Είμαστε κοντά στη λύση του Σκοπιανού; Η ειλικρινής απάντηση είναι «δεν ξέρω».
Υπάρχει, πρώτον, η διάχυτη αίσθηση ότι η ηγεσία της πΓΔΜ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιες υποχωρήσεις ικανές να ξεμπλοκάρουν μια συμβιβαστική λύση.
Ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις; Τι ακριβώς περιλαμβάνουν; Αγνωστο ακόμη.
Υπάρχει, δεύτερον, η βούληση του ευρωπαϊκού παράγοντα να λυθεί ένα πρόβλημα που χρονίζει και το οποίο (για να είμαστε ειλικρινείς) δεν κατανοούν ιδιαίτερα.
Οι Ευρωπαίοι μάλιστα πιέζουν να λυθεί το θέμα από τη σημερινή κυβέρνηση. Πιστεύουν (και ορθά) ότι ένας συμβιβασμός είναι ευκολότερος για τον Τσίπρα παρά για τον Μητσοτάκη.
Εχει δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις ο Τσίπρας; Δεν το γνωρίζω. Δεν θα με εξέπληττε. Αλλά η ατάκα του Γιούνκερ περί «ακροδεξιού εταίρου» μπορεί να μην είναι τυχαία.
Υπάρχει, τρίτον, προαναγγελθείσα αντίδραση του Καμμένου –όσο μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στις προαναγγελίες του Καμμένου…
Η προκειμένη περίπτωση, πάντως, είναι σχεδόν υπαρξιακό ζήτημα για τους εναπομείναντες ΑΝΕΛ. Και δεν νομίζω ότι έχουν κανέναν ενδοιασμό να το ρίξουν στο εθνικό τσάμικο μήπως μαζέψουν καμιά ψήφο.
Υπάρχει, τέταρτον, η προσπάθεια της κυβέρνησης (διά του Κοτζιά) να παρακάμψει τον Καμμένο μέσω των άλλων κομμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση λέγεται ότι θα κινηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Υπάρχει, πέμπτον, η διευκρίνιση Μητσοτάκη ότι ασυμφωνία των κυβερνητικών εταίρων επί του Σκοπιανού αποτελεί απώλεια της δεδηλωμένης και ότι η εθνική συνεννόηση προϋποθέτει τη διαμόρφωση κοινής κυβερνητικής θέσης.
Με άλλα λόγια, ότι η συζήτηση δεν είναι γενικώς «μεταξύ κομμάτων» (που λέει ο Κοτζιάς…) αλλά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της ΝΔ το έχει διαμηνύσει καθαρά προς όλους τους ευρωπαίους εταίρους, ακόμη και στη Μέρκελ που ενδιαφέρθηκε προσωπικά.
Η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Πολύ δύσκολα συνεπώς θα παρακάμψει η κυβέρνηση τον Καμμένο μέσω άλλων, χωρίς η παράκαμψη να κοστίσει ακριβά και στην κυβέρνηση και στους άλλους.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Πρώτον, ότι τα κορόιδα τελείωσαν. Αν η συγκυβέρνηση θέλει να κλείσει το Σκοπιανό, θα το κλείσει όλη μαζί.
Δεύτερον, ότι η έλλειψη κορόιδων αλλά και η παρουσία Καμμένου δυσκολεύουν τα πράγματα.
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης. Αλλά μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Στην κωλοτούμπα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν διδακτορικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ