παραπάνω.
Καλά Χριστούγεννα
Τι κρίμα να μη μας κυβερνά ή να μην προεδρεύει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος –πρώτος θα ήταν στο σεξαπίλ, το αλαζονικό μάλιστα. Οπως πρωτοπόρησε, όταν ήταν δήμαρχος, να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με τον σπαρτιάτη συνάδελφό του και μετά 2.500 χρόνια να τερματίσουν επιτέλους τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Και έρχεται καταϊδρωμένη, 20 χρόνια μετά, η δήμαρχος Ρώμης να ανακαλέσει το διάταγμα εξορίας του Οβίδιου που είχει υπογράψει ο Οκταβιανός Αύγουστος πριν από 2.000 χρόνια.
Ανήκει βέβαια στο Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο η δήμαρχος, αλλά το βάθος της πολιτικής της σκέψης προαναγγέλλει λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία, όπως ακριβώς έγινε και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
l Υπάρχει άραγε κάτι που να μην έχει γραφτεί για τις ημέρες γιορτής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς; Αν έχουν γραφτεί όλα, και μου φαίνεται έτσι είναι, γιατί εγώ να προσπαθώ να γεμίσω τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου;
Σε παρατάω, παρατάω και τον Οδηγό και τη Σαρανταποδαρούσα και τους αλλόκοτους κόσμους τους: ξαναγυρίζω στον κόσμο που ήξερα. Πάω στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Πεδίου Αρεως να ψωνίσω λαμπερά φτηνοπράγματα και ψεύτικο χιόνι για το έλατο, να προμηθευτώ κέρματα και μελομακάρονα για τα παιδιά που θα πούνε τα κάλαντα.
Για να κάνουμε καλά Χριστούγεννα και να ετοιμαζόμαστε για ακόμη καλύτερη Πρωτοχρονιά, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Επίκειται, λοιπόν, η υποχρέωση έως και γραπτής συναίνεσης για σεξουαλική συνεύρεση στη Σουηδία. Μέχρι τώρα η υπογραφή και το άλλο ήθελαν μεν προσοχή πού μπαίνουν, ήταν όμως χρονικά δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα…
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΣΜΕΝΩΣ ΑΣΕΜΝΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

nnn
Στη γαλανή πατρίδα μας, η αρχή της διακρίσεως των εξουσιών του Montesquieu αμφισβητείται από τον Rebesquieu.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Να τα πούμε; Μας τα είπαν άλλοι, παιδιά – οι 53 και οι 153.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΧΕΛΜΟΥ-ΑΓΡΑΦΩΝ
ΥΓ. μια 40/ποδ/σα κάνει για δύο 20/άρες
nnn
Τα κυβερνητικά επιδόματα θυμίζουν το φλιτζανάκι στραγάλια που έδιναν παλιά, μετά την κηδεία, για το «Θεός σχωρέσει τον». Η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι οσονούπω θα είναι μακαρίτισσα, προτρέχει ελπίζοντας στο «λαός σχωρέσει την».
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Φοβεροί οι συριζαίοι: από τα νταούλια που θα βάραγε ο Τσίπρας για να χορεύουν οι αγορές, στον Τσακαλώτο plus να βαράει τα κουδούνια στη Wall Street.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Στα συναισθήματα ΚΚΕ, στη συμπεριφορά χρυσαυγίτης, στον τρόπο ζωής νεοδημοκράτης, στην κοινωνική συνείδηση πασόκος και στην παπαρολογία ΑΝΕΛ. Αποτέλεσμα; Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
…μετά τις απειλητικές για την κυβερνητική συνοχή δηλώσεις του υπουργού Αμυνας σχετικά με το «όνομα», ίσως το «Σκοπιανό» μείνει στην Ιστορία και ως το ζήτημα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης ενός πάτερα και στην άνοδο στην κυβέρνηση του υιού του…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗΣ
nnn
Στοιχειώδες Διόδωρε! Είναι απλό θέμα αναγραμματισμού: από 2 ΤΕΙ προκύπτει ΑΕΙ, όπως από τσίπρα προκύπτει πρίτσα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ