ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και το μπάσκετ απολαμβάνουν δημοφιλία μακράν των άλλων αθλημάτων. Ευνόητη και η οικονομική κάλυψή τους, ανάλογης έκτασης. Ωστόσο στον τομέα της διεθνούς εκπροσώπησης ως εθνικές ομάδες οι μεγαλύτερες επιτυχίες, σε ποσότητα και ποιότητα, οφείλονται στα αθλήματα του νερού, και ειδικότερα στην υδατοσφαίριση, στην κωπηλασία και στην ιστιοπλοΐα. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι εκφράζονται από την αισιοδοξία και το ταλέντο της νέας γενιάς (κρατήστε, παρακαλώ, αυτό το «συστατικό» του ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι).
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ αυτή τεκμηριώνεται, επαρκώς, από την αξιολόγηση σε ετήσια βάση (2017) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με βασικά κριτήρια τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ετσι, στην πρώτη δωδεκάδα του πίνακα εθνικών αλλά και σωματειακών διακρίσεων στη ροή του 2017 οι 9 πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από την κωπηλασία (5) και την υδατοσφαίριση (4). Επίσης δύο θέσεις για το μπάσκετ και μία για το βόλεϊ. Η πρώτη, μάλιστα, πεντάδα περιλαμβάνει μόνο εκπροσωπεύσεις κωπηλασίας και υδατοσφαίρισης, σε εθνικό επίπεδο. Η κορυφαία τριάδα αποτελείται από την τετράδα του σκιφ ελαφρών βαρών, την εθνική ομάδα πόλο Νέων Ανδρών και τη δίκωπη Νεανίδων. Επτά θέσεις αφορούν εθνικές ομάδες Νέων και Νεανίδων. Από σωματειακή άποψη οι τρεις θέσεις (μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ) ανήκουν στον Ολυμπιακό. Οσον αφορά την πλευρά της ηλικίας και κατηγοριών, είναι: άνδρες 3 παρουσίες στη δωδεκάδα, Νέων Γυναικών 3, Νέων Ανδρών 2, Γυναικών 2, Εφήβων 1, Νεανίδων 1.
ΕΞΕΧΟΥΣΑ φιλαθλητική μορφή της Βέροιας ο Μιχάλης Μαρμαράς, που έφυγε πρόσφατα για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, όπως έλεγε ο προσφιλής του Φώτη Κόντογλου παραμυθάς Γιαβάς ο θαλασσινός, χάραξε το δημιουργικό αποτύπωμά του στον ορεινό αθλητισμό, τουτέστιν στη χιονοδρομία και στην αθλητική ορειβασία. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες πρόεδρος του ευφήμως γνωστού Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Βεροίας, συνέβαλε τα μέγιστα, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Σέλι αλλά και στον τουριστικό πολιτισμό μέσω της άθλησης. Συμπρωταγωνιστής στην κίνηση, στα τέλη του περασμένου αιώνα, με άξονα τον σπουδαίο πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Νίνο Τζίκα, για την αποκατάσταση του μεγάλου Ελληνα της Ευρώπης και πρώτου προέδρου της ΔΟΕ Δημητρίου Βικέλα (τη Βέροια λογάριαζε ως πατρίδα λόγω πατρογενιάς, αλλά γενέτειρά του ήταν η Ερμούπολη της Σύρου) στις πραγματικές διαστάσεις, μέσω του Ολυμπισμού, της ανεκτίμητης προσφοράς του στο γένος των Ελλήνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ